Στις 1800 οι οικογένειες που ζήτησαν στήριξη ενόψει Χριστουγέννων-Αυξητική τάση σε σχέση με πέρσι

Το ημερολόγιο έχει αρχίσει ήδη να μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, με την προσμονή για τις γιορτινές ημέρες να είναι αυξημένη. Ο κόσμος ήδη έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να οραματίζεται το γιορτινό τραπέζι με τα λαχταριστά φαγητά και γλυκά, το δέντρο στολισμένο στη γωνιά με πολλά δώρα να το περιτριγυρίζουν… Και από την άλλη, είναι και εκείνοι οι πολλοί συμπολίτες μας, που δυστυχώς δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για να ετοιμάσουν το γιορτινό τραπέζι, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς.

Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού για δέκατη χρονιά διοργανώνει την εκστρατεία «Υιοθέτησε μία οικογένεια τα Χριστούγεννα», μία δράση που ξεκίνησε λίγο μετά την οικονομική κρίση του 2013 και δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού αρκετές οικογένειες χρειάζονται βοήθεια για να μπορούν να γιορτάσουν με αξιοπρέπεια τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να διοργανώσουμε αυτή την εκστρατεία, επειδή βλέπουμε ότι ακόμη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην κυπριακή κοινωνία. Βλέπουμε μία αυξητική τάση σε σχέση με πέρσι και αυτό μας τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουμε με αυτή την εκστρατεία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να εξυπηρετήσουμε όσες οικογένειες το έχουν ανάγκη», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος του ΠΣΣΕ, Ηλίας Δημητρίου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πόλεμος που μαίνεται ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, καθώς και η ακρίβεια που έχει φτάσει αρκετά σπίτια στα όριά τους, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η μεσαία τάξη προς τα κάτω, φαίνονται ότι είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην αυξητική τάση που παρατηρείται για τις οικογένειες που ζητούν βοήθεια.

«Μέχρι στιγμής έχουμε 1,800 οικογένειες που ζήτησαν βοήθεια και θεωρούμε ότι αυτός ο αριθμός, μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου θα αυξηθεί. Αυτός ο αριθμός αφορά στο Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού. Κάτω από εμάς, υπάρχουν άλλες 400 οργανώσεις που είναι μέλη μας, που αν βοηθήσουν η κάθε μία δέκα οικογένειες, οι αριθμοί αυξάνονται. Δυστυχώς, χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, όμως εμείς νιώθουμε αισιόδοξοι ότι θα ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα και αυτή την ανάγκη».

Περιπτώσεις που έμειναν στο μυαλό

Όλα αυτά τα χρόνια που πραγματοποιείται η εκστρατεία, ο κ. Δημητρίου αλλά και γενικά όλοι οι εθελοντές, ήρθαν αντιμέτωποι με αρκετές περιπτώσεις ατόμων που τους έμειναν στο μυαλό, για αρκετούς και διάφορους λόγους.

«Θα αναφερθώ σε δύο μόνο. Η μία περίπτωση είναι πρόσφατη. Συγκεκριμένη εταιρεία είχε δώσει δωροκουπόνια για να πάνε εκεί για οικογένειες να φάνε. Εμείς τα μοιράσαμε και με πήραν από το Σώμα Εθελοντών στη Λάρνακα και μου είπαν ότι υπήρχε ένα κοριτσάκι που ήθελε να μου μιλήσει. Πήρε το τηλέφωνο και μου είπε “κ. Δημητρίου εγώ δεν σας γνωρίζω αλλά θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ επειδή είμαστε τέσσερα αδελφάκια, ο πατέρας και η μητέρα μου, σύνολο έξι. Είμαστε ηλικίας 11, 9, 7, 4 και για πρώτη φορά πήγαμε όλοι μαζί σε εστιατόριο και φάγαμε”. Δεν μπορούσαν έντεκα χρόνια να πάνε να φάνε μαζί. Σε συγκλονίζει αυτή η ιστορία.

Ένα άλλο περιστατικό που έμαθα, ήταν από ένα επιχειρηματία που είναι δίπλα μας συνεχώς, ο οποίος καλούσε συνεχώς ένα άτομο στο σπίτι του και εκείνο το άτομο αρνείτο. Σε κάποια στιγμή τον ρώτησε για ποιο λόγο δεν πάει και του απάντησε “δεν έχω παντελόνι καινούργιο, είναι τρυπημένο αυτό που φορώ και ντρέπομαι να έρθω”. Αυτά συμβαίνουν στην Κύπρο του 2023».

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο κόσμος

Η εκστρατεία του ΠΣΣΕ αναμένεται να συνεχίσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση, ειδικά αν υπάρχει αυξημένη ανάγκη για παροχή βοήθειας, όπως γίνεται κάθε άλλη χρονιά.

«Ο κόσμος μπορεί να τηλεφωνήσει στο 22514786, όπου θα τον παραπέμψει σε ποια επαρχία μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί να δώσει δωροκουπόνια από καταστήματα δικής του επιλογής, σε μαγαζιά για ρουχισμό, παιχνίδια, ζαχαροπλαστεία, μπορεί να φέρει τρόφιμα ή σε πολύ καλή κατάσταση ρουχισμό και παιχνίδια ή γλυκά. Η προσπάθεια μας είναι να βοηθήσουμε όσο κόσμο το έχει ανάγκη».

Το μήνυμα προς όλους

«Εμείς λέμε ότι ο καθένας μας μπορεί να ευαισθητοποιηθεί λίγο και να πει ότι δεν βρίσκεται σε αυτή τη μοίρα. Όμως, δεν ξέρει κανένας τι μπορεί να συμβεί σε αυτή τη ζωή και να βρεθεί εκεί που βρίσκονται κάποιοι άλλοι. Άρα, ας βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Όσο μικρό είναι για μας αυτό που θα δώσουμε, για εκείνο που το παίρνει είναι μεγάλο».

Δειτε Επισης

Επέκρινε συμπεριφορά ασφαλιστικών και τραπεζών η ΕΚΥΣΥ σε συνεδρία στη Βουλή
Κανονικά θερμοκρασιακά ο Οκτώβριος-Κάτω του 50% η βροχόπτωση
Παρουσίασε το Συνήγορο του Ασθενή ο Δαμιανός-Πυρ ομαδόν για έλλειψη διαβούλευσης
Στήριξη των επαγγελματιών υγείας για την ψυχική τους υγεία ζητά η ΠΑΣΥΝΟ
Πλησιάζει τον στόχο του 50-50 ο Πρόεδρος σε δημόσια αξιώματα-«Ψηλά στις προτεραιότητες η ισότητα των φύλων»
Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στο Λίβανο μέσω Κύπρου-Φθάνουν δώδεκα πτήσεις από το Ισραήλ
Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο
Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ
Η θυματοποίηση γυναικών το 1974-«Έπρεπε να ξύσουμε τις πληγές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τις γιατρέψουμε»