Οι υποψήφιοι που κλείδωσαν ενόψει δημοτικών εκλογών-Η μάχη της επιλογής και τα φαβορί

Με τις μηχανές στο φουλ οι ηγεσίες των κομμάτων, αναμένεται αυτή την εβδομάδα να ολοκληρώσουν τις προσπάθειες και τις όποιες διεργασίες για να καταλήξουν στους υποψηφίους που θα στηρίξουν, ενόψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Ιούνιο του 2024. Ήδη η προσπάθεια σε κάποια κόμματα, είναι ιδιαίτερα προχωρημένη και δεν αποκλείεται πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, δηλαδή πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, να καταλήξουν στα ονόματα και στις συνεργασίες που θα συνάψουν.

Η πρώτη εικόνα που δίνεται, σε σχέση με το ποιες διεργασίες θα σφραγιστούν, είναι πως σε αρκετούς δήμους, θα επιτευχθεί μια συνεργασία μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και των κομμάτων του κέντρου. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, με συνεργασίες του ΑΚΕΛ με τα κόμματα του κέντρου και ειδικά το ΔΗΚΟ, ενώ φαίνεται πως πιο δύσκολα θα σπάσουν οι υπό εκκόλαψη συνεργασίες μεταξύ της Πινδάρου και του κόμματος του Μάριου Καρογιάν.

Ξεκινώντας από τον μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσία, ξεκινούν και τα προβλήματα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αφού δύο στελέχη του διεκδικούν το χρίσμα της ηγεσίας για τον Δήμο. Από τη μια ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου και από την άλλη ο πρώην υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, μονομαχούν σε διάφορα επίπεδα για το ποιος θα το λάβει. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πως όποια κι αν είναι η τελική απόφαση του ΔΗΣΥ, ο υποψήφιος του κόμματος, θα εξασφαλίσει και τη στήριξη των κομμάτων του κέντρου και ειδικά της ΔΗΠΑ και του ΔΗΚΟ, το οποίο θέλει να διασφαλίσει πως η Πινδάρου θα στηρίξει τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη για τον Επαρχιακό Οργανισμό. Στην αντίπερα όχθη, η επιλογή του ΑΚΕΛ να προσεγγίσει τον Αχιλλέα Δημητριάδη, δίνει και το στίγμα των προθέσεων του κόμματος, για μια υπερκομματική επιλογή, ακολουθώντας την ίδια συνταγή με τις Προεδρικές του 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο κάδρο βρίσκεται το όνομα του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού, Γιάννη Τουμαζή. Εάν ωστόσο το κόμμα δεν καταφέρει να βρει μια προσωπικότητα που θα πληροί τις προϋποθέσεις που τέθηκαν, τότε ενδεχομένως να στραφεί και σε μια κομματική επιλογή.

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα στον Στρόβολο, αν και το σκηνικό άρχισε να ξεκαθαρίζει. Το δεδομένο είναι πως ο Αντρέας Παπαχαραλάμπους ενδιαφέρεται για να επαναδιεκδικήσει, ωστόσο αυτό θα το αποφασίσει, μόνο όταν ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό και καταλήξουν στις επιλογές τους τα κόμματα. Πλέον, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του στελέχους της ΔΗΠΑ, Χρίστου Τσίγκη, ο οποίος φαίνεται ότι εξασφαλίζει τη στήριξη και του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά και της ΕΔΕΚ, ενώ φαίνεται πως διατηρούν ανοικτή την πόρτα να τον στηρίξουν Οικολόγοι και ΕΛΑΜ. Από εκεί και πέρα, στο ΑΚΕΛ, περιμένουν από το ΔΗΚΟ να καταλήξει στις επιλογές του. Πάντως, το σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες, είναι το ΑΚΕΛ να στηρίξει τον υποψήφιο που θα επιλεγεί από το ΔΗΚΟ, με τον Σταύρο Σταυρινίδη, να φαίνεται ότι διατηρεί τον πρώτο λόγο.

Σε ότι αφορά τη Λακατάμεια φαίνεται ότι κλειδώνει η υποψηφιότητα του υπαρχηγού της Αστυνομίας, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος εξασφαλίζει τη στήριξη του ΔΗΣΥ και των κομμάτων του Ενδιάμεσου, ο οποίος θα έχει απέναντι του την Φωτούλα Χατζήπαπα, που θα στηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Στον νέο δήμο Λατσιών-Γερίου, όλα δείχνουν πως θα υπάρξει μονομαχία μεταξύ των δύο νυν δημάρχων των δήμων που συγχωνεύονται, συνεπώς Χρίστος Πιτταράς, με τη στήριξη του ΔΗΣΥ και των κομμάτων του κέντρου και ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, θα δώσουν μια ενδιαφέρουσα μάχη για τον νέο δήμο. Σε ότι αφορά τον δήμο Ιδαλίου, υπάρχει καταγεγραμμένο το ενδιαφέρον του Ανδρέα Ιωσήφ, ο οποίος αναμένεται να στηριχθεί από τον ΔΗΣΥ.

Η Λεμεσός

Μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, για να αποκρυπτογραφήσει κανείς τις εξελίξεις και να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το παζλ των υποψηφίων, είναι η Λεμεσός. Αφενός το μεγάλο ενδιαφέρον από στελέχη του ΔΗΣΥ και αφετέρου οι διεκδικήσεις από το ΔΗΚΟ, αλλά και η δυστοκία από πλευράς ΑΚΕΛ, δημιουργούν ένα θολό σκηνικό. Το δεδομένο είναι πως τουλάχιστον από τα στελέχη του ΔΗΣΥ, υπάρχει καταγεγραμμένο το ενδιαφέρον του Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος αποχωρεί σύντομα από τον ΚΟΑ, αλλά και το ενδιαφέρον του νυν δημάρχου, Νίκου Νικολαϊδη, ο οποίος θα είναι σίγουρα υποψήφιος με ή χωρίς στήριξη από κόμματα.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η δεδομένη υποψηφιότητα Αρμέυτη, ο οποίος είναι εν δυνάμει υποψήφιος προς επιλογή και από το ΑΚΕΛ και από το ΔΗΣΥ, ενώ την πρόθεση του να διεκδικήσει, εξέφρασε και ο νυν δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς, Δώρος Αντωνίου, ο οποίος προέρχεται από το ΔΗΚΟ, όπως και ο αντιδήμαρχος Λεμεσού, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, το όνομα του οποίου, συζητείται στα πολιτικά στέκια της πόλης, ως μια καλή επιλογή. Επιπλέον στο ΑΚΕΛ, πάντα βρίσκονται στο κάδρο τα ονόματα των δύο βουλευτών του, του Κώστα Κώστα και του Ανδρέα Καυκαλία, αν και φαίνεται πως η ηγεσία προκρίνει ένα σενάριο με υποψήφιο που θα μπορεί να αντλήσει ψήφους και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Στον Δήμο ανατολικής Λεμεσού, αυτό που προκύπτει, είναι η δεδομένη υποψηφιότητα του Κυριάκου Ξυδιά, ο οποίος χαίρει της στήριξης του ΑΚΕΛ, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσει τι τελικά θα αποφασίσει ο ΔΗΣΥ, κάτι που θα επηρεάσει και τις αποφάσεις των κομμάτων του κέντρου.

Στον Δήμο Δυτικής Λεμεσού, δεδομένη και πάλι θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του Παντελή Γεωργίου με τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Γεωργίου με το έργο και την προσωπικότητα του, χαίρει τις εκτίμησης και στελεχών των υπολοίπων κομμάτων, ακόμα και από τον ΔΗΣΥ, δημιουργεί πονοκέφαλο στην Πινδάρου, η οποία έχει ενώπιον της το ενδιαφέρον του Νίκου Σπύρου και του Άριστου Αριστείδου.

Στον Δήμο Πολεμιδιών στην παρούσα φάση, εως επικρατέστερο σενάριο είναι η στήριξη του Άντρου Θεοδώρου από το ΔΗΚΟ και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ενώ στο ΑΚΕΛ, είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαβουλεύσεις για εξεύρεση υποψηφίου.

Η Λάρνακα

Στη Λάρνακα, ο νυν δήμαρχος, Αντρέας Βύρας παρουσιάζεται ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για επανεκλογή με τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να λάβει στήριξη και από τα κόμματα του κέντρου, την ώρα που στον Δημοκρατικό Συναγερμό, παρουσιάζεται μια δυστοκία για εντοπισμό ενός υποψηφίου που θα μπορεί να γείρει υπέρ του την πλάστιγγα. Το όνομα που βρίσκεται ψηλά στη λίστα της Πινδάρου, είναι πάντως αυτό του Χάρη Μίλλα, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του και για τον Επαρχιακό Οργανισμό.

Σε ότι αφορά την Αραδίππου, ο νυν δήμαρχος δεν ενδιαφέρεται για επανεκλογή, ανοίγοντας τον δρόμο στον αντιδήμαρχο του, Χριστόδουλο Πάρτου να διεκδικήσει το δήμο με τη στήριξη του ΔΗΣΥ και των κομμάτων του κέντρου. Στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, αναμένεται να επαναδιεκδικήσει ο ΄Κύπρος Ανδρονίκου, ενώ στα Λεύκαρα, ο Σοφοκλής Σοφοκλέους. ΣΤην Αθηαίνου, ο Κυριάκος Καρεκλάς, ενδεχομένως να είναι υποψήφιος με τη στήριξη του ΔΗΣΥ, ενώ στο ΔΗΚΟ, ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, για το αν θα τον στηρίξουν, ή θα στραφούν προς άλλες επιλογές.

Η Πάφος

Στην Πάφο άρχισε να ξεκαθαρίζει το σκηνικό, αφού πλέον θα είναι δεδομένα υποψήφιοι, Φαίδωνας Φαίδωνος και Μαίρη Λάμπρου. Ο κ. Φαίδωνος αναμένται να λάβει τη στήριξη του ΔΗΣΥ, ενώ δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου σίγουρη η στήριξη του από τα κόμματα του κέντρου που εξετάζουν την υποψηφιότητα της κας. Λάμπρου. Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, αν και ακούστηκε δυνατά το σενάριο στήριξης ακόμα και του Φαίδωνα, φαίνεται πως θα πάνε με μια ασφαλή επιλογή, στήριξης του επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του κόμματος. Στον Δήμο Ανατολικής Πάφου το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την υποψηφιότητα Νίκου Παλιού, ο οποίος ενδεχομένως να έχει απέναντι του τον Ανδρέα Σίκκη της ΕΔΕΚ. Τον Δήμο Ακάμα, αναμένεται να επαναδιεκδικήσει ο δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, ενώ της Πόλης Χρυσοχούς, ο Ηλίας Μυριάνθους, που θα στηριχθεί κι από τον ΔΗΣΥ, έχοντας απέναντι του τον Γιώτη Παπαχριστοφή.

Η Αμμόχωστος

Στον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το τι θα συμβεί τελικά. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Θεόδωρου Πυρίλλη, την ώρα που στον ΔΗΣΥ, έχουν ενώπιον τους το ενδιαφέρον από εφτά πρόσωπα. Φαίνεται ωστόσο, ότι προκρίνεται η επιλογή του Γιώργου Νικολέττου, που συμπεριλήφθηκε στις δημοσκοπήσεις που έγιναν. Αυτό βέβαια αναμένεται να φέρει την αντίδραση κάποιων άλλων μελών, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το αντάρτικο, από όσους πήγαν καλά στις δημοσκοπήσεις, αλλά είδαν τον Γιώργο Νικολέττο να τους προσπερνά. Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, στο τραπέζι είναι η υποψηφιότητα Άντρου Καραγιάννη.

Για τον Δήμο Αγίας Νάπας, ο Χρίστος Ζαννέττος θεωρείται ο σίγουρος υποψήφιος από πλευράς ΔΗΣΥ, με το ΑΚΕΛ, να βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίου, για να διεκδικήσει ένα δήμο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω και της συγχώνευσης με τις κοινότητες της περιοχής.

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα