Οι λόγοι που αυξήθηκε η τιμή στο χαρτί υγείας και μειώθηκε στα ψάρια-Πώς βγαίνουν οι συγκρίσεις

Ποικίλες αντιδράσεις ανάμεσα στους καταναλωτές προκάλεσε η τεράστια αύξηση που παρατηρήθηκε μέσα σε ένα μήνα στην τιμή του χαρτιού υγείας, καθώς μόλις σε ένα μήνα υπήρξε άνοδος στην τιμή πώλησής τους κατά 17,4%, ενώ την ίδια ώρα, η τιμή μειώθηκε με το ίδιο ποσοστό, στο φρέσκο ψάρι, κάτι που δημιούργησε ερωτήματα στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, η ψηλότερη τιμή που υπήρξε για το χαρτί υγείας άγγιξε τα 15,91 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη που παρατηρήθηκε για το ίδιο είδος, ήταν στα 12,01 ευρώ. Πάντως, σε συνολικά 45 κατηγορίες βασικών προϊόντων, οι 28 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση, από τις οποίες οι 14 κατηγορίες ήταν πέραν του 1%.

Η αιτιολόγηση ωστόσο για την αύξηση που παρατηρήθηκε στο χαρτί υγείας κατά τον μήνα Οκτώβριο, έγκειται στο γεγονός ότι κατά τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, υπήρχαν προσφορές από τα καταστήματα. Όπως εξήγησε στον REPORTER, η προϊστάμενη του Κλάδου Ανταγωνισμού Υπηρεσίας Καταναλωτή, Αλίκη Ιορδάνου, «κατά τον Σεπτέμβριο, υπήρξαν πολλές προσφορές στο χαρτί υγείας, οπότε τον Οκτώβρη αφού επανήλθε η τιμή, φάνηκε ότι υπήρξε μια ραγδαία αύξηση. Ο δείκτης από 102 σκαρφάλωσε στο 120, όμως ο δείκτης του Αυγούστου ήταν 125. Ουσιαστικά υπήρξαν προσφορές τον Σεπτέμβριο και η τιμή επανήλθε τον Οκτώβρη, αλλά σε πιο χαμηλή τιμή από τον Αύγουστου. Αναμένουμε τον Νοέμβριο, για να δούμε εάν θα υπάρξει μείωση στο χαρτί, ενώ αξίζει να πούμε ότι άλλες αυξήσεις τεράστιες δεν σημειώθηκαν».

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη μείωση στις τιμές κατέγραψαν τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια κατά 17,4%, όπως και τα λαχανικά και χόρτα κατά 13,4%, ακολουθούμενα από τα ζυμαρικά κατά 4,1%, τα κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα σε ποσοστό 3,8% και 3,5% αντίστοιχα.

Για τις μειώσεις που καταγράφηκαν στα φρέσκα ψάρια, όπως ανέφερε η κα. Ιορδάνου, «αυτό οφείλεται στη μείωση που κατέγραψε το λαβράκι και το μπαρμπούνι. Κάποια άλλα ψάρια, όπως η τσιπούρα και καλαμάρι, είχαν μικρές αυξήσεις, ωστόσο συνοψίζοντας καταγράφηκε μείωση στα ψάρια και ο λόγος είναι ο τουρισμός. Δηλαδή, η μείωση της τουριστικής κίνησης και η μείωση της ζήτησης του ψαριού, έχουν ως αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές».

Σημειώνεται ότι η άλλη μεγάλη μείωση που καταγράφηκε, ήταν στα λαχανικά και στα χόρτα κατά 13,4%, όπως και στα αγγουράκια, χόρτα δέσμης, σε ντομάτες και πατάτες.

Συνοψίζοντας τις τιμές, το Παρατηρητήριο τιμών για τον μήνα Οκτώβριο, κατέδειξε συγκράτηση τιμών, κάτι που διαφάνηκε και κατά τον Σεπτέμβριο, λόγω και της συγκράτησης του πληθωρισμού στα τρόφιμα. «Ο γενικός πληθωρισμός τον Οκτώβριο από 4%, πήγε στο 3.5%, κάτι που οφείλεται στη συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου και του πληθωρισμού των τροφίμων, που μειώθηκε από το 9.13% σε 8.75%, έναντι του προηγούμενου έτους», πρόσθεσε η κα. Ιορδάνου.

Πώς εξάγει τις τιμές το Παρατηρητήριο

Οι τιμές που παραθέτει κάθε μήνα το Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών, είναι μια συγκριτική αποτίμηση της αγοράς στην ολότητά της, καθώς παρατίθεται η μέση σταθμισμένη τιμή για 250 προϊόντα σε συνολικά 400 καταστήματα Παγκύπρια, για όλες τις υπεραγορές, μπακάλικα, περίπτερα και φούρνους. Στη μέση σταθμισμένη τιμή του μήνα, εξηγεί η κα. Ιορδάνου, «λαμβάνεται υπόψη η ποσότητα που πωλείται ένα προϊόν, όπως και η τιμή ανά ημέρα για όλο τον μήνα σε κάθε κατάστημα Παγκύπρια. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η τιμή αλλά και η ποσότητα που πωλείται ένα προϊόν για τις τριάντα ημέρες σε 400 καταστήματα. Έτσι, βγαίνει μια λεπτομερής αποτίμηση της αγοράς».

Έτσι λοιπόν, οι αρμόδιοι του Παρατηρητήριου, γνωρίζουν για κάθε κατηγορία, ποιο προϊόν είναι το πρώτο σε πωλήσεις Παγκύπρια. «Ρίχνοντας μια ματιά στο Παρατηρητήριο, διαφαίνονται οι μέσες τιμές των προϊόντων και πιο αναλυτικά, καταγράφονται τα έξι προϊόντα σε κάθε κατηγορία, που είναι τα πρώτα σε κατανάλωση Παγκύπρια. Ο δείκτης σε κάθε κατηγορία, αποτυπώνει όλα τα προϊόντα, ωστόσο, στο Παρατηρητήριο παρουσιάζονται μόνο τα πρώτα που πωλούνται».

Την ίδια ώρα, αρκετά ερωτήματα εγείρονται γύρω από τις τιμές που επιβάλλει κάθε κατάστημα στα προϊόντα του, καθώς αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι υπάρχει μια απόκλιση στις τιμές. Η αρμόδια Υπηρεσία, αφού προέβη σε ένα επιτόπιο έλεγχο σε τρεις υπεραγορές για 56 προϊόντα που είναι τα πιο σημαντικά για κατανάλωση, επιβεβαίωσε τη μεγάλη διακύμανση σε ορισμένα προϊόντα.

Η μεγάλη διαφορά στις τιμές, σύμφωνα με την κα. Ιορδάνου, «έγκειται στο γεγονός ότι κάποια προϊόντα βρίσκονταν σε προσφορά τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ σε κάποια άλλα προϊόντα ακολουθείται διαφορετική εμπορική πολιτική από την υπεραγορά. Δηλαδή, υπάρχει υπεραγορά που αγοράζει μια τεράστια ποσότητα προϊόντων και λαμβάνει την πιο μεγάλη έκπτωση. Έτσι, έχει την ευχέρεια αυτή την έκπτωση, να την περάσει στη λιανική τιμή. Άλλες υπεραγορές, χρησιμοποιούν διαφορετική εμπορική πολιτική. Δηλαδή, λαμβάνουν ευκολίες και προτιμούν να αγοράζουν μικρότερη ποσότητα πιο συχνά ή θεωρούν ότι σε κάποια προϊόντα που έχουν περιθώριο κέρδους γιατί έχουν περισσότερες πωλήσεις, βάζουν ψηλότερη τιμή».

Πάντως, στην αγορά, φαίνεται να υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και υπάρχουν διαφορές στις τιμές, γι’ αυτό και ο καταναλωτής έχει την ευκαιρία να επιλέξει την υπεραγορά που θέλει να αγοράζει τα προϊόντα του. «Γι’ αυτό τον λόγο οι υπεραγορές δεν επιθυμούν να τις συγκρίνουμε και μας αναφέρουν ότι έχουν προσφορές στις τιμές. Αυτό που έχουμε προσέξει ωστόσο, είναι ότι ένα προϊόν που δίνεται σε προσφορά, η τιμή του μετά την προσφορά είναι πιο ακριβή σε σχέση με άλλες υπεραγορές που προσφέρουν τα προϊόντα χωρίς έκπτωση».

Δειτε Επισης

Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