Μάστιγα η κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές-Ανησυχία για τα αυξημένα ποσοστά στην Κύπρο

Γονείς που ανησυχούν, φορείς που προσπαθούν να τροποποιήσουν νομοθεσίες και άλλοι αρμόδιοι που μέσα από τις δράσεις τους πιέζουν για περαιτέρω επαγρύπνηση και ενημέρωση του κοινού. Μέλη της Αστυνομίας και της ιατρικής κοινότητας που κρούουν το κώδωνα. Εκπρόσωποι της κοινωνίας μας, κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλο και συζήτησαν για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που προβληματίζουν. Αυτό της μη ελεγχόμενης κατανάλωσης αλκοόλ από τους ανήλικους.

Με γνώμονα τα πιο πρόσφατα στοιχεία της πανευρωπαϊκής έρευνας μαθητικού πληθυσμού ESPAD, του 2019, οι παρευρισκόμενοι στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου, «Προμηθέας», με θέμα την «Πρόληψη και αντιμετώπιση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ καθώς και οι επιβλαβείς συνέπειες του στις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες», κατέστησαν σαφές πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αλλαγή στην κουλτούρα μας και ενημέρωση των νέων, ώστε να πάψει η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ να επιφέρει χρόνια προβλήματα στην υγεία των Κυπρίων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Αρχής, Χρήστο Μηνά, το ποσοστό των ανήλικων μαθητών στην Κύπρο που θεωρεί πολύ εύκολη ή εύκολη την πρόσβαση στο αλκοόλ, είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη (87%) και ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της έρευνας (78%). Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για την συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ από μαθητές. «Με βάση τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας, παρατηρείται μείωση του στο ποσοστό των μαθητών που ανέφεραν κατανάλωση αλκοόλ κατά τις 30 μέρες και κατά το έτος 2019 η μείωση αυτή αφορούσε τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια. Παρόλα αυτά, το ποσοστό αυτό ξεπερνά κατά 10% τον μέσο όρο της έρευνας, το οποίο ανερχόταν στο 47% του συνόλου των μαθητών», ανέφερε.

Ο κος Μηνά σημείωσε πως, «οι μαθητές στην Κύπρο φαίνεται να καταναλώνουν αλκοόλ πιο συχνά από τους μαθητές στην Ευρώπη, ωστόσο η μέση ποσότητα αλκοόλ (σε cl καθαρού αλκοόλ) που καταναλώνεται από τους μαθητές την Κύπρο βρίσκεται σε χαμηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο της έρευνας. Επίσης, σε ότι αφορά την μέθη κατά τον τελευταίο μήνα, το ποσοστό των μαθητών που ανέφερε τέτοια συμπεριφορά (11%), είναι χαμηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της έρευνας (13%)».

Όσον αφορά την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή κατανάλωση πέντε ή περισσότερων ποτών σε μια περίσταση κατά τον τελευταίο μήνα, ειδικά ανάμεσα στα αγόρια (44%), συνεχίζει να ξεπερνά σημαντικά τον μέσο όρο της έρευνας (36%), ανάφερε ο κος Μηνά.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ήπατος Ασθενών και Φίλων Κύπρου, κα Γιαννούλλα Κουλλά, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου αφού, όπως ανέφερε, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τουλάχιστον επτά μορφές καρκίνου. Τον καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου, του λαιμού (λάρυγγα και φάρυγγα), του παχέος εντέρου, του μαστού και ιδιαίτερα του ήπατος. Παράλληλα η κα Γιαννούλλα, τόνισε την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για την εκπαίδευση των νεών, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όπως μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση εκστρατειών ενημέρωσης σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Στο πλαίσιο αυτών των αναφορών, η κα Γιαννούλα σημείωσε πως, η Οργάνωση Φίλων και Συγγενών Εξαρτημένων Ατόμων και ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», ετοίμασαν μελέτη για τη χρήση αλκοόλ στις ηλικίες 18-40, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Το πρότυπο μπορεί είναι το σημαντικότερο όπλο πρόληψης

Στην πολύωρη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους φορείς, αναδείχθηκε πιο έντονα από ποτέ, η ανάγκη για τήρηση της νομοθεσίας για πώληση του αλκοόλ από ιδιοκτήτες υποστατικών σε ανήλικα άτομα και το εύρος της εφαρμογής της νομοθεσίας. Επίσης, σκιαγραφήθηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και η Αστυνομία, στις προσπάθειες πρόληψης, όπως επίσης και η ενίσχυση των εκστρατειών αφύπνισης πρώτα των ενήλικων που με τη σειρά τους θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για τους νέους.

