Αύξηση των βρεφονηπιοκομικών σταθμών ζητά το ΑΚΕΛ

Θα πρέπει τα θέματα που αφορούν νέες οικογένειες και τη φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών να τεθούν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις έπειτα από επίσκεψή του στον Κοινοτικό Βρεφονηπιοκομικό Σταθμό «Παραμάνα» στη Λευκωσία. Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των βρεφονηπιοκομικών σταθμών, να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, να αυξηθεί η οικονομική στήριξη και να επεκταθεί ο χρόνος λειτουργίας τους.

Επεσήμανε ότι σκόπιμα επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα για την επίσκεψη, καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, και ότι η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΑΚΕΛ για το θέμα των νέων γονιών. «Συνδυάσαμε και τις δύο ευκαιρίες για να μιλήσουμε με τις εκπαιδευτικούς, να δούμε τα διάφορα ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο συγκεκριμένος σταθμός, που δεν είναι όμως κάτι που αφορά μόνο τη συγκεκριμένη δομή», ανέφερε.

«Υπάρχουν περίπου 370 σταθμοί, 70 κοινοτικοί δημόσιοι και 300 ιδιωτικοί, αλλά δεν επαρκούν για τις ανάγκες που έχουν οι νέοι γονείς, οι νέες οικογένειες», συνέχισε ο κ. Στεφάνου. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο γεγονός ότι όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να κάνει παιδί, χρειάζεται να κάνει σχεδιασμούς για να εξασφαλίσει θέση για το παιδί του σε σταθμό που θα βρίσκεται κοντά του. «Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει ότι ο αριθμός είναι ανεπαρκής και το κράτος πρέπει να παρέμβει, για να αυξηθεί σημαντικά», είπε.

Όσον αφορά τις υφιστάμενες υποδομές, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι από το 2013 «έχει μειωθεί η κρατική βοήθεια και έχουν μείνει καθηλωμένα τα ποσά, ενώ οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ».  Υπογράμμισε, δε, ότι «χρειάζεται το κράτος να αυξήσει και τα κονδύλια που δίνονται, γιατί είναι μία επένδυση που την έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία».

Επίσης απέδωσε στη δυσκολία εξεύρεσης βρεφονηπιακού σταθμού το σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας στην Κύπρο. «Όταν ένα νέο ζευγάρι χρειάζεται να κάνει πάρα πολλούς υπολογισμούς, περιλαμβανομένου και του που θα αφήνει το παιδί και να είναι ήσυχο ότι θα τυγχάνει της απαραίτητης φροντίδας, εκπαίδευσης, στήριξης, και να είναι και επαρκής ο χρόνος – γιατί πολλές φορές δομές κλείνουν πιο νωρίς, με αποτέλεσμα να μη βολεύει του γονιούς – όλα αυτά μπαίνουν σε ένα πακέτο, που αν το δούμε αναλυτικά, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις νόμου στη Βουλή, εκεί όπου μπορεί, εξηγώντας ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να αυξάνει τις δαπάνες. «Έχουμε εγγράψει και κατά καιρούς έγιναν συζητήσεις στη Βουλή για αυτού του είδους τα ζητήματα. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση και για τα Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας», είπε.

«Όταν μιλούμε για νέα ζευγάρια, μιλούμε για τη νέα γενιά, δεν φτάνει να λέμε μόνο ότι η νέα γενιά είναι το μέλλον του τόπου», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι «πρέπει με συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις, με δομές και υποδομές, να στηρίζουμε τη νέα οικογένεια, τους νέους γονείς, για να μπορούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα να μεγαλώνουν τις οικογένειές τους».

Σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα εξασφάλισης κονδυλίων για ενίσχυση των βρεφονηπιοκομικών σταθμών είπε πως πρόταση του ΑΚΕΛ δεν είναι να γίνονται πολιτικές έξω από τις δυνατότητες των οικονομικών δεδομένων, αλλά πάντοτε ένα κράτος και μία κυβέρνηση πρέπει να έχει προτεραιότητες. «Θεωρούμε ότι τα ζητήματα των νέων γονέων, της νέας γενιάς, ζητήματα, πολιτικές και δράσεις που έχουν να κάνουν με τα παιδιά, την εκπαίδευση, τη φροντίδα τους, πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη εξεύρεση κονδυλίων, είπε ότι «κονδύλια μπορούν να αντληθούν και από την ΕΕ και από το Ταμείο Ανάκαμψης» και ότι «πολλά γίνονται και με τη βοήθεια των Συνδέσμων Γονέων και των Συμβουλίων Κοινοτικής Ευημερίας». Επεσήμανε, όμως, ότι «πρέπει να υπάρχει ανάλογη στήριξη, για να είναι ουσιαστική και η βοήθεια».

«Ό,τι κάνουμε για το παιδί και τη νέα οικογένεια είναι επένδυση, στο πολλαπλάσιο επιστρέφεται στην κοινωνία και στη χώρα. Άρα θα πρέπει να μπουν κάτω αυτά τα πράγματα και στο πλαίσιο μίας συνολικής πολιτικής να αντιμετωπιστούν, με προτεραιότητες», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.

Ιεραρχώντας τις ανάγκες που υπάρχουν, είπε ότι πρώτο έρχεται το θέμα της αύξησης της οικονομικής στήριξης, δεύτερο το θέμα της αύξησης του αριθμού των βρεφονηπιοκομικών σταθμών, τρίτο τα ζητήματα ύπαρξης κατάλληλων υποδομών για να είναι συμπεριληπτικοί οι σταθμοί, όπως και το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου λειτουργίας των σταθμών, για να μπορούν οι εργαζόμενοι γονείς παραλαμβάνουν τα παιδιά αφού σχολάσουν.

Κατά τη συνάντηση με τις εκπαιδευτικούς του σταθμού, αναφέρθηκε ότι στο αστικό κέντρο της Λευκωσίας υπάρχουν μόνο δύο δομές και ότι η ανεπάρκεια είναι εντονότερη όσον αφορά τις βρεφικές ηλικίας. Όπως σημείωσαν οι εκπαιδευτικοί, ακόμα κι αν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, οι εγκαταστάσεις που στεγάζουν τις δομές δεν επιτρέπουν τη φιλοξενία περισσότερων παιδιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έκλεισαν όλα τα αεροδρόμια της Μόσχας-Πέπλο μυστηρίου πίσω από την απόφασ
Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές για το πτώμα που βρέθηκε σε τροχό αεροπλάνου στη Χαβάη
Τα ρίχνουν στους Ρώσους για τη πτώση του αεροσκάφους οι Αζέροι-Δεν τους επέτρεπαν να προσγειωθούν
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η τραγική ιστορία του Maurice Tillet-Η παραμόρφωση λόγω ασθένειας, η πάλη και οι φήμες για Shrek
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Στο μαύρο κουτί οι ελπίδες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας-«Λάθος να γίνονται εικασίες» διαμηνύει το Κρεμλίνο
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες