Στέλνουν 1.000 σκάφη στη Γάζα οι Τούρκοι-Προγραμματίζουν να κάνει στάση στην Κύπρο η νηοπομπή

Περίπου 1.000 σκάφη θα συγκεντρωθούν στην Τουρκία την Τετάρτη πριν κατευθυνθούν προς τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να διαταράξουν το θαλάσσιο εμπόριο στην πόλη Ασντότ.

Σύμφωνα με το Times of Israel, πρόκειται για ένα ακόμη σενάριο πιθανής σύγκρουσης Τουρκίας-Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Χαμάς.

Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο Volkan Okçu, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων των αντισιωνιστών Εβραίων».

Ανάμεσα στα 1.000 πλοία θα ήταν 313 σκάφη γεμάτα με Ρώσους ακτιβιστές και 104 γεμάτα με Ισπανούς ακτιβιστές, είπε. Μόνο 12 τουρκικά σκάφη θα ενταχθούν στον στολίσκο, είπε στο Haber7.

Ωστόσο, ο Okçu είπε σε μεταγενέστερο tweet ότι περίμενε ότι ο αριθμός των τουρκικών πλοίων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, τουλάχιστον 1.000, και επέμεινε ότι η πρωτοβουλία δεν σχετίζεται με την τουρκική κυβέρνηση. Δεν εξήγησε την απόκλιση σε αριθμούς.

Ο ακτιβιστής ανέφερε στο Haber7 ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη. Η θαλάσσια αυτοκινητοπομπή πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι Ashdod. Ορισμένοι συμμετέχοντες στον στολίσκο φέρεται να φέρουν επίσης τις συζύγους και τα παιδιά τους στο πλοίο.

Ο Okçu είπε ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης θα ήταν να προκληθεί διακοπή στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών στο θαλάσσιο εμπόριο με κατεύθυνση το λιμάνι του Ashdod, προκειμένου να διακοπεί η παροχή αγαθών στο Ισραήλ για μια εβδομάδα ή ακόμη και έως και 10 ημέρες.

Η δράση διαμαρτυρίας θυμίζει την απόπειρα του λεγόμενου «Στόλου της Ελευθερίας της Γάζας» τον Μάιο του 2010, ο οποίος προσπάθησε να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, αλλά αναχαιτίστηκε από το Ισραηλινό Ναυτικό.

Αφού η συνοδεία αρνήθηκε τις εντολές του ισραηλινού ναυτικού για αλλαγή διαδρομής προς Άσντοντ, οι Ισραηλινοί καταδρομείς επιβιβάστηκαν σε ένα από τα πλοία, το Mavi Marmara, το οποίο μετέφερε περισσότερους από 600 επιβάτες. Αφού αντιμετώπισαν βίαιη αντίσταση, οι καταδρομείς άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 10 Τούρκους ακτιβιστές. Δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Μετά το επεισόδιο του Mavi Marmara, επιχειρήθηκαν αρκετοί άλλοι στολίσκοι στη Γάζα, αλλά σε μεγάλο βαθμό ματαιώθηκαν από ισραηλινές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες.

«Το Σιωνιστικό καθεστώς φαίνεται να μην έχει καμία πιθανότητα να επαναλάβει το περιστατικό του Mavi Marmara», είπε ο Τούρκος ακτιβιστής. «Τα πλοία φέρουν σημαίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λουξεμβούργου, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και πολλών άλλων χωρών». Ο ακτιβιστής σημείωσε ότι πολυτελή σκάφη θα ενταχθούν επίσης στον στολίσκο και ότι οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 14.000 δολάρια για να συμμετάσχουν.

Ο Οκτσού υποσχέθηκε ότι οι διαδηλωτές θα «ακολουθήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες» και δεν θα κουβαλούσαν κανένα όπλο, «ούτε καν μαχαίρι τσέπης», ώστε να μην δώσουν στο Ισραήλ καμία «δικαιολογία» να παρέμβει.

«Τη στιγμή που μπαίνουμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας, [οι ισραηλινές δυνάμεις] μπορούν μόνο να μας ψάξουν», είπε ο ακτιβιστής, «ή να μας ρυμουλκήσουν στα λιμάνια τους και να επιβάλουν πρόστιμα», αλλά δεν θα τους επιτραπεί από το διεθνές δίκαιο να κάνουν έφοδο στη νηοπομπή σε διεθνή ύδατα, με τον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκαν στο Mavi Marmara το 2010. «Το Ισραήλ θα πλήρωνε βαρύ τίμημα για την απόπειρα οποιασδήποτε τρελής ενέργειας εναντίον ενός τόσο μεγάλου διεθνούς ειρηνευτικού στόλου».

Η διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας που ακολούθησε μετά το περιστατικό του Mavi Marmara επιλύθηκε μόλις το 2016, όταν η Ιερουσαλήμ συμφώνησε να πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων και να επιτρέψει την τουρκική βοήθεια στη Γάζα – και σε αντάλλαγμα, η Κωνσταντινούπολη συμφώνησε να μην να θεωρήσει οποιονδήποτε μεμονωμένο Ισραηλινό υπήκοο ποινικά ή οικονομικά υπεύθυνο για το συμβάν.

Ο αποκλεισμός στη Γάζα επιβλήθηκε από το Ισραήλ το 2007, λίγο αφότου η Χαμάς πήρε τον έλεγχο του παράκτιου θύλακα, και επιβλήθηκε σε συνεργασία με τη γειτονική Αίγυπτο για να αποτρέψει την τρομοκρατική ομάδα να επανεξοπλιστεί και να γίνει ακόμη μεγαλύτερη απειλή, αφού επανειλημμένα δήλωσε την πρόθεσή της να καταστρέψει το Ισραήλ. Ο αποκλεισμός περιελάμβανε απαγόρευση συγκεκριμένων αγαθών και περιορισμό της παράδοσης στη Γάζα υλικών διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς.

Παρά τον αποκλεισμό, η Χαμάς από το 2007 κατάφερε να αποκτήσει όπλα και χρηματοδότηση, κυρίως χάρη στην υποστήριξη του Ιράν και του Κατάρ, και να εκτοξεύει ρουκέτες σε ισραηλινές πόλεις και πόλεις σε τακτική βάση, προκαλώντας αψιμαχίες που επανειλημμένα κλιμακώθηκαν σε παρατεταμένες συγκρούσεις.

Οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ κορυφώθηκαν με την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, όταν 3.000 τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς διέρρηξαν τα σύνορα και έσφαξαν 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, αγριεύοντας τις κοινότητες στο νότιο Ισραήλ και κουρεύοντας τους θεατές σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Οι τρομοκράτες απήγαγαν επίσης περίπου 240 ανθρώπους στη Γάζα, όπου κρατούνται ακόμη όμηροι.

Το περιστατικό Mavi Marmara από το 2010 έχει ιδιαίτερη σημασία για το καθεστώς της Χαμάς στη Γάζα, ως σύμβολο της διεθνούς υποστήριξης για τον τερματισμό του αποκλεισμού. Ένα μνημείο που ανεγέρθηκε στο λιμάνι της Γάζας για να τιμήσει το γεγονός, καταστράφηκε από τον Ισραηλινό Στρατό την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ, που ξεκίνησε μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, με στόχο την καταστροφή της Χαμάς.

Ο αποκαλούμενος «Συνασπισμός Στόλου Ελευθερίας», ο οποίος οργάνωσε την παραβίαση του αποκλεισμού το 2010, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να πλεύσει ξανά στη Γάζα στο εγγύς μέλλον για να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ να επιτρέψουν την παράδοση «ελεγχόμενων ανθρωπιστικών αγαθών» στη Γάζα και κάλεσε άλλη οργάνωση να συμμετάσχει στις βάρκες της. Δεν είναι σαφές εάν η συνοδεία που πρόκειται να αναχωρήσει από την Τουρκία την Πέμπτη οργανώνεται από τον Συνασπισμό Στόλου Ελευθερίας ή αποτελεί ξεχωριστή πρωτοβουλία.

Διάφορες προσπάθειες έγιναν από διεθνείς ακτιβιστές μετά το 2010 για να άρουν τον αποκλεισμό, συμπεριλαμβανομένης μιας από μια βάρκα που μετέφερε μόνο γυναίκες το 2016 και μιας άλλης από ένα σκάφος με σημαία Σουηδίας το 2018. Και στις δύο περιπτώσεις, τα σκάφη αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό ναυτικό και ρυμουλκήθηκαν στο λιμάνι της Άσντοντ.

Δειτε Επισης

Επίσημα στη λίστα χωρών των ΗΠΑ για στρατιωτική εκπαίδευση η Κύπρος-Ψηφίστηκε η συμπερίληψη
Υπερψηφίστηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2025-Ικανοποιημένος ο Κεραυνός
Προκλητικοί και πάλι οι Τούρκοι-«Η ΕΕ ενεργεί ως φερέφωνο της ελληνοκυπριακής πλευράς»
«Αυτή είναι και νίκη του τουρκικού λαού»-Ο Αλ Τζολάνι παρουσιάζεται ως ήρωας από τη Γενι Σαφάκ
Εκτός κούρσας για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Φλουρέντζος-Δεν βρήκε ανταπόκριση
Πράσινο Υπουργικού για το νέο σχέδιο χορηγιών για συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό
Με 37 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον πέρασε από την Ολομέλεια ο Κρατικός Προϋπολογισμός
Οι εξελίξεις στη Συρία στο επίκεντρο τηλεφωνικής συζήτησης Προέδρου και Βασιλιά Αμπντάλλα Β’
Τα συμπεράσματα για διεύρυνση και τις αναφορές στην Τουρκία τόνισε η Ραουνά στις Βρυξέλλες
Ψηφίζεται με μικρές παρεμβάσεις ο προϋπολογισμός-Οι τροπολογίες που εξασφαλίζουν πλειοψηφία και τι προνοούν