Εκατοντάδες δηλώσεις ενδιαφέροντος αξιολογεί το Γνωμοδοτικό-Προσθήκη και του English School

Στα επικείμενα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σερβία, την Ιταλία και στο Βατικανό αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοινώνοντας αναλυτικά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς μέχρι στιγμής αλλά και την συμπερίληψη της Αγγλικής Σχολής σε αυτή τη διαδικασία.

«Να ευχηθούμε σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα Χρόνια Πολλά. Επίσης να αναφέρω και ότι η σημερινή μέρα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, όπως αποφάσισε η ΓΣ ΟΗΕ το 1996. Η αυξανόμενη σημασία της τηλεόρασης, και των λειτουργών της, στο σύγχρονο κόσμο και η συμβολή της στην ενημέρωση της κοινωνίας . Η ιστορία της κυπριακής τηλεόρασης αρχίζει την 1η Οκτωβρίου 1957.

Για τη φετινή χρονιά, η ημέρα είναι αφιερωμένη στη Συμπερίληψη , σε μία τηλεόραση χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ως Κυβέρνηση συμμεριζόμαστε και ενθαρρύνουμε αυτό το μήνυμα. Δραττόμενος ακριβώς αυτή την αφορμή θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Σχολή Κωφών Κύπρου, η συμβολή των οποίων μας επιτρέπει σε αυτές τις καθιερωμένες ενημερώσεις να δίνουμε τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής να παρακολουθούν, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας», ανέφερε εισαγωγικά.

Και το English School στις αρμοδιότητες του Γνωμοδοτικού 

Ο κ. Λετυμπιώτης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, η 3η και τελευταία διαδικασία αυτής της φάσης που αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου μέσω του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος :

1 Αρχή Λιμένων Κύπρου 195

2 Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου 127

3 Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών 26

4 Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου 124

5 Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης 89

6 Αρχή Αδειών 36

7 Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου 152

8 Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού 143

9 Πολεοδομικό Συμβούλιο 60

10 Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου 90

«Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο αφού αξιολογήσει τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για κάθε οργανισμό, έχει την ευθύνη να καταρτίσει κατάλογο εισηγήσεων προς τον αρμόδιο Υπουργό, για να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για τη λήψη τελικής απόφασης. Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, πέραν των προνοιών του νόμου του 1988, των υφιστάμενων δηλαδή κριτηρίων, θα είναι η συμμετοχή κατά το μέτρο του δυνατού, ίσου αριθμού ανδρών και γυναικών, η συμμετοχή ατόμων, η εμπειρία, τα προσόντα και οι δεξιότητες, ακαδημαϊκά ή άλλα επαγγελματικά προσόντα, κοινωνική δράση και προσφορά των οποίων συμβάλλουν στην προώθηση των σκοπών του Οργανισμού. Ο κατάλογος θα περιέχει τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων από τις κενές θέσεις που προνοείται στο Διοικητικό Συμβούλιο», υπενθύμισε.

Πρόσθεσε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι συμπολίτες και συμπολίτισσές μας για συμμετοχή αποτελεί αυταπόδεικτη ενθάρρυνση πολιτικών και διαδικασιών που ενισχύουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη δημόσια ζωή. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, εντός ακριβώς αυτού του πλαισίου αποφάσισε όπως συμπεριληφθεί και το ΔΣ του English School στις αρμοδιότητες του Γνωμοδοτικού Συμβούλιου, αίτημα άλλωστε που εκφράστηκε και από το σύνδεσμο γονέων του σχολείου. Η ημερομηνία έναρξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

«Η σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου αποτελεί υλοποίηση ακόμη μιας σημαντικής δράσης του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο πλαίσιο της ανασύνταξης του κράτους και στην προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας, που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη δημόσια ζωή αλλά και συμβάλει ουσιαστικά στη αναβάθμιση της λειτουργίας των οργανισμών», κατέληξε ο κ. Λετυμπιώτης.

Τρεις σταθμοί

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει αύριο, 22 Νοεμβρίου στο Βελιγράδι όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ενώ θα ακολουθήσει και η 3η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Σερβίας. Στη Διακυβερνητική Σύνοδο θα συμμετέχουν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και ο Υπουργός Άμυνας.

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Aleksandar Vucic, την οποία θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών και ακολούθως κοινή συνέντευξη τύπου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Εθνοσυνέλευση της Σερβίας όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης. Το βράδυ ο Πρόεδρος της Σερβίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής αντιπροσωπείας.

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, ημέρα πραγματοποίησης της Διακυβερνητικής Συνόδου, οι Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις με τους ομόλογούς τους στο Μέγαρο Σερβίας ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών συναντήσεων των Υπουργών θα πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Σύνοδος υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας. Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπογραφούν Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης, στους τομείς της επιστήμης, της καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών αλλά και συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο χωρών. Της διακυβερνητικής θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που θα παραθέσει η Πρωθυπουργός της Σερβίας κα Ana Brnabic προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Σερβίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τη Ρώμη όπου θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλίας Sergio Mattarella ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση εργασίας με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό κα Giorgia Meloni. Κατά τις εν λόγω συναντήσεις θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή μας, η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, το Μεταναστευτικό και οι προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στο Αποστολικό Παλάτι, στην πόλη του Βατικανού, όπου θα τύχει υποδοχής από την Ελβετική Φρουρά και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Αυτού Αγιότητα Πάπα Φραγκίσκο και ακολούθως συνάντηση στην παρουσία της Κυπριακής αντιπροσωπείας.

«Ο συμβολισμός της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα είναι διττός, αφού είναι η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και πραγματοποιείται στη συμπλήρωση 50 ετών από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας – Αγίας Έδρας», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει την εκτίμηση του Κυπριακού λαού προς την Αγία Έδρα ως προς το φιλανθρωπικό έργο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ανά το παγκόσμιο ενώ θα αναφερθεί και στις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις και θα εκφράσει την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προωθηθούν οι εκκρεμούσες συμφωνίες στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης της πολιτιστικής και μουσειακής συνεργασίας. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τον Πάπα Φραγκίσκο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και ως προς την ανάγκη διορισμού απεσταλμένου από πλευράς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενώ θα αναπτύξει επίσης και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί και στην καταστροφή πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων Καθολικών μνημείων, όπως ο ναός του Αγίου Γεωργίου των Λατίνων στην Αμμόχωστο που χρησιμοποιείται ως τουρκικά λουτρά) και στις παραβιάσεις θρησκευτικών ελευθεριών, με τις απορρίψεις αιτημάτων για εκκλησιασμό, στα κατεχόμενα εδάφη.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή μας και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην εύθραυστη γεωπολιτικά γειτονιά μας. Εντός αυτού του πλαισίου θα ενημερώσει την Αυτού Αγιότητα για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για ασφαλή, απρόσκοπτη, μεγάλης διάρκειας και ροής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναπτύξει τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς υλοποίησης της πρωτοβουλίας, τα αποτελέσματα των σχετικών επαφών αλλά και θα συζητήσει με τον Πάπα Φραγκίσκο τρόπους στήριξης και ενίσχυσης της πρωτοβουλίας από πλευράς της Αγίας Έδρας», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας, όπου θα τύχει επίσημης υποδοχής θα έχει συνάντηση με το Μεγάλο Μαΐστρο καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών του Τάγματος, με το πέρας της οποίας θα υπογραφεί Ταχυδρομική Συμφωνία από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών του Τάγματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η Κυπριακή Αντιπροσωπεία θα παρακαθίσουν σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή τους ο Μεγάλος Μαΐστρος προτού αναχωρήσουν.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Σ. Στεφάνου: Λύση ΔΔΟ ή διχοτόμηση το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Κ. Ιωάννου: Δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις για την άτυπη συνάντηση στη Ν. Υόρκη
Προκαλεί λίγο πριν την τριμερή ο Τατάρ-«Η ομοσπονδία τελείωσε, στόχος η λύση δύο κρατών»
Σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης η Κύπρος λόγω Μέσης Ανατολής-«Εργάζονται όλοι οι μηχανισμοί»
Σ. Στεφάνου: Τα κόμματα στηρίζουν την μεταρρύθμιση της ΤΑ, τα διακυβεύματα είναι πολλά