Ιδρύεται και επίσημα το Volt-Εγκρίνει Καταστατικό και δηλώνει πολιτική παρουσία

«Ήρθε η ώρα αυτή η Κύπρος της προόδου, της συλλογικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας να αποκτήσει φωνή. Αυτό θα πράξει το Βολτ Κύπρος. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που αισθάνονται ντροπή κάθε φορά που κανονικοποιούνται η διαφθορά και η διαπλοκή, πολίτες που συμμερίζονται το όραμα, τις αρχές και τις αξίες μας, να συμπορευθούμε μαζί στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο». Με αυτά τα λόγια απευθύνει το νέο κόμμα κάλεσμα για συμμετοχή στο ιδρυτικό του Συνέδριο, που πραγματοποιείται το πρωί της Κυριακής στο κέντρο «Φιλοξενία».

Θέτοντας τον πήχη ψηλά και επιχειρώντας να προσελκύσει ένα όσο πιο ευρύ ψηφιδωτό ανθρώπων που αισθάνονται ότι ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, η κυπριακή εκδοχή του Volt ιδρύεται και επίσημα, επιδιώκοντας να καταλάβει θέση στον πολιτικό χάρτη του τόπου, προσφέροντας στέγη σε πολίτες που δεν εκφράζονται από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Το Καταστατικό του κόμματος αναφέρει ως σκοπό του «να αποτελέσει μια αποτελεσματική πολιτική δύναμη, που θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, του εκδημοκρατισμού, του εκσυγχρονισμού, και της εμβάθυνσης των Ευρωπαϊκών θεσμών στην χώρα μας, καθώς και στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την εξέλιξη, την ενοποίηση και την ισχυροποίηση της Ε.Ε., μέσω της επικράτησης των προοδευτικών, και των φεντεραλιστικών ιδεών και προτάσεων».

Το Ιδρυτικό Συνέδριο θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς και ομιλίες, ενώ στο κλειστό μέρος θα εγκριθεί από τους παρευρισκόμενους το Καταστατικό και θα αναδειχθεί το 25μελές προσωρινό πολιτικό συμβούλιο, που θα αποτελεί την ηγεσία του κόμματος για το επόμενο διάστημα. Από αυτούς τους 25 θα προκύψει το Εκτελεστικό Γραφείο, στο οποίο θα υπάρχουν δύο συμπρόεδροι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, δύο αντιπρόεδροι, οι οποίοι επίσης θα είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα, γενικός γραμματέας, οργανωτικός γραμματέας και ταμίας. Η ομάδα αυτή θα συναποτελεί την κορυφή της κομματικής πυραμίδας και, όπως και στα υπόλοιπα όργανα που θα δημιουργηθούν σταδιακά, στόχος είναι η εκπροσώπηση των δύο φύλων να είναι τέτοια, που να προσεγγίζει όσο περισσότερο γίνεται τον στόχο του 50-50.

Η ανακοίνωση της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου για προσχώρηση στο Volt τη Δευτέρα αποτελεί προάγγελο της ενεργούς εμπλοκής της στο Κίνημα. Πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν πως η κ. Ατταλίδου, πέραν του εικοσιπενταμελούς, θα επιδιώξει την συμμετοχή της στο Εκτελεστικό Γραφείο και ενδεχομένως να διεκδικήσει και μία από τις θέσεις συμπροέδρων. Ενεργό εμπλοκή αναμένεται να έχουν και πρόσωπα που βρίσκονταν στην ηγεσία των δύο μικρών κομμάτων που προσχώρησαν στο Volt, όπως η Ροδούλα Δημητριάδου από το «Νέο Κύμα» και ο Πιέρος Κάρουλλας από το «Αμμόχωστος για την Κύπρο». Θέση στην ηγεσία αναμένεται επίσης να διεκδικήσουν και κάποιοι από τους ανεξάρτητους πολίτες που ήταν στην οργανωτική επιτροπή, όπως ο δικηγόρος Χαρίλαος Βελάρης και ο Τ/κ Χουλουσί Καλίμ, που αμφότεροι μίλησαν στην παρουσίαση του κόμματος που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες. Η παρουσία του κ. Καλίμ θεωρείται σημαντική, καθώς το Βολτ Κύπρος επιθυμεί να έχει δικοινοτικό χαρακτήρα και συμμετοχή της τ/κ κοινότητας. Γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις του, πέραν της ελληνικής γλώσσας, κυκλοφορούν και στα Τουρκικά.

Σε ό,τι αφορά άλλα πρόσωπα, οι εγγραφές ήταν σε εξέλιξη τις προηγούμενες ημέρες, ενώ νέα μέλη θα γίνονται αποδεκτά και τη μέρα του Συνεδρίου, εφόσον τακτοποιήσουν εγκαίρως της υποχρεώσεις τους. Κάποιοι επέλεξαν τις τελευταίες ημέρες να γνωστοποιήσουν την συμπόρευσή τους με το Volt στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους, δημιουργώντας μία δυναμική. Όσο για τις πλέον γνωστές προσωπικότητες πλην της κ. Ατταλίδου, τους δύο πρώην υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέα Δημητριάδη και Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, αν και φαίνεται να πως βρίσκονται κοντά στο κόμμα, δεν αναμένεται να διεκδικήσουν κάποιο ηγετικό ρόλο.

Η ηγεσία που θα αναλάβει τώρα, πάντως, θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το εκλογικό Συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί μετά από τις διπλές εκλογές, ενδεχομένως το φθινόπωρο, καθώς μεσολαβούν και οι καλοκαιρινές διακοπές. Συνεπώς, τα πρόσωπα αυτά θα αναλάβουν να στήσουν το Volt αλλά και να τρέξουν τις εκλογές. Να καταρτίσουν, δηλαδή, το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές, να προβούν σε οποιεσδήποτε επαφές σχετίζονται με πιθανή συμμετοχή στις συνεργασίες για τις υψηλόβαθμες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να οργανώσουν την προεκλογική εκστρατεία, να αναλάβουν το κύριο οργανωτικό βάρος δεδομένου ότι το κόμμα δεν διαθέτει ακόμη μηχανισμό και να κάνουν την καθημερινή δουλειά.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται ότι η κ. Ατταλίδου θα γνωστοποιήσει επίσημα στη Βουλή ότι θέλει να εκπροσωπεί το Volt και έτσι το κόμμα θα αποκτήσει κοινοβουλευτική παρουσία και τις αυξημένες ευθύνες που τη συνοδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει, βεβαίως, ένα ισχυρό πλεονέκτημα για ένα κόμμα που βρίσκεται στα πρώτα του στάδια, αφού του εξασφαλίζει κάποια από τα προνόμια που έχουν τα κόμματα στη Βουλή, όπως η αναγνωσιμότητα, οι ευκολότερες προσβάσεις στη δημόσια σφαίρα και η δυνατότητα να προωθεί την ατζέντα του σε νομοθετικό επίπεδο. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί επιπλέον επικοινωνιακή διαχείριση, το βάρος της οποίας αναμένεται να πέσει στα μέλη του προσωρινού πολιτικού συμβουλίου.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών