Στο Λονδίνο ο Τατάρ, αρχίζει επαφές στο Βρετανικό Κοινοβούλιο
16:58 - 16 Νοεμβρίου 2023
Στο Λονδίνο για να λάβει μέρος στους εορτασμούς για την 40η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και να πραγματοποιήσει επαφές στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, μετέβη σήμερα, Πέμπτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι απόψε ο κ. Τατάρ θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει η «αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους στο Λονδίνο και στον χορό του Συμβουλίου τ/κ Συνδέσμων στην αγγλική πρωτεύουσα.
Θα πραγματοποιήσει επίσης επαφές και συναντήσεις στο Κοινοβούλιο. Ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ότι πάντοτε θεωρεί σημαντικό να βρίσκεται στο πλευρό των «πολιτών της τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - που μένουν στην Βρετανία.
Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στα εγκαίνια του «μουσείου τ/κ Ιστορίας, Πολιτισμού και Εθνικού Αγώνα», το οποίο ανεγέρθηκε υπό την αιγίδα της «προεδρίας» και με τη συμβολή του Δήμου της Άγκυρας Etimesgut, ο Ερσίν Τατάρ επέκρινε όσους θέλουν ομοσπονδία στη βάση μηδέν στρατευμάτων, μηδέν εγγυήσεων και ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Δεν θέλω κάτι τέτοιο. Αύριο το πρωί θα γράψουν πολλά, ας γράψουν... Δεν θα εγκαταλείψουμε την αποτελεσματική εγγυητική παρουσία της Τουρκίας και την αποτρεπτική παρουσία του τουρκικού στρατού».
«Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να απομονώσουν την τδβκ. Όσο κι αν προσπαθούν, οι πόρτες δεν τελειώνουν, θα ανοίξουμε νέες πόρτες και θα τις αναπτύξουμε», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ μιλώντας στην ίδια τελετή. Δείχνοντας τη συλλογή θυρών στο μουσείο, η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Σιμπέλ Τατάρ, συζύγου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε: «Οι πόρτες σε αυτό το μουσείο αποτελούν καλό παράδειγμα για όσους προσπαθούν να κλείσουν τις πόρτες».
Υπογραμμίζοντας τη σημασία τέτοιων μουσείων, ο κ. Γιλμάζ ανέφερε ότι «η μαγιά της ιστορίας είναι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος μπορεί να μεταφέρει αυτή τη μνήμη στο μέλλον». Επισημαίνοντας τη σημασία της παρουσίασης της ιστορίας των Τουρκοκυπρίων από την οθωμανική περίοδο μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 και την ίδρυση του ψευδοκράτους, ο Γιλμάζ δήλωσε ότι το μουσείο αφενός θα ενημερώνει τους διεθνείς επισκέπτες για τον «δίκαιο αγώνα» του τουρκοκυπριακού «λαού» και αφετέρου θα υπενθυμίσει στα παιδιά και τους νέους κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιους αγώνες δημιουργήθηκε η «πατρίδα».
Πηγή: ΚΥΠΕ