Ξεκίνησε η πώληση φυσικών δέντρων-Έχουν μικρότερο αποτύπωμα και πολλαπλά οφέλη
15:58 - 27 Νοεμβρίου 2023
Τη χρήση του φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου προωθούν με κοινή πρωτοβουλία τους το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών, όπως αναφέρθηκε τη Δευτέρα σε διάσκεψη Τύπου, στο Φυτώριο του Τμήματος Δασών, στην Αθαλάσσα. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε η έναρξη πώλησης φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων από το Τμήμα Δασών, με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, να αναφέρει ότι θα υπάρξουν στο μέλλον κι άλλες πρωτοβουλίες ενημέρωσης του κοινού για τα οφέλη της χρήσης του φυσικού δέντρου στην καθημερινότητα.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, ανέφερε ότι το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος προωθεί τη συνειδητοποίηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου σε κάθε πράξη και ενέργειά μας. Γι’ αυτό τον σκοπό, όπως εξήγησε, «μαζί με το Τμήμα Δασών συναποφασίσαμε φέτος να ξεκινήσουμε την προώθηση του φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου, το οποίο έχει πολύ μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα και μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη, αφού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά».
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, πρόσθεσε, το Τμήμα Δασών θα δώσει χρήσιμες πληροφορίες στους πολίτες για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό δέντρο, να το φυτέψουν σε γλάστρα και να το έχουν στο σπίτι για πολλά χρόνια. «Οι περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να καταλήξουν στην επιλογή του φυσικού δέντρου γιατί λένε ότι δεν γνωρίζουν πώς να το μεγαλώσουν ώστε αυτό να διαρκέσει για πολλά χρόνια», επεσήμανε η κ. Παναγιώτου.
Στην προσπάθεια προώθησης του φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος έχει δημιουργήσει μαζί με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας τέσσερα δημιουργικά εργαστήρια με ανακυκλώσιμα υλικά για τα παιδιά, σημείωσε η Επίτροπος. «Γενικώς θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές. Ο καθένας μπορεί να είναι δημιουργικός με την επαναχρησιμοποίηση υλικών και αντικειμένων που έχει στο σπίτι του, με πρώτιστη έγνοια την επιλογή του φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου, με απώτερο στόχο τη μείωση της χρήσης του πλαστικού», υπέδειξε.
Απαντώντας σε ερώτηση για άλλες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, η κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι φέτος γίνεται η αρχή με αυτήν την ενημέρωση του κόσμου, την οποία, όπως είπε, θεωρεί «πάρα πολύ σημαντική». «Μαζί με το Τμήμα Δασών θα κάνουμε κι άλλες εκστρατείες για να αυξήσουμε την ενημέρωση του κόσμου τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, είπε ότι τα σημεία πώλησης των χριστουγεννιάτικων δέντρων σε παγκύπρια βάση βρίσκονται στην Αθαλάσσα, στη Λευκωσία, στη Δεκέλεια, στο Φασούρι, στα Πολεμίδια, στην Κάτω Πάφο, στα Πλατάνια και στην Παναγιά Πάφου. Το κοινό μπορεί να προσέρχεται για να παραλαμβάνει χριστουγεννιάτικα δέντρα από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 8:00 μέχρι τις 14:30.
Ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι προϊόν αειφόρου διαχείρισης των δασών. «Μέσω κάποιων χειρισμών, κάποια δέντρα πρέπει να αφαιρούνται από τα δάση, ώστε να μειώνεται η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των νεαρών δέντρων και να παραμείνουν αυτά που θα αποτελέσουν το μελλοντικό μας δάσος», εξήγησε.
«Βάσει της δασικής νομοθεσίας, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κατέχει ή να πουλάει χριστουγεννιάτικο δέντρο», σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, τονίζοντας ότι πρέπει να κατέχει άδεια και απόδειξη προέλευσης αυτού του δέντρου. «Σε περιπτώσεις όπου κάποιοι συμπολίτες μας θέλουν να κόψουν από μόνοι τους χριστουγεννιάτικα δέντρα από ιδιωτικές γαίες, πρέπει να αποτείνονται στο Τμήμα Δασών ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια, τα υλοτομημένα δενδρύλλια να σφραγίζονται στο κάτω μέρος τους και μετά κάποιος να τα πάρει στο σπίτι του ή να τα διαθέσει προς πώληση», υπογράμμισε.
«Πρέπει να προτιμώνται τα φυσικά δέντρα ως χριστουγεννιάτικα, για να αποφεύγεται η μόλυνση του περιβάλλοντος», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι στα σημεία πώλησης του Τμήματος Δασών διατίθενται ως επί το πλείστον άγρια πεύκη και μαύρη πεύκη. «Υπάρχουν και ορισμένα έλατα, για τα οποία οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να αποταθούν στο Τμήμα Δασών για να μεταφερθούν στο σημείο πώλησης», πρόσθεσε. Ως προς τις τιμές, τα δέντρα άγριας πεύκης ύψους μέχρι ενάμισι μέτρου στοιχίζουν 6 ευρώ, ενώ η μαύρη πεύκη ύψους μέχρι 2 μέτρων στα 14 ευρώ, σημείωσε.
Ο Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός Λευκωσίας-Λάρνακας-Αμμοχώστου, Λοΐζος Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι «το Τμήμα Δασών χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος για προώθηση του φυσικού δέντρου, η οποία, πέρα από την περιβαλλοντική πτυχή που ενέχει με τη μείωση της χρήσης του πλαστικού στη ζωή μας, δίνει και ένα κοινωνικό μήνυμα, που είναι να αγαπήσουμε το αληθινό δέντρο και να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας». Υπέδειξε ότι «αγαπώντας το αληθινό δέντρο, κατ’ επέκταση αγαπούμε και το αληθινό δάσος με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα που έχει αυτή η πρωτοβουλία».
Επιπλέον, σημείωσε ότι το Τμήμα Δασών διαθέτει ποικιλία δασικών ειδών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί το κοινό και να ξεκινήσει αυτήν την προσπάθεια για να μεγαλώσει το δικό του αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο. «Έχουμε τα βασικότερα δασικά είδη της Κύπρου, όπως το πεύκο, το κυπαρίσσι, η αγριελιά, η άγρια χαρουπιά, ο τρέμιθος και άλλα είδη που μπορούν να μπουν σε γλάστρα και να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τις γενικές οδηγίες που δίνουμε στο κοινό, ξεκινώντας από το σημείο τοποθέτησης του φυτού, θα πρέπει να είναι σε ένα σταθερό σημείο που δεν θα έχει ούτε υπερβολική ηλιοφάνεια ούτε υπερβολική σκίαση, επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνου. «Το φυτό πρέπει να λαμβάνει την ακτινοβολία που χρειάζεται ούτως ώστε να προχωρήσει στις φυσικές του διαδικασίες αλλά να μην επηρεάζεται αρνητικά από αυτή τη θέση», πρόσθεσε. «Η θέση αυτή πρέπει να είναι σταθερή και να αλλάζει μόνο κατά την περίοδο όπου θα στολίσουμε το δέντρο, γιατί το δέντρο δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε αυτές τις αλλαγές», διευκρίνισε.
«Όταν θα βάλουμε το δέντρο στο σημείο όπου θα στολιστεί, δεν πρέπει να το βάλουμε κοντά σε πηγές θέρμανσης (τζάκι ή καλοριφέρ) για να μην ξεραθεί», σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι το κάθε είδος φυτού έχει τις δικές του ανάγκες άρδευσης. «Τα κυπριακά είδη κυρίως έχουν μειωμένες ανάγκες σε νερό, ενώ τα ξενικά είδη έχουν περισσότερες ανάγκες, οπότε ποτίζουμε ανάλογα με τη συμπεριφορά του φυτού στην αναγκαία συχνότητα», συμπλήρωσε.
«Μια φορά τον χρόνο θα πρέπει να εφαρμόζουμε ελαφριά λίπανση», επεσήμανε ο Λοΐζος Κωνσταντίνου. «Βάζουμε μέχρι μία κουταλιά της σούπας υδατοδιαλυτό λίπασμα και ποτίζουμε το φυτό για να διαλυθεί το λίπασμα και να πάρει το φυτό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται», εξήγησε.
Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να παρατηρούμε το φύλλωμα του φυτού τακτικά. «Αν προσέξουμε κάποια προσβολή από κάποιον παθογόνο οργανισμό, είτε έντομο είτε μύκητα, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με κάποιον γεωπόνο, ο οποίος θα μας δώσει συμβουλές για την εφαρμογή σκευάσματος έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε αυτήν την προσβολή και να διατηρήσουμε το δέντρο σε καλή κατάσταση», είπε.
Εν συνεχεία, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι, αν το δέντρο είναι αρκετά χρόνια μέσα σε μια γλάστρα, μπορούμε κάθε 2-3 χρόνια να το βγάζουμε και να κλαδεύουμε τις ρίζες, γιατί οι ρίζες περιτυλίγονται μέσα στη γλάστρα και δεν λειτουργούν σωστά. «Έτσι θα βοηθήσουμε το δέντρο να αναπτύξει νέο ριζικό σύστημα και να προσλαμβάνει πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος της γλάστρας», σημείωσε.
«Όταν παρατηρήσουμε ότι από τον 5ο μέχρι το 10ο χρόνο το δέντρο δεν βελτιώνεται οπτικά, αυτό σημαίνει ότι έχει φτάσει στο όριο της ζωής του μέσα στη γλάστρα και θα πρέπει να το βάλουμε σε μια γωνιά μέσα στην αυλή μας ή σε άλλον φυσικό χώρο για να μεγαλώσει εκεί και να το αντικαταστήσουμε με ένα νέο φυτό, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία», ανέφερε καταληκτικά.
Πηγή: ΚΥΠΕ