Στο ακουστικό για απεσταλμένο-Οι παγίδες Τατάρ, η αισιοδοξία Χριστοδουλίδη και η επιμονή Γκουτέρες

Εξελίξεις εντός των επόμενων ωρών, αναμένει η Λευκωσία, σε σχέση με την ταλαιπωρημένη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να διορίσει απεσταλμένο, που θα επιχειρήσει να κτίσει γέφυρες μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έτυχε μιας πρώτης ενημέρωσης από τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αυτή τη φορά, έχοντας την προσδοκία ότι αυτή τη φορά δεν θα φέρει προσκόμματα η άλλη πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, ο Αντόνιο Γκουτέρες κοινοποίησε στις δύο πλευρές την απόφαση του για διορισμό της Βικτώρια Μπίσοπ, ως ειδικής απεσταλμένου, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, να ανάβει άμεσα πράσινο και τον κατοχικό ηγέτη να πατά φρένο στην προσπάθεια, επικαλούμενος την εθνικότητα της κας. Μπίσοπ, αφού η χώρα της, η Αυστραλία είναι μέλος της Κοινοπολιτείας, όπως και η Κύπρος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Γενικός Γραμματέας υποχρεώθηκε να κοιτάξει προς άλλες κατευθύνσεις. Σε αυτό το πλαίσιο οι πληροφορίες τον φέρουν να έχει καταλήξει σε μια μικρή λίστα ονομάτων, στα οποία περιλαμβάνονται διπλωμάτες που δεν θα μπορούν να απορριφθούν από την άλλη πλευρά. Θα προέρχονται δηλαδή από χώρες που δεν είναι εταίροι της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που δεν ανήκουν οι χώρες καταγωγής τους στην Κοινοπολιτεία.

Αυτή η διαδικασία, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, με τον Γενικό Γραμματέα, αφού κοινοποιήσει την τελική του απόφαση, να ζητά την έγκριση από τις δύο πλευρές. Αυτό που γίνεται αντιληπτό, σε σχέση με τη στάση της Λευκωσίας, είναι πως πολύ δύσκολα και μόνο αν πρόκειται για κάποια πολύ ακραία περίπτωση, θα θέσει προσκόμματα στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα, σε αντίθεση με τον Ερσίν Τατάρ, που συνεχώς ψάχνει πατήματα για να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο μια απλή διαδικασία.

Μια διαδικασία που θεωρητικά θα έπρεπε να θεωρείται λήξασα από το 2021, όταν πραγματοποιήθηκε η Τριμερής μεταξύ Γκουτέρες και Αναστασιάδη-Τατάρ στη Νέα Υόρκη, όπου υπήρξε συμφωνία, από την οποία αποσύρθηκε μετά το πέρας της συνάντησης ο κατοχικός ηγέτης, μετά από συνεννόηση με την Άγκυρα. Δύο χρόνια μετά, φαίνεται πως το όλο θέμα θα λήξει, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει, ότι η αυτή η εξέλιξη, συνεπάγεται με θετικό βήμα για λύση του Κυπριακού.

Κι αυτό διότι και στο επόμενο στάδιο, όταν δηλαδή το πρόσωπο που θα διορίσει ο Αντόνιο Γκουτέρες θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, για να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες, δεν αναμένεται ότι θα ακούσει κάτι διαφορετικό, από τις ακραίες θέσεις που επαναλαμβάνει καθημερινά και με κάθε ευκαιρία ο Ερσίν Τατάρ.

Εξάλλου, για τον διορισμό απεσταλμένου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε πρόσφατη ομιλία του, αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας πως αναμένει πως τις επόμενες ημέρες, «επιτέλους» θα υπάρξει ο διορισμός απεσταλμένου για να διερευνήσει το έδαφος για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπέδειξε πως ο διορισμός απεσταλμένου θα είναι μια σημαντική εξέλιξη, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως ο ίδιος θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να είναι και επιτυχημένη. «Δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες, και θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα. Είπα προηγουμένως ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι επιδιώκουμε μέσα από τον διάλογο. Δεν είναι η δική μας πλευρά που ανησυχεί ή φοβάται τις συνομιλίες. Και, ναι, ένας τέτοιος διορισμός θα μας επιτρέψει να διερευνήσουμε τις προοπτικές».

Και βεβαίως τα πυρά του Προέδρου Χριστοδουλίδη, έχουν ως στόχο τον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος με τη στάση του αποδεικνύει πως λειτουργεί πιο πολύ ως καταστροφέας των όποιων συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών, παρά ως ηγέτης με όραμα που εκπροσωπεί έναν λαό που επιζητά λύση του Κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προοπτικές που ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιθυμεί να διερευνήσει μέσα από αυτή τη διαδικασία, σαφώς είναι θολές και περιορισμένες, αφού όσο κι αν προσπαθήσει ο ίδιος, δύσκολα θα καταφέρει να κάμψει τις αντιστάσεις της άλλης πλευράς, από τη στιγμή που και η Τουρκία, δεν δείχνει, τουλάχιστον δημόσια, να σκέφτεται την αλλαγή ρότας.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας