Με τον Περδίκη ξανά στο τιμόνι βάζουν μπρος για ηρεμία και σταθερότητα οι Οικολόγοι

Στα έμπειρα χέρια του Γιώργου Περδίκη βρίσκεται για άλλη μία φορά το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, μετά από μια περίοδο αναταραχών, που αναπόφευκτα οδήγησε στην εσωστρέφεια και κορυφώθηκε με την παραίτηση του τέως, πλέον, προέδρου Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Ήταν ξεκάθαρο εκ του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, που τον ψήφισαν σχεδόν επτά στους δέκα, ότι τα μέλη αποζητούσαν μια δοκιμασμένη λύση, για να επανέλθει η ηρεμία στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο Γιώργος Περδίκης υπήρξε, στην ουσία, ο μακροβιότερος ηγέτης του κινήματος. Και μπορεί να ήταν επί των ημερών του κ. Θεοπέμπτου που οι Οικολόγοι απέκτησαν για πρώτη φορά τρεις βουλευτές, αλλά την περίοδο που ο νυν πρόεδρος βρισκόταν στην εξουσία, τα κρούσματα απειθαρχίας ήταν πολύ λιγότερα και το κόμμα, τουλάχιστον προς τα έξω, έδειχνε πιο συντεταγμένο. Ενδεχομένως για αυτό ήταν πιο εύκολη η απόφαση να μην δοθεί σε αυτή τη φάση τόπος στη νεότερη γενιά στελεχών, την οποία εκπροσωπούσε η Έφη Ξάνθου που ναι μεν είναι παλιά καραβάνα στους Οικολόγους αλλά δεν ανήκει στη γενιά των ιδρυτών, αλλά να προτιμηθούν τα σταθερά βήματα που μπορούσε να εγγυηθεί ο κ. Περδίκης. Η ίδια δεσμεύτηκε ότι δεν θα ασκεί εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά, ως απλό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, θα αφήσει χώρο στον νέο πρόεδρο να προχωρήσει με τον τρόπο που πιστεύει ότι θα βοηθήσει το κίνημα να προχωρήσει μπροστά.

Το κεφάλαιο αυτό έκλεισε, αλλά συνεχίζει να εκκρεμεί η ανάγκη για επιστροφή στην ηρεμία. Η αποχώρηση της Αλεξάνδρας Ατταλίδου προκάλεσε αναστάτωση στους Οικολόγους, η οποία προστέθηκε στο παράξενο κλίμα που επικρατούσε στο κίνημα από την περίοδο των Προεδρικών Εκλογών και της πολυδιάσπασης απόψεων που υπήρχε στο εσωτερικό του κόμματος. «Στόχος και επιθυμία μου», είπε ο κ. Περδίκης, «είναι να επικρατήσει ομόνοια και ηρεμία στο κίνημα. Η κοινωνία περιμένει από το κίνημα ένα μήνυμα σταθερότητας. Να πατήσουμε σε σταθερό έδαφος και να κάμνουμε τα επόμενα βήματα ή και άλματα μπροστά». Και αυτό ακριβώς είναι που ήθελαν να ακούσουν τα μέλη του κόμματος, τα οποία παρακολουθούσαν μια κατάσταση που κατά καιρούς παρέπεμπε σε στοιχεία διάσπασης, την οποία δεν προκάλεσε μεν, σε καμία περίπτωση, ο προηγούμενος πρόεδρος που ήταν από την πρώτη μέρα ένας πιστός στρατιώτης των Οικολόγων, αλλά φάνηκε να μην μπορούσε να ελέγξει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η πρώτη δουλειά του Γιώργου Περδίκη, συνεπώς, είναι να λειτουργήσει συνενωτικά. Να διερευνήσει σε ποιο βαθμό υπάρχει όντως διάσταση απόψεων και να προσπαθήσει να δράσει γεφυρωτικά, εκεί και όπου χρειάζεται. Ο ίδιος, μερικά δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της άνετης του νίκης, φρόντισε, πάντως, να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας και να ζητήσει από τα μέλη να προσεγγίζουν αυτόν αν έχουν κάποιο πρόβλημα και όχι να εκφράζονται πρώτα στη δημόσια σφαίρα και μετά στο εσωτερικό του κόμματος. «Για οτιδήποτε χρειαστείτε, για κάτι το οποίο σας ενόχλησε, για κάτι που θέλετε να πείτε το παράπονό σας ή να εκφράσετε τη διαφορετική σας άποψη, σας παρακαλώ, πριν βγείτε στο facebook ή στο twitter, πριν βγάλετε τον πικρό λόγο, προς Θεού τηλεφωνήστε μου, να το κουβεντιάσουμε, να το διορθώσουμε», είπε. Πέραν των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, κατ’ αυτόν τον τρόπο έστειλε και ένα μήνυμα πειθαρχίας, σε ό,τι αφορά τη δημόσια εικόνα των Οικολόγων, που αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη έλλειψη συνοχής από ότι όντως υφίσταται, ακριβώς λόγω των δημόσιων διαφωνιών που διατυπώθηκαν, με αποκορύφωμα αυτά που ανέφερε κατά την παραίτησή της η κ. Ατταλίδου, για τα οποία υπήρξαν αρκετές σπόντες από τον κ. Περδίκη κατά τις παρεμβάσεις του, χωρίς όμως να την κατονομάζει.

Η όποια διαδικασία αποκατάστασης της τάξης και της ηρεμίας θα λαμβάνει χώρα, βέβαια, εν μέσω προεκλογικής δραστηριότητας, καθώς οι Οικολόγοι, παρόλο που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να θέσουν υψηλούς στόχους για τις διπλές εκλογές, επιθυμούν σίγουρα μια αξιοπρεπή παρουσία. Θα πρέπει, συνεπώς, να φροντίσουν να στήσουν σωστά ψηφοδέλτια και να το παλέψουν όσο καλύτερα μπορούν για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, που θα τους βάλει σε μια θετική τροχιά ενόψει των επόμενων Βουλευτικών Εκλογών. Ενδεχομένως θα ήταν όλα πιο δύσκολα εάν διεκδικούσαν πραγματικά Δημαρχίες και έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και είχαν πιο μεγάλα διακυβεύματα. Η υφιστάμενη κατάσταση, όμως, ευνοεί τις παράλληλες διαδικασίες.

Ο Γιώργος Περδίκης διεμήνυσε ότι θα λειτουργήσει χωρίς προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες. Στόχος του, τόνισε, είναι να βοηθήσει τους Οικολόγους να πατήσουν γερά στα πόδια τους, σε στέρεο έδαφος, να νοιώσουν σιγουριά και αυτοπεποίθηση για να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία, στη βάση του τριπτύχου «ενότητα-συνοχή-ανεξαρτησία». «Για μένα όλα τα μέλη του κινήματος είναι φίλοι και συναγωνιστές. Αντίπαλοί μας είναι οι εχθροί του περιβάλλοντος, της φύσης, των δικαιωμάτων των ανθρώπων και των ζώων και όχι οι συναγωνιστές μας», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι υπέρ των αποβολών και των αποχωρήσεων και όλοι έχουν μια θέση στο κόμμα.

Θα φανεί στην πορεία πόσο δύσκολο ή εύκολο θα είναι το έργο του Γιώργου Περδίκη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξέρει πώς σκέφτονται οι Οικολόγοι, γνωρίζει τις ιδιοτροπίες και τις ιδιομορφίες τους και έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να τις διαχειρίζεται επιτυχώς.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα