Προαναγγέλθηκε διορισμός διαδόχου του Χαμπιαούρη-Εντός δύο μηνών Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων
10:55 - 21 Νοεμβρίου 2023
Την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίσει νέο Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων γνωστοποίησε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής εκπρόσωπος της Προεδρίας. Ανέφερε πως ο εν λόγω διορισμός πρόκειται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων δύο μηνών, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων.
Η απουσία τους τελευταίους μήνες Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Κώστα Χαμπιαούρη, ήταν κάτι που δημιούργησε αλυσιδωτά προβλήματα στις ορεινές περιοχές, όπως επισημάνθηκε από τους βουλευτές, με τους αρμόδιους να προβληματίζονται για την απουσία εκπροσώπου αυτού του θεσμού, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει η παρακολούθηση και ο συντονισμός των έργων που αναμενόταν να υλοποιηθούν.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ενώπιον της Βουλής, εκ μέρους της Προεδρίας, ο Ανδρέας Γρηγορίου, εντός των επόμενων δυο μηνών πρόκειται να διοριστεί νέος Επίτροπος. «Ο ρόλος του Επιτρόπου είναι κατά κύριο λόγο συντονιστικός και αναγνωρίζεται η δραστηριότητα του κ. Χαμπιαούρη, που βοήθησε στον συντονισμό των έργων». Εξήγησε ότι «ο λόγος για τον οποίο δεν έχει διοριστεί Επίτροπος έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγησης του θεσμού και σας πληροφορώ ότι ο Πρόεδρος πολύ σύντομα θα διορίσει Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων. Τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, όσο ο Υπουργός Γεωργίας συντονίζονται για υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων. Αυτή είναι η θέση από πλευράς Προεδρίας».
Από πλευράς βουλευτών, ο προεδρεύων της Επιτροπής, Νίκος Σύκας, είπε ότι η Εθνική Στρατηγική είναι από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες που έχει ξεκινήσει από την προηγουμένη Κυβέρνηση με 350 δράσεις. «Η βαρύτητα των δράσεων, όμως, δεν συνάδουν με τη μη υλοποίηση του πιο σημαντικού θέματος, που δεν υπάρχει διορισμός Επίτροπου ορεινών περιοχών. Έχουμε κάνει επισκέψεις στα πλείστα χώρια της Λεμεσού και προσωπικά έθεσα το ερώτημα αν υπάρχει ανάγκη για τον διορισμό του Επίτροπου και πόση προστιθέμενη αξία έχει δώσει αυτός ο θεσμός. Η απάντηση ήταν απλή. Ότι είναι μια αναγκαιότητα ο διορισμός Επίτροπου, καθώς τα χώρια ένιωθαν ότι έχουν κάποιο εκπρόσωπο».
Στην αποτελεσματικότητα των έργων του κ. Πέρδιου, αλλά και του κ. Χαμπιαούρη, στάθηκε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι «έχουν αφήσει ιστορία για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Έχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο, όπου έγινε αποδεκτός ο ορισμός του επιτρόπου ορεινών περιοχών. Έχω ζητήσει εξηγήσεις από τον Πρόεδρο και από την Κυβέρνηση, τους λόγους που δεν διορίζεται ο Επίτροπος ορεινών περιοχών. Εάν δεν δοθεί συνέχεια σε αυτό τον διορισμό, έχει ευθύνη να λογοδοτήσει ο Πρόεδρος που δεν προχωράει στον συγκεκριμένο θεσμό».
Ιδιαίτερα έντονος ήταν επίσης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ο οποίος επεσήμανε πως, «τα περισσότερα από τα χωριά μας, εκτός από τα μεγάλα, σήμερα τα περισσότερα είναι γηροκομεία, και σε λίγα χρόνια θα είναι νεκροταφεία. Ο κόσμος χρειάζεται κίνητρα για να επιστρέψει στις ορεινές περιοχές. Κίνητρα πρέπει να δοθούν επίσης και μέσα από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Με την επιστροφή θα υπάρξουν και νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, θέλουμε σχολεία και ιατρικά κέντρα. Το κλείσιμο του Συνεργατισμού επίσης έφερε όλη την επαρχία της Λεμεσού σε ένα υποκατάστημα μόνο. Εάν θα αποφασίσει ο Πρόεδρος να προχωρήσει με τον διορισμό Επιτρόπου, είναι θέμα δικό του».
Στο ίδιο μοτίβο συνέχισε και ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι, «κληρονομήσαμε μια στρατηγική από την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά, αν δεν υπάρχουν οι βάσεις, θα παραμένουμε ρομαντικοί. Χρειάζεται οδικό δίκτυο, υπηρεσίες και στήριξη στην καθημερινότητα. Είναι αντίξοες οι συνθήκες για κάποιους που θα αποφασίσουν να ζήσουν στα ορεινά. Είναι στοίχημα για να υπάρξουν οι βάσεις, αλλά δυστυχώς σήμερα δεν δουλεύει το σύστημα».
Επιπρόσθετα, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, είπε ότι «οι κοινότητες έχουν χάσει τον δικό τους άνθρωπο με τον μη διορισμό Επίτροπου. Υπάρχουν κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία έργων στα ορεινά. Κανείς δεν μπορεί να αναιρέσει την κρατική πρωτοβουλία όμως. Ο Επίτροπος ορεινών περιοχών είναι ο άνθρωπος που μπορεί να οργανώσει και βελτιώσει τις ορεινές περιοχές, έχοντας ένα ουσιαστικό ρόλο. Απαιτούμε ως ΔΗΣΥ, να επαναδιοριστεί ένα άτομο για να κάνει αυτά που θέλουμε όλοι μας, για να εφαρμόσει την εθνική στρατηγική για τις ορεινές περιοχές».
Αθλητικό Κέντρο Γλαύκος Κληρίδης
Στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής συζητήθηκε και το θέμα που αφορά το μέλλον του Αθλητικού Κέντρου Γλαύκος Κληρίδης στον Αγρό με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Σύκα να αναφέρει ότι με βάση την ενημέρωση που έγινε, «το κόσμημα αυτό της Πιτσιλιάς έχει καταστεί έρμαιο της γραφειοκρατίας».
Πρόσθεσε πως ενώ ο ΚΟΑ ήταν έτοιμος να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων αναβάθμισης στο Αθλητικό Κέντρο με προϋπολογισμό της τάξης των €3 εκ. για κάποιο λόγο με απόφαση διυπουργικής επιτροπής μετατέθηκε η υλοποίηση της αναβάθμισης στο Υφυπουργείο Τουρισμού και μάλιστα αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θεωρεί πως ο μοναδικός τρόπος αναβάθμισης του Κέντρου είναι μέσω ιδιώτη επενδυτή.
Όπως είπε, είναι απαράδεκτο από τη στιγμή που υπήρχαν σχέδια προσφορών να επιλέγεται ένα άλλο είδος ανάπτυξης «σε ζεύξη με τον ιδιωτικό τομέα».
«Εφόσον ο ΚΟΑ τα είχε όλα έτοιμα για να προχωρήσει θα πρέπει (η υλοποίηση της αναβάθμισης) να ανατεθεί πίσω στον ΚΟΑ για να υλοποιήσει το έργο», συμπλήρωσε.