Ν. Χριστοδουλίδης: Θα μελετήσουμε τρόπους για μετατροπή κοινοτήτων σε πράσινες

Θα μελετήσουμε τρόπους για το πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά, να μετατρέψουμε κάποιες κοινότητες και χωριά μας σε πράσινες κοινότητες και χωριά, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του από το Ντουμπάι, όπου συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, COP28, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη Σύνοδο, είπε ότι «πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες Συνόδους, αν λάβουμε υπόψη το θέμα που απασχολεί τη Σύνοδο εδώ στο Ντουμπάι. Δεν είναι μόνο να ανασκοπήσουμε τα όσα κάναμε από το 2015 και τη Σύνοδο του Παρισιού, αλλά θα πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, - και αναφέρομαι ειδικότερα στη δική μας χώρα - για υλοποίηση της στρατηγικής μας για το κλίμα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις, είναι σε όλους γνωστό ότι η δική μας χώρα, και κατ΄επέκταση η δική μας περιοχή, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερες και περισσότερες προκλήσεις. Ήδη, βιώνουμε πολλές από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που αναλήφθηκε και η Πρωτοβουλία (της Κύπρου) το 2019, για μια περιφερική συνεννόηση σε σχέση με την υλοποίησή όλων αυτών που πρέπει να γίνουν, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση. Θεωρώ ότι δύο είναι τα βασικά θέματα που προκύπτουν, εκτός από όλα όσα έχουν ακουστεί (στη Σύνοδο), αλλά και από τις διμερείς συναντήσεις που είχα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, δε, ότι «το πρώτο αφορά την ανάγκη κάθε χώρα να ‘τρέξει’ σαφώς πιο γρήγορα. Και ερχόμενος στη δική μας χώρα, έχουμε κάποιες ιδέες, είχα εδώ και κάποιες επαφές, κάποιες επισκέψεις, για να δούμε πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά και να μετατρέψουμε κάποιες κοινότητες μας, κάποια χωριά μας σε πράσινες κοινότητες, πράσινα χωριά. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «το δεύτερο είναι πώς να κτίσουμε μια κουλτούρα στη βάση του γεγονότος ότι αυτά που βιώνουμε σήμερα αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Σήμερα, κατά κύριο λόγο είναι η νέα γενιά του τόπου μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, που ασχολείται με το θέμα, και πολύ δικαιολογημένα γιατί ανησυχούν για το μέλλον τους. Είναι ένα θέμα, όμως, που απασχολεί και αγγίζει το σύνολο του πληθυσμού. Άρα, πρέπει να κτίσουμε κουλτούρα για την ανάγκη αντιμετώπισης όλων αυτών των επιπτώσεων από τη μια, αλλά και να κινηθούμε σαφώς πιο γρήγορα για να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από το 2015».

Δειτε Επισης

Βράζουν οι Τούρκοι για πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-Παίζουν το χαρτί του «βέτο»
Συνεχίζεται η κόντρα για «πρόωρες εκλογές» στα κατεχόμενα-Ανταλλάζουν πυρά PTK και ΚΕΕ
Τα διαβήματα της Κυβέρνησης για να εμποδίσει την Τουρκία να τερματίσει την επιτήρηση της 4ης Διακρατικής
Δεν μετακινούνται ρούπι από τις θέσεις τους οι Τούρκοι-Επιμένει σε κυριαρχική ισότητα ο Γκιουλέρ
Πυρά ΔΗΣΥ σε Βύρα για την παρουσία του στη διαμαρτυρία για το ΝΑΤΟ-Τον καλούν να δώσει εξηγήσεις
Ξεκάθαρο μήνυμα Τσιόδρα στο Ευρωκοινοβούλιο-«Η κατοχή και η διχοτόμηση της Κύπρου πρέπει να τελειώσει»
Στόχος της Κυβέρνησης η εναρμόνιση των αμυντικών σχεδιασμών με έναν Οργανισμό όπως το ΝΑΤΟ
Συνομιλίες με χρονοδιάγραμμα και παράθυρο «άλλων λύσεων» προτείνει πρώην διπλωμάτης της Τουρκίας
Η Ευρώπη δείχνει ανίκανη να υπερασπιστεί την Κύπρο
Μηνύματα Ε.Ε στην Τουρκία-Όποιοι βαυκαλίζονται λύση δύο κρατών, μάλλον δεν έχουν μιλήσει με κανέναν στην Ευρώπη