Ζητούν από Χριστοδουλίδη τη συνέχιση του έργου στον Ακάμα οι Δήμαρχοι Π. Χρυσοχούς και Πέγειας

Tην έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι Δήμοι Πόλης Χρυσοχούς και Πέγειας σχετικά με τις «παρεμβάσεις από τις διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις» οι οποίες ζητούν να σταματήσει η οποιαδήποτε συνέχιση του έργου και να επανασχεδιαστεί το όλο σχέδιο διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.  

Επί του θέματος ο δήμαρχος Π. Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή και ο δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου απέστειλαν σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των δημάρχων, αναφέρουν πως "η ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου μέσα στα πλαίσια του σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον και της προστασίας της βιοποικιλότητας, θα λειτουργήσεις ως πνεύμονας οξυγόνου για τις κοινότητες του Ακάμα, οι οποίες χρόνο με τον χρόνο οδηγούνται στο μαρασμό και στην εγκατάλειψη".

Σημειώνουν επίσης ότι «παρά τις οποιεσδήποτε αρχικές αντιδράσεις και διαφωνίες των εμπλεκόμενων Τοπικών Αρχών, τελικά συμφωνήθηκε και αδειοδοτήθηκε το εν λόγω έργο με τη σύμφωνη γνώμη και των περιβαλλοντικών οργανώσεων και άρχισαν οι εργασίες υλοποίησης του» ενώ λένε ότι «ο σχεδιασμός θα πρέπει να τηρηθεί».

Οι Δήμοι Π. Χρυσοχούς και Πέγειας αναφέρουν ακόμη πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έγιναν κάποιες παρεκκλίσεις από τον εργολάβο, τότε αυτές θα πρέπει να διορθωθούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες υλοποίησης του Εθνικού Δασικού Πάρκου γιατί «στην περίπτωση που τελικά επανασχεδιαστεί υπάρχει ξεκάθαρα ο κίνδυνος της οπισθοδρόμησης» και «ίσως να περιμένουν άλλα 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί».

Όπως αναφέρουν, διαφωνούν και «με τη στάση των διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες βρήκαν τώρα την αφορμή να εμποδίσουν την υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων» διατυπώνοντας παράλληλα την άποψη ότι οι οργανώσεις αυτές «βάζουν σε θανάσιμο κίνδυνο τόσο την βιωσιμότητα των κοινοτήτων και των κατοίκων του Ακάμα όσο και την ασφάλεια της ζωής συμπολιτών μας και ξένων επισκεπτών».

Καταληπτικά οι δύο Δήμοι τονίζουν ότι «δεν είναι ανεκτή η περαιτέρω καθυστέρηση της λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο των χωριών του Ακάμα που βρίσκονται στον αναπνευστήρα εδώ και 34 χρόνια» αλλά αποτελεί «αδήριτη ανάγκη η λειτουργία ενός σύγχρονου Εθνικού Δασικού Πάρκου, το οποίο θα είναι μοναδικό στην Κύπρο και θα αποβεί προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας» αλλά και του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Δειτε Επισης

Μέσα σε πέντε χρόνια 259 νεκροί στην άσφαλτο-Τα παραδείγματα άλλων χωρών που δείχνουν τον δρόμο
ΒΙΝΤΕΟ: Εξαφανίσεις οικιακών βοηθών, διαφημίσεις για μεταφορές σε άλλες χώρες και ταρίφες από κυκλώματα
Καταγγελίες για αποκοπές επιδομάτων σε τυφλούς-«Ζούμε σε μία καθολικά μη προσβάσιμη κοινωνία»
Τελευταία ψαλμωδία ενώπιον Εφετείου-Προαναγγελίες για νέες καταγγελίες από τους καθαιρεθέντες μοναχούς
Ζητά κανονισμούς για κτηνιατρικές κλινικές και εργαστήρια η Επ. Γεωργίας-«Τους έφεραν και μετά τους απέσυραν
Μέσω τεχνολογίας θέλουν να βάλουν φρένο στα ψεύτικα στοιχεία γεωργών για την καταβολή αποζημιώσεων
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές
Υποβολή μεσολαβητικής πρότασης στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Η Κύπρος έχει τους πιο δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ
Στα €642 εκατ. ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το 2025