Βλέπει στρεβλώσεις στην υγεία το ΑΚΕΛ, επιστολή Στεφάνου σε ΠτΔ-«Κυβέρνηση και Υπουργείο παρακολουθούν παθητικά»
13:19 - 17 Νοεμβρίου 2023
Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στέλνει εντός της ημέρας το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ο ΓΓ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντάς του ζητήματα και στρεβλώσεις που πρέπει αμέσως να διορθωθούν, στον τομέα της υγείας.
Σε διάσκεψη Τύπου την Παρασκευή, πλαισιωμένος από τον Άθω Γεωργίου, επικεφαλής του τομέα υγείας του κόμματος και τη Βουλευτή, μέλος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Μαρίνα Νικολάου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι επιβάλλεται παρέμβαση για τα ζητήματα δημόσιας υγείας στο ανώτατο επίπεδο, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει πείσει για την πολιτική της βούληση.
Είπε ότι έχει σημασία η παρέμβαση επί του εδάφους, το τι φέρνεις στο τραπέζι και ποια χρονική στιγμή το φέρνεις στη Βουλή, και όχι μόνο τα λόγια και οι εξαγγελίες. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις εγκαίρως που να είναι και αποτελεσματικές, τότε θα δημιουργηθεί μια ντε φάκτο κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας που δεν θα είναι προς όφελος των πολιτών.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι επενδυτικά ταμεία παρεμβαίνουν επιθετικά, αγοράζοντας νοσηλευτήρια, εργαστήρια και απεικονιστικά κέντρα, «καθορίζοντας σταδιακά τον χάρτη και την πολιτική στη δημόσια υγεία».
Μίλησε και για αποφάσεις από τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ «που συσσωρεύουν προβλήματα τα οποία απειλούν ευθέως την προοπτική επιβίωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων».
«Αύριο αντιλαμβάνεστε αν ανεξέλεγκτα ο καθένας αγοράζει ένα νοσηλευτήριο ή δημιουργεί-γιατί έχουν την οικονομική δυνατότητα- χωρίς να υπάρχει ο σχεδιασμός, οι προδιαγραφές, τα κριτήρια, τότε δεν είναι η κυβέρνηση και το κράτος που θα ελέγχουν το τι γίνεται με το ΓεΣΥ, και άρα όταν ελέγχεις θα έχεις τη δυνατότητα και να κρίνεις προς ποια κατεύθυνση επιλύονται τα προβλήματα και πώς και πόσο εξυπηρετείς το κόσμο, αλλά θα καταλήξουμε να ελέγχουν το ΓεΣΥ και το τι γίνεται στο χώρο της δημόσιας υγείας κάποια ταμεία που στην έγνοια τους είναι το κέρδος και όχι ο άνθρωπος», ανέφερε.
Είπε επίσης ότι εξ όσων γνωρίζει οι αιτήσεις ως πρόσφατα, για αγορά νοσηλευτηρίων, ήταν 28.
Επέκρινε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ότι παθητικά, όπως είπε, παρακολουθούν ενώ έχουν και ρόλο και ευθύνη να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρέθεσε μέτρα και εισηγήσεις του κόμματός του για στήριξη του ΓεΣΥ και του ΟΚΥπΥ, μεταξύ αυτών παράταση της περιόδου οικονομικής στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τουλάχιστον για όσο καιρό κράτησε η πανδημία (η στήριξη αυτή τερματίζεται τον επόμενο χρόνο), ανάπτυξη του τομέα υγείας και χαρτογράφηση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, κατάθεση οδικού χάρτη στρατηγικού σχεδιασμού από ΟΚΥπΥ με λογοδοσία στη Βουλή, συλλογικές συμβάσεις με τον ΟΚΥπΥ, τερματισμό της πρακτικής για εργοδότηση συνταξιούχων επαγγελματιών υγείας και αγορά υπηρεσιών και προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για τις στρεβλώσεις στον οργανισμό.
Ο κ. Στεφάνου απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «πρέπει να πω ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι με ότι έχει δείξει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση και έχουμε ετοιμάσει επιστολή, η οποία σήμερα θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παρέμβει με συγκεκριμένο τρόπο και να κινηθεί η Κυβέρνηση προς τις κατευθύνσεις που εμείς έχουμε αναφέρει».
Υπενθύμισε ότι πολλά πράγματα που ανησυχούν το ΑΚΕΛ έχουν κοινοποιηθεί στην αρμόδια Υπουργό, αλλά ως σήμερα «δεν είδαμε κάτι που να μας αποδεικνύει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση ή ότι η κυβέρνηση όντως κινείται προς την ορθή κατεύθυνση».
Ο κ. Γεωργίου από πλευράς του είπε ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο, με το νέο μοντέλο λειτουργίας, έφυγαν από τα δημόσια νοσηλευτήρια 105 γιατροί «οι οποίοι ήρθαν, είδαν και απήλθαν» και διερωτήθηκε γιατί κάποιοι δεν αναζητούν απαντήσεις και δεν προβληματίζονται για ποιο λόγο φεύγει κόσμος.
Είπε ότι τα προβλήματα δεν είναι μόνο στο επιστημονικό προσωπικό, όπως λέει ο ΟΚΥπΥ, αλλά είναι και διοικητικής φύσης και οι ευθύνες είναι διοικητικές αλλά και πολιτικές.
Μίλησε για διάλυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και είπε ότι πρέπει να σταματήσει η αγορά υπηρεσιών - όπως γίνεται στο ΤΑΕΠ Πάφου, στους νεφρολόγους της Λεμεσού, τους ακτινολόγους της Λάρνακας - και η εργοδότηση συνταξιούχων, γιατί αυτό φαίνεται ότι δεν λειτουργεί.
Επίσης είπε ότι όταν φτάσαμε να γίνει παναπεργία σημαίνει ότι κάτι είναι λάθος και χρειάζεται αλλαγή. Πρόσθεσε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο ζητούν να εργοδοτηθεί νεφρολόγος στην Αμμόχωστο «και όταν δεν τα καταφέρνουμε, σημαίνει ότι κάτι φταίει και πρέπει να αλλάξει».
Ανέφερε, ακόμη, ότι προβληματικό είναι και το γεγονός ότι επιτράπηκε έξω από το Νοσοκομείο Λευκωσίας να ιδρυθούν δύο ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης και δεν δόθηκαν τα εργαλεία στα δημόσια νοσηλευτήρια να αναπτυχθούν, ότι δεν έχουμε κρατικά ογκολογικά κέντρα και συζητάμε για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο, και ότι δεν έχουμε ακόμη πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
Πηγή: KYΠΕ