Σε διαφορετική συνιστάμενη από την οικογένεια η Εισαγγελία στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Απέρριψε Μάτσα
06:00 - 25 Νοεμβρίου 2023
Η υπόθεση της δολοφονίας του Θανάση Νικολάου - που εν τέλει αποδείχθηκε πως ο θάνατος του οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και όχι για αυτοκτονία όπως επέμεναν για 17 χρόνια οι Αρχές - αποτελεί ίσως μια από τις πιο μαύρες σελίδες για τους θεσμούς. Και αυτό διότι, για όλα αυτά τα χρόνια, αρκέστηκαν ή ήθελαν να αρκεστούν στα περί αυτοκτονίας, χωρίς να διερευνούν τον θάνατο του 26χρονου εθνοφρουρού, με την μητέρα του να εμφανίζεται λίγο πολύ ως «η μάνα που πέλλανε» γιατί έχασε τον γιο της. Ωστόσο, η υπομονή και η επιμονή της για απονομή Δικαιοσύνης, σε ένα σύστημα που συχνά πυκνά μοιάζει να είναι σαθρό, απέφερε καρπούς δεκαεπτά χρόνια μετά από το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλο. Ένα πόρισμα που ξεγύμνωσε την Αστυνομία, η οποία όπως είπε ο ένας εκ των ανακριτών, διερεύνησε την υπόθεση ωσάν να επρόκειτο για κλοπή ποδηλάτου, ενώ καταλόγισε ποινικές ευθύνες σε τέσσερα πρόσωπα. Ένα ιδιώτη ιατροδικαστή και τρία πρώην στελέχη της Αστυνομίας.
Παρά τις βαρυσήμαντες δηλώσεις από αρμόδιους πως οι θεσμοί θα σταθούν δίπλα στην οικογένεια και θα συνδράμουν στην απονομή της Δικαιοσύνης, έστω και με τόσα χρόνια καθυστέρηση, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ποινικές διώξεις σε βάρος των προσώπων που υποδεικνύονταν στο τελευταίο πόρισμα, καθώς από τη νέα έρευνα που ακολούθησε από πλευράς Αστυνομίας - που κλήθηκε στην ουσία να διερευνήσει την Αστυνομία - δεν εντοπίστηκαν οι ένοχοι πίσω από τη δολοφονία. Σε ότι αφορά όμως για τους υπόλοιπους τέσσερις, στους οποίους καταλογίζονταν ποινικές ευθύνες σε σχέση με τις έρευνες, επίσης η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να μην ασκήσει ποινικές διώξεις, ωστόσο τότε ο δικηγόρος της οικογένειας, είχε αναφέρει πως η Εισαγγελία δεν θα φέρει εμπόδια στις ιδιωτικές διώξεις. Με λίγα λόγια, η οικογένεια αναμένεται να μετατραπεί σε δημόσιο κατήγορο, λόγω της συγκεκριμένης απόφασης, ενώ στο όλο ζήτημα που προκάλεσε αντιδράσεις, παρενέβη ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα καλύψει η Δημοκρατία μέρος των εξόδων.
Η υπόθεση στην παρούσα φάση, βρίσκεται στο στάδιο της θανατικής ανάκρισης, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού. Και δεδομένου πως ο στόχος, όπως είχε ανακοινωθεί τότε, είναι κοινός, δηλαδή η απονομή της Δικαιοσύνης, θα ανέμενε κανείς πως θα υπήρχε κοινή συνισταμένη μεταξύ της πλευράς της Δημοκρατίας και της πλευράς της οικογένειας, ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και η υπόθεση, να πάρει τον δρόμο των ιδιωτικών διώξεων, για τις οποίες υπήρχε η δέσμευση πως δεν θα υπήρχε οποιοδήποτε εμπόδιο.
Ωστόσο, η όλη διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου, μοιάζει με... debate μεταξύ αντιπάλων και σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώνεται συμμαχία μεταξύ των δύο πλευρών, που έχουν κοινό στόχο. Και αυτό διότι, η Εισαγγελία τάχθηκε υπέρ στο αίτημα του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού να συμμετέχει στην θανατική ανάκριση ως ενδιαφερόμενο μέρος, σε αντίθεση με την οικογένεια που τον θεωρεί κόκκινο πανί, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα πως το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, του καταλογίζει ποινικές ευθύνες. Βέβαια, το Δικαστήριο απέρριψε το σχετικό αίτημα, ωστόσο κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, η Εισαγγελία και πάλι, ανακοίνωσε πως θα τον κλητεύσει ως μάρτυρα, παρά τις έντονες αντιδράσεις της οικογένειας.
Δηλαδή, η πλευρά της Εισαγγελίας αποφάσισε να καλέσει μάρτυρα τον ιατροδικαστή που του καταλογίζονται ποινικές ευθύνες και αποφάσισε την μη δίωξη του, ενώ την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, αποφάσισε να μην καλέσει τον εκ των ποινικών ανακριτών του πορίσματος, Σάββα Μάτσα. Και αυτό διότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση της πλευράς της οικογένειας, γιατί υπάρχει διαφωνία με το πόρισμα των Μάτσα-Αλεξόπουλου, οι οποίοι διορίστηκαν από την Νομική Υπηρεσία για να διεξάγουν νέα έρευνα. Ως εκ τούτου, ο Σάββας Μάτσας, όπως ανακοινώθηκε στο Δικαστήριο, θα κλητευθεί να καταθέσει από την πλευρά της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, ενώ η πλευρά της Δημοκρατίας θα καλέσει τον εξεταστή της αστυνομικής έρευνας που ακολούθησε του πορίσματος, η οποία δεν κατέληξε στους ενόχους.
Από τα πιο πάνω, προκύπτει ξεκάθαρα πως όχι μόνο δεν υπάρχει κοινή γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών για την συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά πρόκειται για δύο ξεχωριστά στρατόπεδα, με διαφορετικό στόχο, στη βάση του οποίου κλητεύονται οι μάρτυρες.
Το ποια θα είναι η κατάληξη και τι θα περιλαμβάνει το πόρισμα του θανατικού ανακριτή, κρίνεται σημαντικό, αφού από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν άλλα νομικά διαβήματα, είτε αυτά αφορούν τις ιδιωτικές ποινικές διώξεις, είτε νέα προσφυγή στο ΕΔΑΔ κατά της Δημοκρατίας.
Το μόνο σίγουρο όμως που προκύπτει από τα όσα καταγράφονται γύρω από την υπόθεση, είναι πως ο αγώνας για απονομή της Δικαιοσύνης για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου, συνεχίζεται από την ίδια την οικογένεια, ο δρόμος της οποίας ακόμη μοιάζει μακρύς. Ωστόσο, η ίδια συνεχίζει να εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με ιδιωτικές διώξεις, σε βάρος όχι μόνο των τεσσάρων προσώπων που καταλογίζονται ευθύνες στο πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, αλλά και να αποταθεί εκ νέου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάζοντας στο σκαμνί ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία.