Εν μέσω αμφισβήτησης η κάθοδος εμπειρογνωμόνων για το Cyprus Confidential
06:00 - 21 Νοεμβρίου 2023
Ένα από τα δεδομένα που προκύπτουν μετά τη δημοσίευση του μεγαλύτερου μέρους των αποκαλύψεων του Cyprus Confidential, από το κονσόρτσιουμ ξένων δημοσιογράφων, είναι πως αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο επιβεβαίωση σε μεγάλο βαθμό, αυτών που ήδη γνωρίζαμε. Εστιάζοντας κανείς λίγο πιο βαθιά στην ουσία των αποκαλύψεων, έχει να κάνει με κάτι πολύ πιο ουσιαστικό που δεν έχει ξεκαθαρίσει. Αυτό είναι αν η Κύπρος ή κυπριακές εταιρείες που περιλαμβάνονται στις αποκαλύψεις, εργάστηκαν με τέτοιο τρόπο που παραβίασαν τις πιο πρόσφατες κυρώσεις της ΕΕ, συνεπώς και της Κύπρου για να εξυπηρετήσουν Ρώσους ολιγάρχες.
Το όλο θέμα, μπορεί πλέον να περνά σε δεύτερη μοίρα, αφού η κοινή γνώμη φάνηκε να μην πέφτει από τα σύννεφα από τα όσα δημοσιευθήκαν τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σοβαρό, τουλάχιστον για την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό. Και η εικόνα της Κύπρου δεν απομονώνεται στην κρατική οντότητα, αλλά και στην υγεία που εκπέμπουν ή δεν εκπέμπουν οι εταιρείες και οι τράπεζές της.
Σε πρώτο επίπεδο, αυτό που επιχειρεί να πράξει η Κυβέρνηση σε σχέση με τη διαχείριση της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε και για την οποία σε μεγάλο βαθμό δεν φέρει ευθύνη η ίδια, είναι να διασφαλίσει πως δεν θα βρεθεί σε θέση κατηγορουμένου, τόσο στο εσωτερικό αλλά ειδικά στο εξωτερικό, ότι δεν έκανε εκείνα που θα έπρεπε για να διερευνήσει, εάν υπάρχουν, αδικήματα από τους εμπλεκομένους.
«Την επομένη των όσων είδαμε, είχα συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο, έχω ζητήσει την κάθοδο στην Κύπρο ομάδας ειδικών από τρίτη χώρα οι οποίοι έχουν εμπειρίες σε σχέση με τέτοιου είδους θέματα και είχαμε θετική ανταπόκριση και άρα ομάδα έρχεται στην Κύπρο για να ενισχύσει τις κυπριακές αρχές, όλους αυτούς που ξεκίνησαν ήδη τις έρευνες, ακριβώς μέσα στο πλαίσιο της μηδενικής ανοχής σε τέτοιου είδους φαινόμενα». Αυτή η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιλαμβάνεται μέσα στο πλαίσιο που περιγράφεται πιο πάνω για προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης, να περιορίσει επιπλέον επικρίσεις και να κλείσει στόματα σε όσους την περιμένουν στη γωνία, είτε για να ασκήσουν κριτική, να ζημιώσουν το όνομα της χώρας, ή να χρησιμοποιήσουν τις αποκαλύψεις για τα οποιαδήποτε μικροπολιτικά συμφέροντα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε την άφιξη ξένων εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο για τις έρευνες για το Cyprus Confidential ο ΠτΔ
Την ίδια ώρα, ωστόσο, από την πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις προσπάθειες της Αστυνομίας με ξένους εμπειρογνώμονες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πέντε στον αριθμό, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα για την εμπιστοσύνη που έχει ή δεν έχει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις αρμόδιες Αρχές της χώρας που είναι επιβαρυμένες με τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.
Άλλωστε, η Αστυνομία και στο παρελθόν κλήθηκε να διερευνήσει ανάλογες υποθέσεις, με τα γνωστά αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ αυτών των αποτελεσμάτων, ήταν η διερεύνηση των σκανδάλων που σχετίζονταν με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, του οποίου η πρώτη υπόθεση έπεσε, ενώ η δεύτερη που αφορά το Al jazeera εκδικάζεται με αφαίρεση προσώπου από το κατηγορητήριο, την ίδια ώρα που μια σειρά άλλων σχετικών υποθέσεων, κλείνουν σχεδόν δύο χρόνια διερεύνησης.
Ανάλογη είναι και η εικόνα άλλων παρόμοιων υποθέσεων που κλήθηκε να χειριστεί η Αστυνομία. Μια από τις πλέον εξόφθαλμες ήταν αυτή του πρώην Επιτρόπου Γιάννη Γιαννάκη που διερευνούσε, αναμένοντας τα έγγραφα από τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ για ένα χρόνο και τελικά έγινε καταχώρηση της υπόθεσης χωρίς αυτά να έρθουν ποτέ. Και τέτοια παραδείγματα υπάρχουν ουκ ολίγα. Όπως επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που αν και η Αστυνομία μεταβίβασε φακέλους σοβαρών υποθέσεων στη Νομική Υπηρεσία, εκεί λήφθηκε η απόφαση για μη καταχώρηση υπόθεσης, για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή για λόγους που δεν επεξηγήθηκαν.
Συμπερασματικά, η απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, επιβεβαιώνει ως ένα βαθμό τις αδυναμίες των διωκτικών Αρχών να διερευνήσουν μια υπόθεση τέτοιου βεληνεκούς ή ενδεχομένως να θέλει να αποφύγει πυρά περί συγκάλυψης. Από την άλλη, είναι άλλο αν θα γίνει ορθή διερεύνηση και άλλο αν ποτέ αυτές οι υποθέσεις θα καταλήξουν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να τιμωρηθούν κάποιοι, αν παρανόμησαν, με την απόφαση να βρίσκεται πάντα στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας.
Βέβαια, ένα άλλο συμπέρασμα που προκύπτει, ίσως το πιο σημαντικό, είναι πως η Κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να προστατεύσει το όνομα της χώρας στο εξωτερικό, αφού πέραν από όσους ενδεχομένως να θέλουν να παταχθεί η διαφθορά, η οποία όπως αποδείχθηκε και από τα δημοσιεύματα παράχθηκε στα χέρια Ρώσων, Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων που χρησιμοποίησαν την Κύπρο, είναι και εκείνοι που επιδιώκουν να πλήξουν την Κύπρο ως κράτος, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσουν συμφέροντα τρίτων.
Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται ότι θα ξεκαθαριστεί από πλευράς Κυβέρνησης, η χώρα από την οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε συνδρομή, με την παράδοση να θέλει τη χώρα μας να επιλέγει Βρετανούς ερευνητές, όπως έγινε και στην περίπτωση της Αρχής Κατά της Διαφθοράς. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τους όρους εντολής που οι πέντε ερευνητές θα λάβουν, αυτοί θα είναι να συνδράμουν και να επιβλέπουν την πορεία των αστυνομικών ερευνών που αφορούν το Cyprus Confidential. Όπως ανέφεραν χθες ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι να μην υπάρξει καμία σκιά ότι δεν διερευνήθηκαν οι καταγγελίες ή ότι κουκουλώθηκε οτιδήποτε, ή ακόμα πως δεν υπήρξε πολιτική βούληση για διερεύνηση των όσων δημοσιεύθηκαν από το ICIJ.