Κατσάδα Ευρωκοινοβουλίου για τα λογισμικά παρακολούθησης-«Ανεπαρκής η αντίδραση της ΕΕ»

Με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα την Πέμπτη με το οποίο χαρακτηρίζει ανεπαρκές το σημερινό νομικό πλαίσιο για τα λογισμικά παρακολούθησης (spyware) και ζητά από την Κομισιόν να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση με την κατάθεση σχετικής νομοθεσίας, σε συνέχεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Στρασβούργο.

Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 425 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 23 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η Κομισιόν δεν έδωσε συνέχεια ως όφειλε στις συστάσεις που περιείχε το ψήφισμα της εξεταστικής επιτροπής (PEGA) για τη κατάχρηση λογισμικών παρακολούθησης τον Ιούνιο, καθώς και στα στοιχεία που παρέθεσε μετά από έρευνα σε ξεχωριστή έκθεση.

Στο νέο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές κακίζουν το ότι η Κομισιόν δεν έχει ακόμα παρουσιάσει σχέδιο για το πώς προτίθεται να απαντήσει στους κινδύνους κατάχρησης τέτοιων λογισμικών, αλλά και στις πρακτικές εξαγωγής τέτοιων προϊόντων από εταιρίες με έδρα την ΕΕ σε καταπιεστικά καθεστώτα σε τρίτες χώρες.

Το ψήφισμα καλεί ακόμα την Κομισιόν να αξιολογήσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου κατά πόσον η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της χρήσης λογισμικού κατασκοπείας.

Την Τετάρτη ευρωβουλευτές από τις πλείστες πολιτικές ομάδες, οι οποίες προώθησαν και το ψήφισμα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Renew, Πράσινοι και Αριστερά) επέκριναν έντονα την Κομισιόν παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς. Ξεχωριστό ψήφισμα προώθησαν οι Πολωνοί ευρωβουλευτές των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών οι οποίοι ανήκουν στο απερχόμενο κυβερνών κόμμα της χώρας, που κατηγορείται για κατάχρηση τέτοιων λογισμικών.

Στο κείμενο του ψηφίσματος των μεγάλων πολιτικών ομάδων που εγκρίθηκε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρεται στις νέες περιπτώσεις κατάχρησης λογισμικών στην ΕΕ από τον Ιούνιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επαρκεί. Σημειώνεται ακόμα ότι το λογισμικό Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί κατά της εξόριστης στη Γερμανία δημοσιογράφου Galina Timchenko και έχουν στοχοποιηθεί και ευρωβουλευτές.

Τονίζεται ακόμα πως στην Ελλάδα, δύο αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αντιμετώπισε αιφνίδιες αλλαγές στο πλαίσιο της σχετικής έρευνάς της, αλλά και ότι οι φάκελοι διαβιβάστηκαν σε άλλον εισαγγελέα.

Στην Πολωνία, η εθνική εξεταστική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένα άτομα στοχοποιήθηκαν με κατασκοπευτικό λογισμικό για πολιτικούς λόγους, ενώ στην Ισπανία η έρευνα ανεστάλη προσωρινά λόγω έλλειψης συνεργασίας από τις ισραηλινές αρχές.

Επιπλέον, καταγράφεται η πώληση της από τη γαλλική εταιρεία Nexa Technologies του λογισμικού κατασκοπείας Predator σε καθεστώτα όπως η Αιγύπτος, το Βιετνάμ και η Μαδαγασκάρη, ενώ στην Ιρλανδία ζητήθηκε από την Επιτροπή Δικαιοσύνης του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τον ρόλο του ομίλου Intellexa στην πώληση λογισμικού κατασκοπείας.

Το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει ότι αν και οι εκθέσεις παραπέμπουν σε παραβιάσεις των ελέγχων των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης (dual use) στην ΕΕ, δεν υπήρξε αξιόπιστη παρακολούθηση από τις εθνικές αρχές ή την Επιτροπή, κάτι που δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για κακόβουλους δρώντες στην Ευρώπη, τη στιγμή που στις ΗΠΑ οι αρχές έχουν συμπεριλάβει στη σχετική «μαύρη λίστα» τις εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού Intellexa και Cytrox που έχουν έδρα την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράξεις κατά της κατάχρησης spyware ζήτησαν από την Κομισιόν ευρωβουλευτές

Δειτε Επισης

«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του