Ανακοίνωσε δράσεις και αναδιοργάνωση του Υπ. Υγείας η Κανάρη-Αυξημένος κατά 11,6% ο προϋπολογισμός

Αυξημένος κατά 11,6% σε σχέση με το 2023 είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2024, ο οποίος σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη αποτελεί το 10% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού του κράτους.

Παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον προϋπολογισμό του Υπουργείου της για το 2024, η Δρ. Κανάρη είπε ότι οι τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού ανέρχονται σε €1.272.844.490, ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες, που αφορούν κυρίως στα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στην ανέγερση των νέων κτιρίων για το Γενικό Χημείο του Κράτους και του Κέντρου Αίματος, ανέρχονται στα €18.439.841.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2023 αφορά στην Γενική Κυβερνητική Εισφορά του κράτους στο ΓεΣΥ, η οποία υπολογίζεται ότι το 2024 θα φθάσει τα 687 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, σημείωσε πως το συνολικό κόστος για το 2024 που αφορά μισθούς αξιωματούχων και προσωπικού ανέρχεται στα 354.908.708 εκατομμύρια, ενώ η κρατική χορηγία προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚΥπΥ) ανέρχεται για το έτος 2024 στα 95 εκατομμύρια.

Δράσεις Υπουργείου Υγείας για την περίοδο 2023/2024

Εξάλλου, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, η Δρ. Κανάρη αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις του Υπουργείου της για την περίοδο 2023/2024.

Όπως είπε οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, μέσα από τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και Ποιοτικής Αναβάθμισης, εισαγωγή πληθυσμιακού Ανιχνευτικού Προγράμματος για τον καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης ενίσχυση πρόσβασης των δικαιούχων του ΓεΣΥ στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας (ένταξη νέων καινοτόμων φαρμάκων, δυνατότητα έκδοσης επειγόντος παραπεμπτικού, δυνατότητα συνταγογράφησης  εξειδικευμένων φαρμάκων από προσωπικό ιατρό με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής).

Επιπλέον, είπε πως οι δράσεις περιλαμβάνουν ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας και προώθηση νομοθεσίας για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, καθώς και για την Ανακουφιστική Φροντίδα.

Στο μεταξύ, η Δρ. Πόπη Κανάρη αναφέρθηκε στους τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες του προϋπολογισμού, που αφορούν όπως είπε στην αναδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας της Κύπρου, στην αναβάθμιση της Ηλεκτρονικής Υγείας και Προώθηση Σύγχρονων Τεχνολογιών, στην προώθηση της προαγωγής της υγείας και πρόληψης ασθενειών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής των πολιτών και στην αναβάθμιση των υποδομών υγείας.

Αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας με σύγχρονες δομές

Αναφερόμενη στην Αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας, είπε πως θα συσταθεί και θα λειτουργήσει Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης, για να σημειώσει ότι εντός του 2024 θα ετοιμαστούν 50 πρωτόκολλα και στη συνέχεια έλεγχος εφαρμογής τους και άλλα 40 το 2025.

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει αρχίσει η λειτουργία του Γραφείου χώρας ΠΟΥ με συγκεκριμένες δράσεις, ενώ προγραμματίζεται η σύναψη συμφωνίας συνεργασίας  με βρετανικά νοσηλευτήρια στον τομέα της Ηπατολογίας και την πρόσληψη δύο Ηπατολόγων.

Σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο του τομέα της υγείας, η αρμόδια Υπουργός είπε ότι δέκα νομοσχέδια είναι υπό ετοιμασία, ενώ εφτά έχουν προωθηθεί στην Νομική Υπηρεσία.

Δέκα ν/σ υπό ετοιμασία, εφτά έχουν προωθηθεί στη ΝΥ

Όπως είπε έχουν ολοκληρωθεί, ετοιμάζονται ή τροποποιούνται νομοσχέδια που αφορούν στην αδειοδότηση της ίδρυσης και λειτουργίας υποδομών και στην αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας, όπως το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Αποκατάστασης, το οποίο επανακατατέθηκε στη Βουλή τον Ιούνιο του 2023, ενώ για την παροχή Υπηρεσιών Ασθενοφόρων είπε πως εκκρεμεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Για την ανακουφιστική φροντίδα, είπε ότι είναι σε διαβούλευση και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2024 θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα.

Επιπροσθέτως, είπε ότι αρχές του 2024 θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών, ενώ το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του Συνηγόρου του Ασθενή βρίσκεται υπό ετοιμασία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας τα νομοσχέδια για την Ποιότητα Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης, Παροχής Ποιοτικών Υπηρεσιών Υγείας και ο Ιατρών Νόμος έχουν ήδη σταλεί στη Νομική Υπηρεσία.

Ερωτήματα βουλευτών προς την Υπουργό

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, αναφέρθηκε στα όσα έχει πει η κ. Κανάρη για το πρόγραμμα και τις δράσεις του Υπουργείο Υγείας, για να σημειώσει ότι την δεν την έχει ακούσει να παραδέχεται πως αυτά που σήμερα σχεδιάζει «είναι αυτά τα οποία είχαν σχεδιάσει οι προκάτοχοι της».

Σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο «η Υπουργός μίλησε για αλλαγές, για νομοθεσίες, για υλικοτεχνική υποδομή, για εξοπλισμό στα νοσοκομεία», για να προσθέσει πως «παρέλειψε μετά λύπης μας να πει ότι ο εξοπλισμός σε όλα τα νοσοκομεία αποτελεί προαπαιτούμενο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

«Όλα αυτά τα εκατομμύρια, που αφορούν στον εξοπλισμό με σύγχρονά μηχανήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια, είναι το κληροδότημα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Θα έπρεπε η Υπουργός τουλάχιστον αυτό να το αναγνώριζε», είπε.  

Απαντώντας στον κ. Δίπλαρο η Υπουργός Υγείας ανέφερε πως οι ευχαριστίες δόθηκαν από τις πρώτες εμφανίσεις της ως Υπουργού. Σημείωσε ότι σήμερα λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχε να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου της, θεώρησε ότι ήταν ανέφικτο να προβεί σε ευχαριστίες.

«Οι ευχαριστίες μας είναι εκεί σε ό,τι μας έχει αφήσει ως κληρονομιά η προηγούμενη Κυβέρνηση», είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, κάλεσε την Υπουργό Υγείας να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα χαρακτήρισε το ΓεΣΥ ως τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για τα δημόσια οικονομικά.

Διερωτήθηκε «πως είναι αυτό δυνατό, τη στιγμή που η Κύπρος βρίσκεται πολύ πίσω σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες υγείας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ» με την Υπουργό Υγείας να απαντά στον Γιώργο Λουκαΐδη ότι απάντηση στο ερώτημά του πρέπει να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι «το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει», προσθέτοντας πως «το παραλάβαμε με πολλά προβλήματα τόσο στα θέματα οικονομικής διαχείριση, όσο και στα θέματα της εφαρμογής του».

«Είμαστε εδώ για να τα βελτιώσουμε. Ο ΔΗΣΥ κατηγορεί την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη ότι πολλά νομοσχέδια έμειναν στα συρτάρια. Μα ξέχασαν ότι αυτοί για δέκα χρόνια κυβερνούσαν. Εμείς είμαστε εδώ για να βάλουμε τις δικές μας ψηφίδες, έτσι ώστε το ΓεΣΥ να βελτιωθεί», είπε.

Ανέφερε πως το ΔΗΚΟ θέλει τα δημόσια νοσηλευτήρια να αποτελούν τη βάση του ΓεΣΥ, προειδοποιώντας ότι «όποιος δοκιμάσει να βάλει χέρι στα δημόσια νοσηλευτήρια θα μας βρει απέναντι του».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, τόνισε την απουσία πρόνοιας από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2024, που να αφορά την ίδρυση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, με την Δρ. Κανάρη να του απαντά για το θέμα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να γίνει από τώρα τροποποίηση του προϋπολογισμού και να περιληφθεί και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

«Έχει γίνει ήδη μια απίστευτη δουλειά και γνωρίζω πως είναι όλα έτοιμα, αλλά αν δεν μπει στον προϋπολογισμό του 2024 χάνεται ουσιαστικά ακόμα ένας χρόνος», είπε ο κ. Αποστόλου.

Προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας (ΓεΣΥ)

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών εξετάστηκε και ο Προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας (ΓεΣΥ), με τον αρμόδιο Επίτροπο Χριστόδουλο Καϊσή, να αναφέρεται εκ νέου στην στελέχωση του Γραφείου του.

Όπως είπε κ. Καϊσής ο προϋπολογισμός, για τον οποίο ζητείται έγκριση, είναι «μηδαμινός» μιας και όλοι οι εργαζόμενοι στο γραφείο του, αμείβονται ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό υποδεικνύει ότι αφορά τα απολύτως απαραίτητα και είναι ενδεικτικός, καθώς αφορά μια νέα υπηρεσία, η οποία δεν έχει στελεχωθεί πλήρως.

Σε σημείωμά, που κατέθεσε στη βουλή με αφορμή τη σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού του γραφείου του, ο κ. Καϊσής σημειώνει ότι σήμερα στο γραφείο του Επιτρόπου εργάζονται ήδη 9 λειτουργοί, 3 βοηθοί γραμματειακοί λειτουργοί, ένας κλητήρας και μια καθαρίστρια.

Στο σημείωμα ο Επίτροπος ζητά από το Υπουργείο Υγείας την παραχώρηση ακόμη 9 θέσεων λειτουργών. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξε ενδιαφέρον και αναμένουμε και την παραχώρηση κι άλλων λειτουργών», σημείωσε ο κ. Καϊσής.

Δειτε Επισης

Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκυρίακο-Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Πολύπλευρο το πρόβλημα της υπογεννητικότητας-Αγκάθι το κόστος ζωής και οι χαμηλοί μισθοί
Μηνύματα κατά της μισαλλοδοξίας και του αντισημτισμού από την Ολομέλεια της Βουλής
Η πτώση της τιμής των πετρελαιοειδών μείωσε τον πληθωρισμό-Αυξήσεις σε ψωμί, πατάτες και λαχανικά
Πέρασε εν μέσω αντιδράσεων ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΟΑΥ-Πώς θα κατανεμηθούν τα 94 εκατομμύρια
Ανησυχία στα κατεχόμενα για την επιδημία της «γαλάζιας γλώσσας»-Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση
Θέματα στρατηγικής συνεργασίας και περιβαλλοντικές προκλήσεις συζήτησαν Παναγιώτου-Σκυλακάκης
Βελτιωμένη η κατάσταση με τον «Ιππόδαμο»-Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΟΑ Λάρνακας
Συζήτησαν για κινητά, κλιματιστικά και κανονισμούς σχολείων Μιχαηλίδου και ΠΣΕΜ
Διαβεβαιώσεις Παναγιώτου για τη δημογραφική ανάκαμψη-«Γίνονται βήματα και θα γίνουν πολύ περισσότερα»