Απανωτές δηλητηριάσεις σκύλων από φόλες-Εξοργισμένοι οι κυνηγοί, ζητούν μέτρα
Πέτρος Πετρή 06:00 - 20 Νοεμβρίου 2023
Στο απροχώρητο φαίνεται να έχει φθάσει η κατάσταση με τις σχεδόν καθημερινές δηλητηριάσεις σκύλων, όπου επιτήδειοι για άγνωστους λόγους τοποθετούν σε διάφορα σημεία της φύσης δηλητηριασμένα δολώματα ή φόλες όπως ονομάζονται, με αποτέλεσμα τα σκυλιά να υποφέρουν ή ακόμη και να πεθαίνουν, με τους κυνηγούς την ίδια ώρα, να είναι εξοργισμένοι και να ζητούν τη λήψη μέτρων από την πολιτεία.
Μετά και την έναρξη της χειμερινής κυνηγετικής περιόδου ενδημικού θηράματος, δεκάδες κυνηγοί, εντοπίζουν δηλητηριασμένα δολώματα σε διάφορα σημεία, με την Υπηρεσία Θήρας να βρίσκεται επί ποδός και με τα εξειδικευμένα σκυλιά της Υπηρεσίας, να ψάχνουν σημείο προς σημείο για φόλες, ούτως ώστε να σώσουν ανυποψίαστα τετράποδα που εξορμούν μαζί με τους κυνηγούς αυτή την περίοδο.
Πάντως, αν και υπάρχουν υποψίες για τους λόγους για τους οποίους οι επιτήδειοι τοποθετούν τα δηλητηριασμένα δολώματα σε συγκεκριμένα σημεία, εντούτοις, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τους δράστες και ασφαλώς, κάθε φορά είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους. Όπως εξήγησε στον REPORTER, ο λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, Πέτρος Αναγιωτός, «κάθε κυνηγετική εξόρμηση τα δηλητηριασμένα δολώματα εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές. Από τη στιγμή που θα εντοπιστούν, ενημερώνεται η Υπηρεσία και από την επόμενη μέρα, οι εξειδικευμένες ομάδες της Υπηρεσίας με τα ειδικά σκυλιά πηγαίνουν στα σημεία για να εντοπίσουν τα δολώματα και να καθαρίσουν τη συγκεκριμένη περιοχή».
Όσον αφορά τους λόγους πίσω από τις δηλητηριάσεις, σε κάθε περίπτωση ίσως να είναι και διαφορετικοί, υποστήριξε ο κ. Αναγιωτός. «Μπορεί να είναι κάποιοι που θέλουν να σκοτώσουν τους αδέσποτους σκύλους και τις αλεπούδες που είναι στην περιοχή, κυρίως κτηνοτρόφοι, μπορεί κάποιοι άλλοι να μην θέλουν σκύλους στην περιοχή τους ή μπορεί να είναι κάποιοι που απλά δεν θέλουν να κυνηγούν στον χώρο τους».
Ωστόσο, όσοι συλληφθούν κατά την τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων, υπάρχουν αυστηρές ποινές και πιο συγκεκριμένα υπάρχει εξώδικο πρόστιμο ύψους 2,000 ευρώ, σε συνδυασμό με άλλα αδικήματα που προκύπτουν από τον περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμο.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο κ. Αναγιωτός, «σε περιοχές όπου τοποθετήθηκαν και στο παρελθόν δηλητηριασμένα δολώματα, γίνονται και προληπτικοί έλεγχοι από την Υπηρεσία μας. Ωστόσο, όταν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφορία για παρουσία δολωμάτων σε μια περιοχή, δίνεται προτεραιότητα. Επίσης, οι κυνηγοί που συνοδεύονται από σκυλιά, θεωρούμε ότι γνωρίζουν τι οφείλουν να πράξουν μόλις αντιληφθούν ότι ο σκύλος τους έχει τραφεί με δηλητηριασμένο δόλωμα, καθώς ο σκύλος παρουσιάζει κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα. Από εκεί και πέρα, οι πλείστοι κυνηγοί, είναι εφοδιασμένοι με διαφορετικά φαρμακευτικά υλικά που προμηθεύονται από τους κτηνιάτρους τους, για να βοηθήσουν τους σκύλους τους σε περίπτωση που δηλητηριαστούν».
Έξω φρενών οι κυνηγοί, ζητούν μέτρα
Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στους κυνηγούς για την κατάσταση που επικρατεί με τα δηλητηριασμένα δολώματα, ζητώντας τη λήψη μέτρων από το κράτος, όπως για παράδειγμα την τοποθέτηση καμερών για την επίβλεψη περιοχών και δρόμων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της δηλητηρίασης σκύλων.
Με έντονο ύφος, ο πρόεδρος των Ενωμένων Κυνηγών Κύπρου, Νικόλας Προδρόμου, σε δηλώσεις του στον REPORTER, ανέφερε ότι, «καταδικάζουμε με τον ποιο έντονο και απερίφραστο τρόπο αυτές τις ενέργειες του οποιουδήποτε που είναι άκρως απαράδεκτες. Πρόκειται για δολοφονίες και όχι απλά θανατώσεις, γιατί αυτά τα πράγματα στιγματίζουν και τις ζωές ακόμη και μικρών παιδιών που μπορεί να τύχει να είναι με τον πατέρα τους στο κυνήγι και να βλέπουν ένα σκύλο να σπαρταράει στο έδαφος, μέχρι να ξεψυχήσει. Επιρρίπτουμε ευθύνες τόσο στις αρμόδιες αρχές του κράτους, αλλά και στην Υπηρεσίες Θήρας, γιατί ουδέποτε έχουν προβεί σε κάποιο μέτρο πρόληψης».
Πιο συγκεκριμένα, οι κυνηγοί, ζητάνε από την Υπηρεσία Θήρας, όπως δώσει περισσότερη βαρύτητα στην πρόληψη και όχι στη συλλογή δολωμάτων, μετά που εντοπίζονται από τους κυνηγούς. «Για παράδειγμα, γνωρίζουν πολλές περιοχές που είναι επικίνδυνες για δολώματα, καθώς κάθε χρονιά είναι οι ίδιες που εντοπίζονται οι φόλες, αλλά δυστυχώς, βλέπουμε ότι δεν λαμβάνουν μέτρα, όπως τους ελέγχους που πρέπει να πραγματοποιούν πριν να αρχίσει το κυνήγι. Αποτέλεσμα, είναι να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ζητάμε την περιφρούρηση περιοχών με νέα τεχνολογία και κάμερες, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, αλλά δυστυχώς στην Κύπρο συνεχίζουμε να επικαλούμαστε προσωπικά δεδομένα».
Πάντως, οι κυνηγοί θεωρούν ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες, κρύβονται πρόσωπα που έχουν προσωπικές διαφορές με κυνηγούς ή άνθρωποι που έχουν μια μεμονωμένη κατοικία ή ένα εξοχικό και δεν θέλουν να πλησιάζουν κυνηγοί. «Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε δυστυχώς. Φθάνουν καθημερινώς κοντά μας καταγγελίες. Δεν υπάρχει μέρα που να μην υπάρξουν τρία με τέσσερα κρούσματα σε διαφορετικά σημεία. Δυστυχώς, πολλές φορές βλέπουμε να χρησιμοποιούν μάλιστα και απαγορευμένα φάρμακα που φαίνεται να είναι από τα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν οι κυνηγοί να αντιδράσουν για να σώσουν τα σκυλιά τους».