Γυναίκες στην Κύπρο υπέστησαν μαιευτική βία-Τέσσερις εξαναγκάστηκαν σε διακοπή εγκυμοσύνης

Προσβλητικά και ταπεινωτικά σχόλια, ανάρμοστο χιούμορ ακόμη και εκφοβισμό, δέχθηκαν γυναίκες στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο για την μαιευτική βία. Ανησυχητικά μπορούν να χαρακτηριστούν και τα στοιχεία που αφορούν τον εξαναγκασμό γυναικών σε διακοπή της εγκυμοσύνης τους, αφού τέσσερις από τις 625 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν θετικά στο ερώτημα.

Η έρευνα για την μαιευτική βία στην κυπριακή κοινωνία, πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο για την Προληπτική και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Στην Κύπρο, ο όρος μαιευτική βία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για πολλούς ως άγνωστος, ωστόσο αυτή η μορφή βίας κατά των γυναικών είναι υπαρκτή και μέσα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε γυναίκες που έχουν προβεί σε τοκετό στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία, διαφάνηκε πως πρόκειται για ένα ορατό πρόβλημα, για το οποίο επιβάλλεται χάραξη επαρκών πολιτικών από την πολιτεία.

Ως μαιευτική βία, περιγράφεται το παγκόσμιο φαινόμενο της βίας που δέχονται οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και κατά την λοχεία, η οποία λαμβάνει χώρα σε ιδιωτικές και δημόσιες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Η μαιευτική βία, περιλαμβάνει την έλλειψη σεβασμού, καταχρηστική ή καταναγκαστική μεταχείριση εγκύων και λεχώνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που αποτελεί παραβίαση της αυτονομίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής βίας των γυναικών. Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΠΑΒΟ, η μαιευτική βία αποτελεί μια μορφή βίας που βασίζεται στο φύλο και αναγνωρίζεται ως βία που εμποδίζει τις γυναίκες να έχουν επαρκή πληροφόρηση, στήριξη, φροντίδα και προστασία.

Τέσσερις γυναίκες εξαναγκάστηκαν σε διακοπή της εγκυμοσύνης τους

Σύμφωνα με την έρευνα, το 1/3 των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι είχαν εμπειρία με κάποια μορφής μαιευτικής βίας, με κυριότερες αναφορές την ελαχιστοποίηση του σωματικού πόνου και την ανάρμοστη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, 194 γυναίκες, δεν έλαβαν καμία ενημέρωση μετά το εξιτήριο για την φροντίδα της ιδίας ή και του νεογνού της, 148 ανέφεραν ότι απαγορεύτηκε σε δικό τους άτομο να βρίσκεται κοντά τους, 239 γυναίκες ανέφεραν προσπάθεια ελαχιστοποίησης του πόνου τους, ενώ 138 ανέφεραν ότι δέχθηκαν ακύρωση των συναισθημάτων τους.

Παράλληλα, 124 γυναίκες ανέφεραν εισαγωγή πρόσθετου προσωπικού στην αίθουσα τοκετού, χωρίς να τις ενημερώσουν ή να δώσουν συγκατάθεση. 103 γυναίκες ανέφεραν άσκοπο χωρισμό από το βρέφος, 86 ανέφεραν άβολα αγγίγματα, 86 έκαναν λόγο για πίεση για αποκλειστικό θηλασμό και 81 υπέδειξαν άρνηση λήψης επαρκής ανακούφισης από τον πόνο.

Όσον αφορά την συμπεριφορά τρίτων προσώπων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, 80 γυναίκες ανέφεραν ότι δέχθηκαν προσβλητικά σχόλια και 80 δέχθηκαν ανάρμοστο χιούμορ, ενώ σε 79 περιπτώσεις, γυναίκες ανέφεραν ότι δέχθηκαν διαδικασίες και εξετάσεις χωρίς την συγκατάθεσή τους. Επίσης, 68 γυναίκες δέχθηκαν ταπεινωτικά σχόλια, 33 δέχθηκαν απειλές και εκφοβισμό και 25 γυναίκες δέχθηκαν χτυπήματα και σπρωξίματα κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Σε ερώτηση εάν οι συμμετέχοντες στην έρευνα αισθάνθηκαν ότι εξαναγκάστηκαν σε ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης από ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό, παρόλο που επιθυμούσαν τη διακοπή, τρεις από το σύνολο των γυναικών απάντησαν ότι εξαναγκάστηκαν σε ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης τους και τέσσερις γυναίκες απάντησαν ότι εξαναγκάστηκαν σε διακοπή της εγκυμοσύνης τους.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το 50% των γυναικών που συμμετείχαν, δεν έλαβε καμία ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους της ιατρικής παρέμβασης που δέχθηκαν, ενώ το 1/3 των γυναικών ανέφερε ότι είχαν εμπειρία στη παραβίαση του δικαιώματος ενημέρωσης και συγκατάθεσης, με κυριότερες αναφορές τις κολπικές εξετάσεις και ψηλαφίσεις. Συγκεκριμένα, 163 γυναίκες ανέφεραν ως έλαβαν ενημέρωση ή συγκατάθεση για κολπική εξέταση, 144 για τοκετό με καισαρική, 195 για το τεχνητό σπάσιμο των νερών, 200 γυναίκες δεν έλαβαν ενημέρωση για το ξύρισμα του αιδοίου, 200 για τις κολπικές ψηλαφίσεις, 221 για την συρραφή κόλπου και 251 δεν έλαβαν ενημέρωση για κοπή του κολπικού ανοίγματος.

Τέλος, η έρευνα ασχολήθηκε και με τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, με 100 από τις γυναίκες να αναφέρουν ότι είχαν εμπειρία ενδοοικογενειακής βίας, με ψυχολογική βία, σωματική βία, οικονομική βία, σεξουαλική και συζυγικό βιασμό. Συγκεκριμένα, 60 γυναίκες ανέφεραν ότι δέχθηκαν ψυχολογική πίεση και έλεγχο, 16 ανέφεραν ότι δέχθηκαν σπρωξίματα, χτυπήματα και άλλα, 10 ότι τους ασκήθηκε πίεση για να έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς την συγκατάθεσή τους και 15 γυναίκες ότι δέχθηκαν οικονομικό έλεγχο.

Σημειώνεται πως, στις 7 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου στη Λευκωσία, με τίτλο «Το πρόσωπο της Μαιευτικής Βίας στην Κύπρο: Η φροντίδα της μητρότητας και ο σεβασμός ως αντίδοτο».

Δειτε Επισης

Ενίσχυση για αντιμετώπιση προβλημάτων αρδευτικών τμημάτων ενέκρινε το Υπουργικό
Έγκριση από Υπουργικό χορηγίας για δύο σχολικά μουσεία εντός ιστορικών σχολείων
Η Τζόζη Χριστοδούλου αρμόδια παρακολούθησης των διατάξεων για καταπολέμηση του σεξισμού
Ικανοποίηση Επιτροπής Προσφύγων για αναθεώρηση κριτηρίων στα στεγαστικά σχέδια της μέριμνας
Διεύρυνση πρόσβασης φοιτητών και προσέλκυση επαγγελματιών από εξωτερικό αποφάσισε το Υπουργικό
«Καμία αποκοπή, το μέλλον μας δεν διαπραγματεύεται»-Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την χορηγία (pics)
Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί υποστελέχωσης της μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάφο ο ΟΚΥπΥ
Στα σκαριά νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα-Επισκέφτηκε το Μακάρειο ο Δαμιανός
Αναθεώρηση σχεδίου start-up visa ενέκρινε το Υπουργικό
Με βάση τα νέα κριτήρια εξετάζονται οι εκκρεμούσες αιτήσεις στην Υπηρεσία Μέριμνας