Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ο προϋπολογισμός μετουσιώνει τις βασικές αρχές του προγράμματός μας

Ο προϋπολογισμός που οδηγείται στη Βουλή για ψήφιση δίνει το στίγμα των πολιτικών μας προτεραιοτήτων και μετουσιώνει τις βασικές αρχές του προγράμματος διακυβέρνησης, σε κοστολογημένα και υλοποιήσιμα έργα και μεταρρυθμίσεις, έχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο όλων των πολιτικών, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρα χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Είπε ότι πρόκειται για ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό της τάξης του 2.2%, ο οποίος "πέρα από την προσήλωσή μας στη δημοσιονομική σταθερότητα, αντανακλά και τη δέσμευσή μας για διαρκείς μεταρρυθμίσεις".

Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στην άμεση και αποτελεσματική επίλυση χρόνιων θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, στη διασφάλιση μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας, στον εκσυγχρονισμό του Κράτους, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στο να θέσει τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο, έχοντας στο επίκεντρο την εκπαίδευση και την υγεία.

Στην ομιλία του ο ΠτΔ αναφέρθηκε σε εμβληματικές, όπως τις χαρακτήρισε, δράσεις που θα προωθηθούν το 2024 με βασικότερη την φορολογική μεταρρύθμιση. Αναφέρθηκε επίσης στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, μέσω της έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και της ηλεκτρικής διασύνδεσης με γειτονικές χώρες. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα εντός του 2024, είπε ότι θα προωθηθεί η υλοποίηση του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους», καθώς και η υλοποίηση σχεδίου στήριξης για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ με αποθήκευση.

Μίλησε για τα σχέδια για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, στη μείωση της γραφειοκρατίας και την ψηφιακή μετάβαση.

Αναφέρθηκε και στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας αλλά και στη ψήφιση, σύντομα, του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στην πλήρη λειτουργία του προς αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Επίσης ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία , την υγεία , λέγοντας ότι στο ΓΕΣΥ αναμφίβολα χρειάζονται τομές προς την κατεύθυνση βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών και βιωσιμότητας του συστήματος "πριν να είναι αργά". Πρέπει, είπε, να τολμήσουμε και είμαι σίγουρος σε συνεργασία με τη Βουλή θα προχωρήσουμε πριν να είναι αργά. Αναφέρθηκε και στην ναυτιλία αλλά και στις ενέργειες για την κλιματική κρίση.

"Στα όσα πολύ τηλεγραφικά προανέφερα, θα ήθελα να προσθέσω και το θέμα της ανταγωνιστικότητας της χώρας, τη φήμη και την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό. Έχουν γίνει αρκετά στον τομέα αυτό, αλλά το έχω δηλώσει, θα το επαναλάβω, θα πρέπει να κάνουμε σαφώς περισσότερα και η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, υπάρχουν διαφωνίες, "δεν υπάρχει, όμως, άλλη επιλογή και ως Κυβέρνηση θα προχωρήσουμε στο θέμα αυτό".

Επανέλαβε ότι η πολιτική δέσμευση να επιδειχθεί μηδενική ανοχή για πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς είναι πραγματική "και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που θα αποκαταστήσουν το κύρος της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο".

Αναφέρθηκε στην συνδρομή, στο κομμάτι αυτό, των αμερικανικών αρχών "στην όλη προσπάθειά μας με ομάδα που ήρθε στην Κύπρο και έχει ξεκινήσει ήδη δουλειά".

"Η Κυβέρνηση έχει επίσης ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αποτελεσματική επικοινωνία, τόσο της προόδου που έχει σημειώσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά το 2013, στον αγώνα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όσο και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μας, μέσω μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας για rebranding της χώρας μας", ανέφερε.

Είπε ότι για τον ίδιο και την Κυβέρνησή του, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση, και μπορεί να οδηγήσει στις πιο αποτελεσματικές, πιο αποδοτικές πολιτικές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του σημερινού, συνεχώς μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος.

Κυπριακό

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας ότι μια είναι για μας η επιλογή "να ενισχύουμε τις προσπάθειες μας, τις πρωτοβουλίες μας για επανένωση της πατρίδας μας μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα, και των αρχών και αξιών της ΕΕ".

"Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, και πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό", τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση
Αντί να σβήσει τις φωτιές, έριξε και άλλο λάδι ο Χαρτσιώτης-Οι χειρισμοί, η ύποπτη συγκυρία και οι παραδοξότητες
Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια-Μάχη με τέσσερα «100% ανεξέλεγκτα» μέτωπα
Εκκρεμεί μεγάλος αριθμός προστίμων από τις κάμερες-Έτσι μπορείτε να τα πληρώσετε
Κατήγγειλε τον αστυνομικό για χρηματισμό και δεν τον πίστεψαν-Με προεκτάσεις η σύλληψη μέλους για διαφθορά
Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Έντεκα μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν κατά την Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Αιγύπτου
Συνεχίζεται ο διασυρμός της Αστυνομίας-Συνελήφθη άλλο ένα μέλος για αδικήματα διαφθοράς
Ξαναζεσταμένο φαγητό οι αποφάσεις της συνάντησης Χαρτσιώτη με Αστυνομία-Εντόπισαν προβλήματα, ψάχνουν ουσιαστικές λύσεις