Πιο εύκολο κάποιος να βρει ναρκωτικά παρά τσίχλες-Τι δείχνουν τα λύματα

Την περασμένη Τετάρτη, η επιτροπή Νομικών της Βουλής, συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, για να ενημερωθεί για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Το οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο, είναι άμεσα συνυφασμένο με τα ναρκωτικά και οι βουλευτές πήραν μια γεύση για το πώς ο υπόκοσμος κρατά τα σκήπτρα της διακίνησης, απαγορευμένων ουσιών, που πλέον τις βρίσκει κανείς πιο εύκολα ακόμα και από τις τσίχλες στα περίπτερα.

Σε έρευνα που παρουσίασε η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, προ λίγων ημερών, στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά 3,500 άτομα, ηλικίας 15-64 ετών, διαφάνηκε πως η πρόσβαση στην κάνναβη σε ένα 24ωρο είναι αρκετά εύκολη, αφού το 75% των ατόμων που συμμετείχαν έδωσαν αυτή την απάντηση. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυτό το ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Παρά το γεγονός ότι στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσον αφορά στη χρήση παράνομων ουσιών τα περισσότερα άτομα που έκαναν χρήση κάνναβης έστω και μία φορά στη ζωή τους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-34, με το ποσοστό να αγγίζει το 27%, είναι ανησυχητικό ότι η ηλικιακή ομάδα 15-24, κατέγραψε ποσοστό ύψους 21,8%, δεδομένου ότι υπάρχει μία αύξηση τεσσάρων μονάδων από την προηγούμενη έκθεση, που ήταν το 2019 και το ποσοστό βρισκόταν στο 18,7%.

Την ίδια ώρα, κάθε χρόνο παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση στη χρήση κάνναβης σε όλο το φάσμα των ηλικιών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, αφού για το 2023 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 18%, μία αύξηση τεσσάρων μονάδων σε σχέση με το 14,1% που παρατηρήθηκε το 2019, όταν και πραγματοποιήθηκε η τελευταία έρευνα. Στο μεταξύ, αύξηση παρατηρήθηκε και στη χρήση των υπόλοιπων παράνομων ουσιών, που κατονομάστηκαν στην έρευνα, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην έκστασι, το ποσοστό χρήσης για το 2023 ανήλθε στο 2,4%, σε σύγκριση με το 1,2% του 2019, όσον αφορά στις αμφεταμίνες, το ποσοστό ανήλθε στο 1% σε αντίθεση με το 0,4% του 2019, το ποσοστό χρήσης κοκαΐνης ανήλθε στο 2,2% σε σύγκριση με το 1,8% του 2019, το ποσοστό χρήσης ηρωίνης ανήλθε στο 0,3%, σε αντίθεση με το 0,1% του 2019, ενώ όσον αφορά στη χρήση LSD το ποσοστό ανήλθε στο 1,5% σε σύγκριση με το 0,6% που καταγράφηκε το 2019.

Ανάλυση αστικών λυμάτων

Στην έρευνα έγινε ανάλυση και των αστικών λυμάτων για το 2022 και διαπιστώθηκε πως, όσον αφορά στη χρήση κάνναβης, η μεγαλύτερη χρήση σημειώθηκε το φθινόπωρο και το καλοκαίρι, με την Αγία Νάπα να κρατά τα ηνία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, το καλοκαίρι του 2022 η περιοχή που έκοψε πρώτη το νήμα, όσον αφορά στην κατανάλωση κάνναβης ήταν η παραλία Βαθιά Γωνιά στην Αγία Νάπα, ενώ γενικά η Αγία Νάπα κατείχε την πρωτιά για το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

Αναφορικά με την κατανάλωση κοκαΐνης, η άνοιξη είναι η εποχή που κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό, με τη Λεμεσό να κρατά τα ηνία αυτή τη φορά, ενώ ελάχιστη ήταν η διαφορά του ποσοστού που αφορούσε την Αγία Νάπα, αλλά το χειμώνα του 2022. Σύμφωνα με την έρευνα, μεγαλύτερη χρήση της κοκαΐνης φαίνεται ότι γίνεται το Σαββατοκύριακο. Πάντως, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, το ποσοστό που καταγράφηκε για την άνοιξη του 2022 ήταν χαμηλότερο από τις μέσες τιμές.

Όσον αφορά στην κατανάλωση έκστασι, το καλοκαίρι του 2022 κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό, με την Αγία Νάπα να είναι η περιοχή που κατέχει την αρνητική πρωτιά. Πάντως από την έρευνα διαφάνηκε πως μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται τις ημέρες κοντά στο Σαββατοκύριακο και δηλαδή Παρασκευή-Δευτέρα.

Αναφορικά με την κατανάλωση ηρωίνης, το φθινόπωρο του 2022 φαίνεται ότι κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό και η περιοχή που πήρε την πρωτιά είναι η Ανθούπολη. Αυτό που καταγράφεται είναι ότι υπάρχει αυξημένη κατανάλωση τη Δευτέρα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες μεταβολές.

Αρχίζουν το κάπνισμα από τα 18

Όσον αφορά στο κάπνισμα, από το δείγμα των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η ηλικία που ξεκινούν το κάπνισμά είναι τα 18 χρόνια, ενώ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε μείωση στο ποσοστό των ατόμων που εξέφρασε προσπάθεια να διακόψει το κάπνισμα, παρά το γεγονός ότι ήταν περίπου οι μισοί από αυτούς που κάπνισαν τον τελευταίο χρόνο. Την ίδια ώρα, επιθυμία για διακοπή του καπνίσματος εξέφρασε το 39%, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών.

Στο μεταξύ, όσον αφορά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ένας στους πέντε ανέφερε ότι έκανε χρήση έστω και μία φορά στη ζωή του, ενώ το ποσοστό της χρήσης κατά τον τελευταίο μήνα ανήλθε στο 15%. Σημειώνεται πως το 60% των καπνιστών ηλεκτρονικού τσιγάρου κάπνιζε συστηματικά συμβατικό τσιγάρο και μόνο ένας στους δέκα δεν είχε καπνίσει ποτέ προηγουμένως. Στην έρευνα αναφέρεται πως κύριος λόγος χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η επιθυμία για διακοπή του καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων, με το ποσοστό να φτάνει το 40%.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 32χρονο για κλοπή οχήματος-Τον έδειξαν τα δαχτυλικά αποτυπώματα
Επιθέσεις εναντίον διανομέων φαγητού και στη Λευκωσία-«Τους πετάνε πέτρες, πιάσαμε πάτο»
Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν
Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Οι διώξεις και το ξέφρενο πάρτι εκατομμυρίων από τους σφετερισμούς-Ξανά ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Αϊκούτ
Ανέλεγκτη η διαφήμιση της βιομηχανίας του σεξ-«Εάν ένα θύμα βιαστεί μπορεί να το αποδείξει;»
Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Απαγόρευσε τη χρήση των κινητών στα σχολεία Μέσης η Βουλή-Πράσινο στις αλλαγές ΥΠΑΝ
Κλείνει τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου αύριο λόγω εργασιών