Προεκλογικός από το τηλέφωνο στους Οικολόγους-Πορεύονται χωρίς εντάσεις στις εκλογές

Ολοκληρώνεται την Τρίτη η διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ενόψει του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου. Παρόλο που οι εξαγγελίες ήταν τρεις, πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβάλει επίσημα την υποψηφιότητά τους ο Γιώργος Περδίκης και ο Σωτήρης Χρίστου και ακόμη δεν είχε προσέλθει η Έφη Ξάνθου. Εκτιμάται ότι κανένας άλλος, πλην των τριών, δεν θα διεκδικήσει την ολοκλήρωση της θητείας του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, αφού δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιο άλλο πρόσωπο.

Σε ό,τι αφορά τον προεκλογικό, αυτός κυλά ομαλά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κυρίως με τηλεφωνήματα των υποψηφίων προς τα μέλη του κινήματος. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εντάσεις, ούτε διαξιφισμοί. Επί της ουσίας η μάχη θα δοθεί μεταξύ του Γιώργου Περδίκη και της Έφης Ξάνθου, καθώς ο κ. Χρίστου δεν φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες εκλογής.

Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό μέρος του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί πριν από το καταστατικό σκέλος που αναμένεται να είναι αρκετά πιο χρονοβόρο. Αναμένεται να δοθεί στον κάθε υποψήφιο δέκα λεπτά χρόνος για να αναπτύξει τις θέσεις του ενώπιον των συνέδρων και ακολούθως θα ανοίξουν οι κάλπες, για μία ώρα, ώστε όλοι οι παρόντες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα γίνει η καταμέτρηση, θα ανακηρυχθεί ο νέος ή η νέα πρόεδρος και ακολούθως θα ξεκινήσουν οι διεργασίες του Καταστατικού Συνεδρίου.

Σε ό,τι αφορά τις καταστατικές αλλαγές, τα προγνωστικά πάνε και έρχονται. Αυτές είναι αρκετές, έχουν συζητηθεί εις βάθος και είναι ελεγμένες από τον νομικό σύμβουλο των Οικολόγων, ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν κρύβουν οποιεσδήποτε παγίδες που μπορούν να τους βάλουν σε περιπέτειες όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Ορισμένες δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα για να περάσουν, καθώς αφορούν την ορθότερη κομματική λειτουργία. Προνοείται, για παράδειγμα, η σύσταση Επιτροπής Δεοντολογίας, πιο συγκεκριμένες διαδικασίες που αφορούν τα μητρώα και άλλα ζητήματα που στόχο έχουν να «συγυρίσουν» τους Οικολόγους και να εξασφαλίσουν την πιο ομαλή λειτουργία τους.

Τα σημεία που αναμένεται να προκαλέσουν συζητήσεις και δεν είναι βέβαιο κατά πόσον θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 60% που απαιτείται για να περάσουν αφορούν κυρίως πολιτικές θέσεις και διαδικασίες. Η μία εισήγηση είναι δημιουργία άλλης μίας θέσης προέδρου, δηλαδή να αποκτήσουν οι Οικολόγοι καθεστώς συμπροέδρων. Η άλλη που αφορά δημιουργία θέσεων είναι η αύξηση των αντιπροέδρων του κινήματος από δύο σε τέσσερις.

Επίσης υπάρχουν προτάσεις που αφορούν την διαδικασία εξεύρεσης υποψηφίου για τις Προεδρικές Εκλογές. Μία πρόταση είναι ο πρόεδρος να θεωρείται καταστατικά υποψήφιος, εκτός αν επιλέξει να απορρίψει την υποψηφιότητα, αλλά δεν είναι κατανοητό πώς θα μπορέσει να δουλέψει αυτό σε περίπτωση που υπάρχουν συμπρόεδροι. Άλλη μία εισήγηση είναι, σε περίπτωση που θα κληθούν να αποφασίσουν για κάποιο άλλο υποψήφιο, όπως έγινε στις τελευταίες Προεδρικές Εκλογές, όταν έχουν πολλές επιλογές να μπορούν να γίνονται δύο γύροι, δηλαδή να ξαναψηφίζουν για τα δύο πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους, ώστε να είναι πιο εύκολο κάποιος να συγκεντρώσει το 60% και να μην μένουν οι Οικολόγοι εκτός της διαδικασίας διεκδίκησης της εξουσίας, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»