Χτύπησαν κόκκινο τα ντεσιμπέλ σε Λεμεσό και Πάφο-Καταγγέλλουν τους Δήμους οι επιχειρήσεις

Δεκάδες είναι τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Αστυνομία σε διάφορα υποστατικά των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, λόγω της μετάδοσης μουσικής χωρίς άδεια ή και της πρόκλησης οχληρίας από δυνατή μουσική που μεταδίδεται, με τους επιχειρηματίες από τη μια να καταγγέλλουν άρνηση των τοπικών αρχών για έκδοση της σχετικής άδειας, ενώ από την άλλη, οι Δήμοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχετική Νομοθεσία και όσοι τηρούν τις προϋποθέσεις, τότε τους εκδίδεται η ανάλογη άδεια.

Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ιδιοκτητών των κέντρων αναψυχής, επικεντρώνεται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, όπου σε αρκετές περιπτώσεις δεν εκδίδεται άδεια μετάδοσης ήχου σε κάποιες επιχειρήσεις, με τις τοπικές αρχές, όπως ισχυρίζονται, να μην συνεργάζονται και να τους στήνουν μπλόκο.

Παρόλο που υπάρχει σχετική Νομοθεσία για τη μετάδοση ήχου σε υποστατικά, εντούτοις, το πρόβλημα με το τι ισχύει και τι όχι, συνεχίζει να απασχολεί τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι επί καθημερινής βάσεως με τις Αρχές, οι οποίες τους διώκουν για τη μη τήρηση του νόμου.

Θέση των επιχειρηματιών, είναι ότι εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, επιβάλλεται να εκδίδονται οι άδειες εκπομπής ήχου στα κέντρα αναψυχής. Φανερά προβληματισμένος ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, ανέφερε ότι, «είναι απαράδεκτο να καταγγέλλονται υποστατικά για αναπαραγωγή ήχου χωρίς άδεια και από τη στιγμή που οι ίδιοι οι δήμοι δεν παραχωρούν τις απαραίτητες άδειες, δεν μπορούν να έχουν και απαιτήσεις. Άλλωστε στην άδεια με βάση τον Νόμο, αναγράφεται το επιτρεπόμενο ανώτατο επίπεδο ήχου που επιτρέπεται να διαχέεται στον εξωτερικό χώρο».

Αν και στη Λευκωσία που είναι η μεγαλύτερη πόλη με τα περισσότερα κέντρα αναψυχής, δεν παρατηρείται κάποιο σοβαρό πρόβλημα οχληρίας από διάφορα υποστατικά, στις παραλιακές πόλεις, ιδιαίτερα Λεμεσού και Πάφου, το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο. «Το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε να υπάρχουν προβλήματα στην Πάφο και φαίνεται ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές ή εξυπηρετούνται κάποια προσωπικά συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα τα περισσότερα υποστατικά στις παραλιακές περιοχές έχουν κλείσει, εντούτοις, το φαινόμενο με την άρνηση των δήμων να εκδώσουν τις απαραίτητες άδειες, είναι κάτι που προβληματίζει έντονα τους επιχειρηματίες.

Για τη Λεμεσό, εξήγησε ο κ. Λεβέντης, «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς όπως γνωρίζουμε ο Δήμος αρνείται εντελώς να τους εκδώσει άδεια και κάποιους άλλους τους εκδίδει ανά μήνα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι επιχειρηματίες και αναγκάζονται να αιτούνται κάθε μήνα έκδοση άδειας. Είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά που τυγχάνουν οι επιχειρηματίες». Επίσης, ο γενικός γραμματέας των κέντρων αναψυχής, διερωτήθηκε, «πώς είναι δυνατό στη Μαρίνα που υπάρχουν εκατομμύρια επενδύσεις, να εκδίδεται άδεια ανά μήνα στις επιχειρήσεις; Εάν για παράδειγμα μεσολαβεί Σαββατοκύριακο σε κάποια χρονική περίοδο και ένας επιχειρηματίας δεν πρόλαβε να αιτηθεί και πάει η Αστυνομία για έλεγχο, τότε είναι εκτεθειμένος και τιμωρείται με πρόστιμο».

Έτσι, οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι από τη στιγμή που υπάρχει η Νομοθεσία, οφείλουν πρώτα οι Δήμοι να τον εφαρμόζουν και έπειτα να απαιτούν από τους επιχειρηματίες την εφαρμογή της άδειας που τους έχει παραχωρηθεί. «Είναι σαν να είμαστε στον αυτοκινητόδρομο και να δεν υπάρχει όριο ταχύτητας. Με ποια βάση τότε, μπορεί να καταγγελθεί κάποιος;», απόρησε ο κ. Λεβέντης, για να προσθέσει ότι, «υπάρχουν όρια σήμερα στα ντεσιμπέλ ήχου τα οποία έχουν ένα εύρος ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται κάθε υποστατικό και επίσης, λαμβάνεται υπόψη η ακουστική μελέτη που έχουν πληρώσει αρκετές χιλιάδες ορισμένοι επιχειρηματίες για να την κάνουν».

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του ο Δήμος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εξήγησε στον REPORTER, την αντιμετώπιση που τυγχάνουν τα κέντρα αναψυχής στην πόλη του, για να σημειώσει ότι όσοι τηρούν τις πρόνοιες της Νομοθεσίας, τότε τους εκδίδεται και η σχετική άδεια.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, «οι πρόνοιες της Νομοθεσίας και των κανονισμών που έχει ο Δήμος, είναι ότι δικαιούται ένα υποστατικό να έχει μουσική νοούμενου ότι αυτή η μουσική αναπαράγεται μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα ντεσιμπέλ, έχει πραγματοποιηθεί ηχητική μελέτη και έχει ένα σύστημα περιορισμού του ήχου, για να είναι μέσα στα πλαίσια τα νόμιμα. Άρα, όποιος τηρεί αυτούς τους κανόνες της Νομοθεσίας, τότε του εκδίδουμε και την ανάλογη άδεια για λειτουργία».

Κληθείς να σχολιάσει για τις παρανομίες που εντοπίζονται συχνά-πυκνά στη Λεμεσό, ο δήμαρχος απάντησε ότι, «ορισμένοι επιχειρηματίες δεν τηρούν τους κανόνες και γι’ αυτό τον λόγο δεν τους εκδίδουμε ή δεν τους ανανεώνουμε τις άδειες εκπομπής ήχου. Ακολουθούμε τις διαδικασίες αγωγών και αναμένουμε από την Αστυνομία, για να επιβάλει την τάξη». .

Δειτε Επισης

Υπερπλήρη τα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού-Αναμονή ασθενών πέραν των 24 ωρών για κλίνες
Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών