Εξετάζονται τελικές διευθετήσεις για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-Σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους

Είμαστε σε επαφή με το Ισραήλ και βλέπουμε κάποιες τελικές διευθετήσεις, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο θέμα της πρωτοβουλίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσουμε στο στάδιο υλοποίησης της όταν όλα τα δεδομένα είναι εκεί.

Ερωτηθείς ποιο είναι το επόμενο βήμα στο ζήτημα που αφορά την πρωτοβουλία της Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε σε επαφή με το Ισραήλ, βλέπουμε κάποιες τελικές διευθετήσεις, είμαστε σε επαφή με τα ΗΕ, μίλησα με τον ΓΓ για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ, χθες συζήτησα το θέμα και με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Σολτς και προχωρούμε προς το στάδιο της υλοποίησης όταν όλα τα δεδομένα είναι εκεί».

Ερωτηθείς αν είναι θέμα χρόνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν θα έλεγα ότι είναι θέμα χρόνου, δεν πρέπει να βάζουμε χρονοδιαγράμματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, άρχισε να συζητείται πολύ συγκεκριμένα στις τεχνικές λεπτομέρειες και θεωρώ ότι αυτό, πέραν του ότι δείχνει τον ρόλο μας στην περιοχή, αναβαθμίζει τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή - διότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος που γειτνιάζει με την περιοχή – και στέλνει και ένα μήνυμα για αυτό που επιθυμούμε στην πράξη και όχι στα λόγια να δείξουμε, ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».

Τέλος, κληθείς να πει αν ζήτησε από τον Καγκελάριο Σολτς να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα η τηλεφωνική μας επικοινωνία σχετιζόταν και με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Βερολίνο».

ΥΠΕΞ: Υπάρχει ακόμη δρόμος και δεδομένη αβεβαιότητα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, αναφορικά με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα ανέφερε ότι, «η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα συνεχίζεται. Ενός διαδρόμου, ασφαλούς φύσεως, πλήρους εγγυημένης αναχώρησης και διέλευσης, υψηλής ροής και πυκνής συχνότητας», υποδεικνύοντας ότι, «υπάρχει ακόμη δρόμος και δεδομένη αβεβαιότητα. Εμείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας ενεργά, μεθοδικά και με εξωστρέφεια».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι, «συμμετείχαμε εποικοδομητικά εξαρχής σε μία συζήτηση που πλέον απασχολεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Αποδεικνύουμε ότι είμαστε ενεργό μέρος της περιοχής που συμβάλλει με θετικές και εποικοδομητικές προτάσεις».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, «έχουμε συγκεκριμένη μεθοδολογία που εδράζεται στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: Πρώτον, τη γεωγραφική εγγύτητα. Δεύτερον, ένα υφιστάμενο, άρτιο δίκτυο υποδομών.Τρίτον, σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής. Και τέλος - και σημαντικότερο - μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης με το Ισραήλ. Μία σχέση που οικοδομείται εδώ και χρόνια και δεν προέκυψε συγκυριακά τις τελευταίες εβδομάδες».

Όπως είπε ο κ. Κόμπος, «είχαμε πλειάδα επαφών και συναντήσεων με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θεσμικά όργανα, κράτη της περιοχής και διεθνείς οργανισμούς, και διαμορφώνουμε την προσέγγισή μας λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις των συνομιλητών μας. Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε δύο στοιχεία: Πρώτον, η ροή θα είναι μίας κατεύθυνσης με αφετηρία την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν πρόκειται να αφορά πρόσωπα, αλλά θα αφορά αποκλειστικά αγαθά. Δεύτερον, η ασφάλεια του φορτίου είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια του Ισραήλ, χωρίς τη συγκατάθεση του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάδρομος».

Καταλήγοντας ο κ. Κόμπος ανέφερε πως, «είμαστε σε συνεχή επαφή με το Ισραήλ. Τεχνική ομάδα μετέβη αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ, ενώ χθες, όπως γνωρίζετε, επισκέφθηκα τη γείτονα χώρα και είχα συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών. Συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός δομημένου διαλόγου με ομάδες εργασίας διατμηματικής φύσης. Αντικειμενικά και ρεαλιστικά, οι εξελίξεις είναι αυτές που θα επηρεάσουν την προσπάθεια, όπως και το ζήτημα του χρονισμού αλλά και συγχρονισμού βούλησης και γεγονότων.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν