Πρόεδρος Αρχής κατά της Διαφθοράς: Λόγω παράλληλης έρευνας ο Εισαγγελέας μας απαγόρευσε έρευνες για τα διαβατήρια

Σημαντικές αυξήσεις δαπανών για τον διορισμό Λειτουργών Επιθεώρησης, περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ο οποίος παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την Τρίτη.

Σύμφωνα με το σημείωμα που κατέθεσε στην Επιτροπή ο Επίτροπος Διαφάνειας Χάρης Πογιατζής, ο προϋπολογισμός της Αρχής για το έτος 2024 ανέρχεται σε €2.102.700, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 73,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2023, ο οποίος ανήλθε σε €1.211.973.

Πρόσθεσε ότι από το σύνολο του προϋπολογιζόμενου για το 2024 ποσού, το 57% προορίζεται για δαπάνες σχετικά με αγορά υπηρεσιών για διορισμό Λειτουργών Επιθεώρησης για τη διεξαγωγή διερευνήσεων και την αγορά άλλων συναφών με τη διεκπεραίωση των διερευνήσεων υπηρεσιών, παρουσιάζοντας αύξηση 580% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2023 λόγω της έναρξης διερεύνησης των καταγγελιών που υποβάλλονται στην Αρχή ως ουσιαστικό μέρος των αρμοδιοτήτων της.

Αναφορικά με το παραπάνω κονδύλι, ο Επίτροπος Διαφάνειας σημείωσε ότι η Αρχή έχει λάβει μεγάλο αριθμό καταγγελιών, συγκεκριμένα 79 επώνυμες και 28 ανώνυμες μέχρι σήμερα, ενώ έχει πρόθεση να προχωρήσει και σε δύο αυτεπάγγελτες διερευνήσεις, καθώς και στην ταυτόχρονη εξέταση πολλών εκ των εκκρεμουσών καταγγελιών.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το 23% του συνολικού προϋπολογισμού της Αρχής αφορά στις δαπάνες μισθοδοσίας του Επιτρόπου Διαφάνειας και των τεσσάρων μελών της, ενώ το 5,24% αφορά σε δαπάνες για διοργάνωση ενημερωτικών εκστρατειών κατά της διαφθοράς με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα καταπολέμησης του φαινομένου.

Στην τοποθέτησή της μετά το τέλος της παρουσίασης του Επιτρόπου Διαφάνειας, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι η σύσταση της Αρχής κατά της Διαφθοράς υπήρξε πρωτοβουλία ΔΗΣΥ κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, προσθέτοντας ότι όλοι επιθυμούν να δουν αποτελέσματα, ως εκ τούτου εξέφρασε τη στήριξή της στο έργο της επιτροπής, με σεβασμό προς τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι ο ρόλος της Αρχής κατά της Διαφθοράς καθίσταται κρίσιμος για τη χώρα και τον λαό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το όνομα της Κύπρου πλήττεται εκ νέου διεθνώς.

Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έχει υποβάλει τρεις καταγγελίες στην Αρχή, οι οποίες σχετίζονται με την υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων», προσθέτοντας ότι έχει διαπιστώσει σημαντική καθυστέρηση στην εξέταση των υποθέσεων, καθώς οι καταγγελίες υποβλήθηκαν πριν από 14 μήνες και ήταν μεταξύ των πρώτων που κλήθηκε να εξετάσει η Αρχή.

Είπε επίσης ότι είχε προσέλθει και πάλι ο ίδιος με επιπρόσθετα στοιχεία, τα οποία, όπως ανέφερε, δεν έχουν κατατεθεί διότι οι όροι εντολής προς τους ερευνώντες λειτουργούς δεν καλύπτουν τη διερεύνηση αυτών των καταγγελιών.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου απηύθυνε ερώτημα προς τα μέλη της Αρχής κατά πόσο θεωρούν πως χρειάζεται βελτίωση το σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να δοθούν περισσότερες δυνατότητες διερεύνησης στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, αν υπάρχουν πρόνοιες σε νομοθεσίες που αφήνουν περιθώρια για εκδήλωση φαινομένων διαφθοράς και αν καταγράφονται ελλείψεις σε επίπεδο στελέχωσης της Αρχής.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε από πλευράς της πως η επίσημη ιστοσελίδα της Αρχής περιλαμβάνει λίγες πληροφορίες σχετικά με τις υπό εξέταση καταγγελίες και ζήτησε λεπτομερέστερη πληροφόρηση του κοινού για σκοπούς διαφάνειας, απευθύνοντας στη συνέχεια ερώτημα από την πλευρά της κατά πόσο η Αρχή είναι σε θέση να εκτελέσει το έργο της βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Χριστοφίδη αναφορικά με τις υποβληθείσες καταγγελίες του, ο Επίτροπος Διαφάνειας είπε ότι εξαιτίας της παράλληλης έρευνας δεκάδων υποθέσεων χορήγησης διαβατηρίων από τη Νομική Υπηρεσία ο Γενικός Εισαγγελέας έχει απαγορεύσει κάποιες έρευνες της Αρχής, προσθέτοντας πως τα μέλη της Αρχής δεν λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία κατάθεσης στοιχείων από καταγγέλλοντες.

Αναφορικά με τους όρους εντολής, ο κ. Πογιατζής είπε ότι υπήρξε συμφωνία να περιοριστούν σε δύο πτυχές και πως έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, κατά τις οποίες θα εξεταστεί κατά πόσο οποιοδήποτε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ήταν παρών και ψήφισε να δοθεί διαβατήριο, έκανε κατάχρηση της δικής του εξουσίας, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα των ερευνών θα φανούν πολύ σύντομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας
«Η έμφυλη βία κρύβεται μπροστά μας»-Πέραν των 12,5 χιλιάδων περιστατικών στην Κύπρο την τελευταία πενταετία
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση
Ρίχνουν 128 εκατομμύρια σε υποδομές για την Υγεία-Ιδρύεται πρότυπο Παιδογκολογικό κέντρο
Στα σκαριά κίνητρα για προσέλκυση ΣΥΟΠ από Υπουργείο Άμυνας-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για «αγοραπωλησίες» ακινήτων στα κατεχόμενα-«Νέα εποχή στον τομέα»
Πραγματοποίησαν πορεία οι απεργοί του κλάδου σκυροδέματος-«Οι εργοδότες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα»
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο ανήλικος για το θανατηφόρο στη Λάρνακα-Αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες
Παράδειγμα φιλοπατρίας 18χρονη από την Πάφο-Άφησε την Φαρμακευτική και εντάχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων
Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση στο Ουκρανικό-Έκτακτη συνεδρία του ΝΑΤΟ