Προσπαθεί να οργανωθεί η Αστυνομία έναντι του... οργανωμένου εγκλήματος

Το οργανωμένο έγκλημα περιλαμβάνει ομάδες προσώπων με εγκληματική δραστηριότητα, που λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες αλλά και τους δικούς τους άγραφους νόμους. Η πορεία του οργανωμένου εγκλήματος στην Κύπρο, δείχνει την δυναμική που απέκτησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σε διάφορα επίπεδα, με την Αστυνομία να μοιάζει αδύνατη να ελέγξει την κατάσταση, ωστόσο η διαφθορά σε διάφορα επίπεδα, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

Όπως έχει γραφτεί ουκ ολίγες φορές, το βάρος της εξιχνίασης μιας υπόθεσης, πέφτει αποκλειστικά στην Αστυνομία, ως ανακριτική αρχή, σε διαφορετική περίπτωση, χρεώνεται με ήττα και ο υπόκοσμος αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής. Και κάπως έτσι είναι η εικόνα που καταγράφεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τον υπόκοσμο να δείχνει με τον πλέον πιο ξεκάθαρο τρόπο, όχι μόνο πως κρατάει τα σκήπτρα, αλλά είναι πολύ πιο οργανωμένος από την Αστυνομία, η οποία με βάση τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζει αδυναμίες.

Όποια και αν είναι τα άλλοθι της Αστυνομίας για την αδυναμία της να εξιχνιάσει υποθέσεις που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετρά και στη βάση αυτού, να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, για κάλυψη των κενών που ενδεχομένως να υπάρχουν. Εξάλλου, είναι ευθύνη της Αστυνομίας να βρει τους τρόπους που θα καταφέρει να εξιχνιάζει τέτοιου είδους υποθέσεις και να εξελιχθεί προς αυτή την κατεύθυνση, όπως εξελίχθηκε και ο υπόκοσμος σύμφωνα με τον Αρχηγό της Δύναμης, σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υποδεέστερη θέση, σε σχέση με τις δυνατότητες του υποκόσμου. Από την άλλη, πέραν της βούλησης που θα πρέπει να επιδειχθεί, χρειάζεται και ισονομία σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των προσώπων της νύχτας, διαφορετικά προκύπτουν διάφορα θέματα, ενώ θα πρέπει να μειωθούν ή να εξαλειφθούν και τα φαινόμενα διαφθοράς σε καίρια τμήματα.

Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι», θα μπορούσε να πει κάποιος πως πρόκειται για ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ των δύο πλευρών. Το γεγονός πως το ποσοστό εξιχνίασης σε σοβαρά εγκλήματα βρίσκεται στα τάρταρα, αφενός δείχνει πως το οργανωμένο έγκλημα έχει το πάνω χέρι, και αφετέρου δίνει ώθηση, ώστε το «παιχνίδι» να συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο, σε ότι αφορά το λεγόμενο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Τα στοιχεία δείχνουν μια παρατεταμένη αδυναμία της Αστυνομίας στην εξιχνίαση υποθέσεων που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, είτε αυτές αφορούν τις βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις, είτε τις δολοφονίες. Ενδεικτικά και μόνο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως τις τελευταίας δωδεκαετία όλες ανεξαιρέτως οι δολοφονίες με φόντο τον κυπριακό υπόκοσμο, παραμένουν ορφανές από ηθικούς αυτουργούς, ενώ οι περισσότερες παραμένουν ορφανές και από δράστες.

Δολοφονίες 2012-2023

2012: Πενταπλό φονικό – Καταδικάστηκαν οι δράστες, όχι οι ηθικοί αυτουργοί, Ανδρέα Παπαδόπουλου, άλλως «Αφρός» - Ανεξιχνίαστη, Νεόφυτος Χριστοφόρου, άλλως «Κακής» - Ανεξιχνίαστη

2013: Στέφανου Βασιλειάδη, άλλως «Στεφής» - Ανεξιχνίαστη

2014: Γιάννης Καλοψιδιώτης – Ανεξιχνίαστη

2015: Στέφανος Παπαδόπουλος, Μιχάλη Αναστασίου, άλλως «Σιάλος», Τάσου Γεωργίου άλλως «Τρέλας» – Ανεξιχνίαστες και οι τρεις δολοφονίες

2016: Τετραπλό φονικό - Καταδικάστηκαν οι δράστες, όχι οι ηθικοί αυτουργοί, Γιώργου Γεωργίου, άλλως «Τσικίτο» - Ανεξιχνίαστη

2017: Άντρος Ροδοθέου, Κυριάκος Χατζησάββα – Ανεξιχνίαστες και οι δύο υποθέσεις

2018: Γκάρυ Μπόρις Χριστοδούλου – Ανεξιχνίαστη

2019: Δεν καταγράφηκε δολοφονία με φόντο τον υπόκοσμο

2020: Παναγιώτης Καλλιτσιώνης – Ανεξιχνίαστη

2021: Λεόντιος Πογιατζή, Μάριος Γεωργίου, Αντρέας Ευαγγέλου – Ανεξιχνίαστες και οι τρεις υποθέσεις

2022: Δεν καταγράφηκε καμία δολοφονία με φόντο τον υπόκοσμο

2023: Κρις Χαριλάου – Ανεξιχνίαστη, Θανάσης Καλογερόπουλος, Αλέξης Μαυρομιχάλης – Η πρώτη υπό διερεύνηση και έγιναν συλλήψεις, η δεύτερη ανεξιχνίαστη

Πέραν όμως των δολοφονιών, όπου διαπιστώνεται τεράστια αδυναμία στην εξιχνίαση από πλευράς Αστυνομίας, στην εξίσωση μπαίνουν και τα ναρκωτικά. Αποτελεί παραδεκτό γεγονός από όλους, πως τα ναρκωτικά βρίσκονται παντού και η πρόσβαση σε αυτή είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Επίσης, παρά τις επαναλαμβανόμενες αναφορές από την υπουργό Δικαιοσύνης πως στη Φυλακή βρίσκονται έμποροι ναρκωτικών, γνώστες των καταστάσεων και των προσώπων που βρίσκονται στη φυλακή, ανεξαρτήτως εάν έχουν καταδικαστεί για εμπορία, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως εκεί βρίσκονται μετρημένοι έμποροι ναρκωτικών, αφού η πλειοψηφία των καταδικασθέντων για τέτοιου είδους αδικήματα, αφορά διακινητές. Εξάλλου, ένας 25χρονος ή 30χρονος, που ναι μεν αποτελεί κρίκος της αλυσίδας ή συμμετείχε σε διακίνηση ναρκωτικών, δεν θα μπορούσε να θεωρείται «εγκέφαλος» ή ο Εσκομπάρ της Κύπρου, σε μια ποσότητα που οι ιθύνοντες θα αποκόμιζαν εκατομμύρια ενώ αυτοί έλαβαν για παράδειγμα 500 ευρώ για την μεταφορά.

Επίσης, εάν οι περισσότεροι έμποροι βρίσκονταν στην Φυλακή, όπως ανέφερε η κα. Προκοπίου σε διάφορες τοποθετήσεις της, ενδεχομένως να υπήρχε μείωση στη διακίνηση των ναρκωτικών και όχι αύξηση. Εξάλλου, τα ποσοστά των κατασχέσεων της ΥΚΑΝ, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων, δείχνουν έξαρση του φαινομένου.

Θα πρέπει να αναφερθεί, πως το θέμα των ναρκωτικών, επηρεάζουν ευρέως την κοινωνία, εξού και ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Νομικών, που διεξήχθη χθες κεκλεισμένων των θυρών. Μια συνεδρία, κατά την οποία υπήρξε παραδοχή για κενά και αδυναμίες του συστήματος, ενώ υπήρχε ομοφωνία πως θα πρέπει η Αστυνομία να ενισχυθεί, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, ειδικότερα τα τμήματα που έχουν να κάνουν με την πρόληψη και την διερεύνηση, όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Και αυτό διότι, υπήρξε η παραδοχή, έστω και καθυστερημένα, πως ο υπόκοσμος έχει εκσυγχρονιστεί. Βέβαια, ο εν λόγω εξοπλισμός θα πρέπει να εμπίπτει στα πλαίσια των νομοθεσιών, σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εντάλματα και υποθέσεις να καταρρέουν από το Δικαστήριο, λόγω παραβάσεων.

Το όλο θέμα θα πρέπει να απασχολεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ειδικότερα την Αστυνομία αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την Άννα Προκοπίου βέβαια, κληθείσα να τοποθετηθεί για τα κενά και τις αδυναμίες που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, ανέφερε πως «τα στοιχεία τα επεξεργάζεται η Αστυνομία, υπάρχουν όλα καταγεγραμμένα και είναι ζητήματα που εξετάζονται σε τακτική βάση και από την Αστυνομία, αλλά ενημερώνεται αναλόγως και το Υπουργείο». Επιπρόσθετα ανέφερε πως «το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι πάντα σε συνεννόηση με την Αστυνομία, που είναι υπεύθυνη για το επιχειρησιακό κομμάτι εφαρμογής της πολιτικής της Κυβέρνησης. Έχουν δημοσιευτεί και αναρτηθεί τα πλάνα για το 2024 και περιλαμβάνει και το πλάνο αστυνόμευσης».

Πέραν των γενικολογιών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού αναγνωρίσει τις σοβαρές αδυναμίες της Αστυνομίας σε διάφορα επίπεδα, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας, καλείται να εφαρμόσει πολιτικές – δεδομένου πως δεν εμπλέκεται στο επιχειρησιακό κομμάτι – για πρόληψη και τη μείωση του εγκλήματος, ειδικότερα όταν αυτό επηρεάζει την κοινωνία σε μεγάλο βαθμό. Είναι για αυτό το λόγο που χρειάζεται περισσότερη οργάνωση, σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση, όχι μόνο συντηρείται αλλά διογκώνεται, και οι ευθύνες αγγίζουν άπαντες.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε αλλοδαπό που κυκλοφορούσε με πλαστή άδεια-Ψάχνουν σύνδεση με τον 25χρονο στην Πάφο
Δίνει μάχη για τη ζωή ο 52χρονος που υπέστη εγκαύματα από πυρκαγιά στη Λευκωσία-Ψάχνουν τα αίτια της φωτιάς
Στο Νοσοκομείο τρεις ανήλικοι έπειτα από συμπλοκή στη Λεμεσό
Χειροπέδες σε 57χρονο-Οδηγούσε μεθυσμένος και συγκρούστηκε μετωπικά με περιπολικό στη Λεμεσό
Στο Νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση ένα πρόσωπο μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία 17χρονη (pic)
Συσσώρευση νερού και κατολισθήσεις βράχων στους δρόμους λόγω έντονων βροχοπτώσεων
Ανέκοψαν όχημα και εντόπισαν χάπια ecstasy και κοκαΐνη στην κατοχή 51χρονου (pics)
Απουσιάζει από την οικία του στη Λεμεσό ο 15χρονος Τζέισον (pic)
Κίνδυνος-θάνατος 67χρονος που έτρεχε με 196 χλμ στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Κοκκινοτριμιθιάς (pic)