Στην τοποθέτησή της, η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουίζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, ανέφερε πως έγιναν αλλαγές στην νομοθεσία για την πώληση αλκοόλ, όμως δεν είναι αρκετή από μόνη της και πως θα μπορούσαμε να εισάγουμε πρακτικές, όπως τη δημοσιοποίηση καταλόγου των υποστατικών που πωλούν παράνομα αλκοόλ. «Το name and shame θα μπορούσε να είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας γιατί οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμμορφώνονται. Θα πρέπει να γίνεται συνεχής αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των νομοθεσιών μας», είπε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΥΚΑΝ, Γιώργος Κόκκινος, σημείωσε πως δεν πρέπει να απασχολούν μόνο οι παράνομες ουσίες, αλλά και οι νόμιμες. «Μια μπύρα στοιχίζει 40 σεντ και όλοι μπορούν να αγοράσουν. Θεωρώ ότι η νομοθεσία μας είναι αυστηρή. Μιλάμε για χρηματικά ποσά και ποινές φυλάκισης. Τι δεν αλλάζει; Μένω σε αυτό που συζητάμε. Στην κουλτούρα μας», είπε και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να ελέγχουν σαν γονείς πού πάνε και με ποιους συναναστρέφονται τα παιδιά τους.

Εκπρόσωπος του ΟΠΕ Λευκωσίας, που παρευρέθηκε στην συζήτηση ως ένα από τα μέλη της Δύναμης που προχωρούν σε συχνούς ελέγχους στα υποστατικά, ανέφερε πως φτάνουν κοντά τους διάφορες υποθέσεις. «Πρέπει να έχουμε την κατάλληλη προειδοποίηση και πληροφόρηση από το κοινό γιατί θέλουμε και εμείς ως γονείς προσπαθούμε να κάνουμε ορθά τη δουλειά μας».

Ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, ανέφερε με τη σειρά του πως «λόγω του ότι ακούστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης αρκετές φορές η λέξη κουλτούρα θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν μπορεί να αλλάξει. Είναι ευθύνη όλων εμάς να μεταφέρουμε προς τα έξω. Υπογραμμίζω και τη λέξη στράτευση με όλους τους φορείς για ουσιαστική επαγρύπνηση της κοινωνίας μας».

Εκπροσωπώντας της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου ανέφερε πως το αλκοόλ επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου. «Η μεγαλύτερη καταστροφή γίνεται κατά τη σύλληψη του και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση όταν προγραμματίζεται μια εγκυμοσύνη. Πλέον έχουμε πολλές εφηβικές εγκυμοσύνες. Πρέπει να γίνει κάτι με τους εφήβους μας και να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση γιατί οι έφηβοι μας, είναι οι νέοι γονείς».

Από την άλλη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε πως τίθεται ζήτημα με τις άδειες, αφού σε πολλές περιπτώσεις αντί να εκδίδονται άδειες λειτουργείας εκδίδονται άδειες πώλησης ποτού. «Πρέπει να αλλάξει αυτό, ώστε όλοι αυτοί που πωλούν ποτά να είναι κάτω από τον έλεγχο του κράτους».

Στη συζήτηση συμμετείχε και εκπρόσωπος των μαθητών. Η γραμματέας της ΠΣΕΜ, Ευρυδίκη Χριστοφίδου, ανέφερε πως πέραν της αυστηρής τήρησης της νομοθεσίας, είναι σημαντικό να εξεταστούν και τα αίτια που οδηγούν τους μαθητές στην κατανάλωση αλκοόλ. «Εάν δηλαδή οφείλεται λόγω κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων ή λόγω της έλλειψης παιδείας. Θα πρέπει να ενημερωθούν οι νέοι».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Η Μαριλένα Αθηνή στην προεδρία του κοινοτικού συμβουλίου Μαλλιάς
Με είκοσι οκτώ γυάλινα ποτήρια έσπασε τα ρεκόρ Γκίνες ο χορευτής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Ευθύνες στον Συντονιστή αποδίδει ο ανάδοχος Μηχανικός του έργου για αλιευτικό καταφύγιο και ποταμό Λιοπετρίου
Έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Κύπρου-Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι ακυρώσεις συμβάσεων σε μεγάλα έργα-Πληρώνει τα σπασμένα της πρώην η νυν Κυβέρνηση
Η ακρίβεια φέρνει αύξηση στα ασφάλιστρα για εργατικά ατυχήματα-Οι αλλαγές που προωθούνται
Ξύρισαν τα μουστάκια τους για το Μovember Cyprus στη Λεμεσό