Περδίκης και Ξάνθου κονταροχτυπιούνται με στόχο να κλείσει η κακή παρένθεση των Οικολόγων

Ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Περδίκης και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μέχρι πρότινος κοινοβουλευτική συνεργάτιδα Έφη Ξάνθου είναι τελικά τα δύο στελέχη των Οικολόγων που θα κονταροχτυπηθούν για την προεδρία του κινήματος στις εκλογές της Κυριακής. Σημειώνεται ότι ο νικητής θα ολοκληρώσει τη θητεία του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, που παραιτήθηκε μετά την αναμπουμπούλα που προκάλεσε στους Οικολόγους η αποχώρηση της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου και δεν θα έχει ολοκληρωμένη προεδρική θητεία.

Όπως ανακοινώθηκε από τους Οικολόγους, ο Σωτήρης Χρίστου τελικά αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες εκλογής, αφού ο κ. Χρίστου προκαλεί ανάμεικτα αισθήματα σε πολλά μέλη, λόγω του τεράστιου μπερδέματος που είχε προκληθεί στις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο επέλεξε να στείλει συνενωτικά μηνύματα, αναφέροντας ότι η απόσυρση της υποψηφιότητάς του εδράζεται στο καλώς νοούμενο συμφέρον του κινήματος και τονίζοντας πως θα πρέπει αυτή την περίοδο να κρατηθεί «συμπαγές, οικολογικό και ενωμένο». Αν και άφησε κάποιες αιχμές, σημείωσε ότι «προέχει η οικολογική ενότητά μας». Η απόφασή του, πάντως, δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τις δυναμικές που ήδη προϋπήρχαν, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα τελικό αποτέλεσμα με αρκετά κοντινά ποσοστά μεταξύ πρώτου και δεύτερου.

Το διακύβευμα για το κόμμα είναι μετά το Εκλογικό Συνέδριο να επανέλθει η ηρεμία και να μην αναπτυχθούν συνθήκες εσωστρέφειας, δεδομένου ότι πλησιάζει και το διπλό εκλογικό ραντεβού του Ιουνίου, ενόψει του οποίου πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά από τους Οικολόγους. Η ύπαρξη διαφόρων τάσεων στο εσωτερικό του κινήματος δεν βοηθά στις εκλογές, όπως ξεκάθαρα διαφάνηκε στις Προεδρικές, όταν τα μέλη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην υποστήριξη ενός υποψηφίου, με αποτέλεσμα τελικά το κόμμα να μείνει εκτός διεκδίκησης της εξουσίας. Η εντύπωση που υπάρχει είναι πως δεν υπάρχουν ανυπέρβλητες διαφορές ούτε διαφορετικές τάσεις επί ολόκληρου του εύρους της κομματικής ατζέντας, αλλά οι διαφωνίες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα ζητήματα και τοποθετήσεις. Ως εκ τούτου, με τις σωστές κινήσεις, θα μπορούσε η ηγεσία, με ανανεωμένη εντολή, να φροντίσει να επαναφέρει τις ισορροπίες στο κίνημα, το οποίο, στην ουσία από πριν τις Προεδρικές Εκλογές, δείχνει πως δεν έχει ενιαία γραμμή.

Εν μέρει για αυτό φαίνεται να ευθύνεται το γεγονός πως άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του τα προηγούμενα χρόνια σε πολλά άτομα χωρίς απαραιτήτως να μοιράζονται όλοι το ίδιο ιδεολογικό υπόβαθρο, με αποτέλεσμα αυτό να εξελιχθεί σε αποκλίνουσες τάσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί, πως το Κίνημα Οικολόγων ουδέποτε ήταν κόμμα με πλήρη κομματική πειθαρχία και είχε και στο παρελθόν αντιμετωπίσει προβλήματα λήψης συλλογικών αποφάσεων σε περιπτώσεις εκλογών κτλ. Το ζητούμενο είναι οι όποιες διαφωνίες να είναι υγιείς και να μην επηρεάζουν σοβαρά τη λειτουργία του.

Πάντως, το μοντέλο ηγεσίας των Οικολόγων μπορεί να αλλάξει έτσι κι αλλιώς μετά την Κυριακή. Του Εκλογικού Συνεδρίου θα ακολουθήσει το Καταστατικό Συνέδριο, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να γίνει από πριν προκύψει η παραίτηση Θεοπέμπτου, και εάν περάσουν κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές, τότε η δομή της ηγεσίας θα τροποποιηθεί αισθητά. Η μία τέτοια αλλαγή αφορά την εισαγωγή του θεσμού συμπροέδρων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, και η άλλη την αύξηση των αντιπροέδρων από δύο σε τέσσερις και πάλι με ποσόστωση στα δύο φύλα. Ωστόσο, ακόμη και αν υπερψηφιστούν αυτές οι αλλαγές, που δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί, δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ πριν από τη λήξη της θητείας της ηγεσίας, τον Φεβρουάριο του 2025, καθώς μεσολαβούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο και δεν υπάρχει πρακτικά περιθώριο ούτε για οργάνωση μιας νέας εκλογικής διαδικασίας, ούτε για νέα κρίση εσωστρέφειας, ενώ δεν προβλέπεται ούτε από το Καταστατικό.

Προς το παρόν, φαίνεται πως προτεραιότητα όλων είναι να επανέλθει η ηρεμία αλλά και να κινηθούν οι διαδικασίες αναφορικά με τις διπλές εκλογές. Είναι γνωστό από προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες ότι οι Οικολόγοι, λόγω του μεγέθους τους, δυσκολεύονται να έχουν πλήρη ψηφοδέλτια σε όλες τις περιοχές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και χρειάζεται πολύ τρέξιμο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, αν και δεν πολυακούγεται το όνομά τους, επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διεργασίες που γίνονται μεταξύ των κομμάτων για συνεργασίες για τα υψηλόβαθμα αξιώματα, κάτι που κάνουν μεν σε κάποιο βαθμό αλλά θα ήθελαν να επιδιώξουν πιο ενεργό εμπλοκή στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Την ίδια στιγμή, αν και μαθηματικά οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης είναι σχεδόν ανύπαρκτες, οι Οικολόγοι θα ήθελαν να έχουν μια αξιοπρεπή παρουσία στις Ευρωεκλογές, με ένα καλό ψηφοδέλτιο και μια ουσιαστική πολιτική παρέμβαση.

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»