Ανέδειξε τη γεωπολιτική σημασία της Αν. Μεσογείου ο Χατζηγιάννη σε ΚΣ ΟΑΣΕ

Τη γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Κυριάκος Χατζηγιάννη, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα τον ρόλο του ΟΑΣΕ στις τρέχουσες συγκρούσεις, στο πλαίσιο των εργασιών της 21ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Ερεβάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κύπριος βουλευτής εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη αστάθεια, υπογραμμίζοντας ότι περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

Προστίθεται ότι ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη επιδείνωση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι οι παρούσες και νέες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ έχουν γίνει πλέον η νέα κανονικότητα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, τόνισε, είναι το γεγονός ότι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, απέτυχαν να προασπίσουν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητηθούν άμεσοι τρόποι προσαρμογής του ΟΑΣΕ στις ταχέως μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές πραγματικότητες προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του Οργανισμού.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι η απεχθής επίθεση της εν λόγω τρομοκρατικής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ, αλλά και η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων, αποτελούν πράξεις βαρβαρότητας και είναι απόλυτα καταδικαστέες.

Η Χαμάς, συνέχισε, αποτελεί τρομοκρατική και όχι απελευθερωτική οργάνωση και επιβάλλεται η επίδειξη πολιτικής βούλησης για τερματισμό τέτοιων πράξεων που οξύνουν τη βία, ενώ προειδοποίησε ότι η υποστήριξη που επιδεικνύουν κάποιες χώρες προς τη Χαμάς, θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη επίτευξης συμφωνημένων πολιτικών λύσεων που να ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο και στις προσδοκίες των λαών της περιοχής.

Όπως σημειώνεται, υπό την ιδιότητα του Ειδικού Αντιπροσώπου της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε και στα Δυτικά Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι η περιοχή αποτελεί εστία έντασης που συσσωρεύεται για δεκαετίες και πρέπει άμεσα να μειωθεί, ενώ, αφού χαιρέτισε την πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Κύπριος βουλευτής ενημέρωσε τα μέλη της Συνέλευσης για την πρόθεσή του να επισκεφθεί προσεχώς τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη για σκοπούς ανταλλαγής απόψεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή και την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

Προστίθεται ότι στο περιθώριο της Φθινοπωρινής Συνάντησης, ο κ. Χατζηγιάννη είχε συνάντηση με τις αντιπροσωπείες βαλκανικών χωρών και συγκεκριμένα της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, της Ελλάδας και της Κροατίας, κατά την οποία εκφράστηκε η κοινή επιθυμία για πραγματοποίηση διακοινοβουλευτικού φόρουμ, στόχος του οποίου θα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αντιπροσωπιών κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα