Σ. Στεφάνου: H κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι απλώς κρίσιμη, είναι επικίνδυνη

«Η κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι απλώς κρίσιμη, είναι επικίνδυνη», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, χαιρετίζοντας απόψε την εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του Αγ. Κασσιανού (Ορφέα) στη Λευκωσία. Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στους κινδύνους της στασιμότητας στο Κυπριακό, καθώς και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν «παγωμένες συγκρούσεις», όπως είπε, ενώ έκανε αναφορά και στην πρόταση του ΑΚΕΛ για τερματισμό του αδιεξόδου.

Επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στο φόντο του πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η μόνιμη ειρήνη για τον τόπο με την επίλυση του Κυπριακού. «Με το κράτος του Ισραήλ να επιχειρεί γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού παραβιάζοντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου, κάθε έννοια πολιτισμού», είπε ο κ. Στεφάνου, «εκφράζουμε την καταδίκη μας και τον αποτροπιασμό μας για την εγκληματική πολιτική του κράτους του Ισραήλ».

Πρόσθεσε, δε, ότι «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας αναδεικνύουν μια πραγματικότητα: πόσο επίπλαστη, πόσο ευάλωτη είναι η κατάσταση στην οποία εμείς ζούμε εδώ στην Κύπρο», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν εσαεί παγωμένες συγκρούσεις. Είπε, εξάλλου, ότι «η προσωρινότητα που ζούμε από το 1974 δημιουργεί την ψευδαίσθηση της σιγουριάς και της μόνιμης ασφάλειας, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν», για να προσθέσει ότι «η κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι απλώς κρίσιμη, είναι επικίνδυνη».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα προχωρά «σε απαράδεκτες ενέργειες που θεμελιώνουν σταδιακά τη διχοτόμηση» και προωθεί «νέα κατοχικά τετελεσμένα επί του εδάφους και αμφισβητώντας με κάθε ευκαιρία τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «έχουν ευθύνη οι κυβερνώντες που κρατούν την τύχη του τόπου στα χέρια τους, πρώτα απ’ όλα να λένε την αλήθεια και να δίνουν όλες τις διαστάσεις και προεκτάσεις της κατάστασης».

«Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι μόνο δύο. Είτε θα εργαστούμε με συνέπεια για να φτάσουμε σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, είτε θα μας μείνει η διχοτόμηση», είπε ο κ. Στεφάνου.

Σημείωσε, ότι «ένας δρόμος υπάρχει λοιπόν. Η λύση που συμφωνήσαμε με την τουρκοκυπριακή κοινότητα από το 1977, την οποία στηρίζει η διεθνής κοινότητα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και περιλαμβάνεται στα Ψηφίσματά του».

Κάνοντας λόγο για «το μακροβιότερο αδιέξοδο στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος» ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι «η ιστορική εμπειρία έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που υπήρχε αδιέξοδο, κάθε περίοδος χωρίς κινητικότητα, πρωτοβουλίες, διαπραγματεύσεις  και εξελίξεις στο Κυπριακό, ήταν περίοδος ευκαιρίας για την Τουρκία να προωθήσει νέα διχοτομικά τετελεσμένα».

«Ενώπιον αυτής της κατάστασης δεν αρκούν τα μεγάλα λόγια. Δεν αρκούν οι εξαγγελίες, οι δηλώσεις και οι επιλεκτικές διαρροές πληροφοριών στα ΜΜΕ περί κινήσεων και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται», συνέχισε, λέγοντας ότι «πρέπει συνεχώς να αναλαμβάνουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης «προφανώς κάπου σκαλώνει», σημειώνοντας ότι αυτό «ήταν απολύτως προβλεπτό». Πρόσθεσε ότι «τα ορόσημα, στα οποία αναφερόταν ο Πρόεδρος πέρασαν, εξελίξεις όμως δεν είχαμε».

«Αυτό που χρειάζεται είναι να βάλουμε την ελληνοκυπριακή πλευρά, και εν γένει την Κυπριακή Δημοκρατία μπροστά, χωρίς ποτέ να εγκαταλείπουμε τις αρχές λύσης του Κυπριακού, ρίχνοντας το γάντι στην Τουρκία», είπε ο κ. Στεφάνου και αναφέρθηκε στην πρόταση του ΑΚΕΛ, που υποβλήθηκε στους δύο τελευταίους Προέδρους της Δημοκρατίας.

Η πρόταση, όπως είπε, προβλέπει τη συνεχή υπογράμμιση της συνέπειας και της επιμονής στη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις.

Επίσης, η πρόταση προβλέπει τη διαμόρφωση θετικής ατζέντας σε σχέση με την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα θέτοντας το θέμα της ενέργειας στο επίκεντρό της, δίχως  να παραβιάζονται κόκκινες γραμμές. Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι τα ευρωτουρκικά από μόνα τους δεν μπορούν να απελευθερώσουν δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, η πρόταση του ΑΚΕΛ προβλέπει την εξαγγελία και την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ο Πρόεδρος πριν από καιρό δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει μέτρα, αλλά αυτά ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν», είπε ο κ. Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν τους φυσικούς μας συμμάχους στην τιτάνια προσπάθεια για επίτευξη λύσης και πρέπει να τους κερδίσουμε την εμπιστοσύνη».

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα όσα προτείνουμε είναι θέσφατο. Ούτε και υπάρχει εγγύηση ότι θα οδηγήσουν απαραίτητα στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι όμως ο μόνος προσφερόμενος τρόπος  να πείσουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε», συνέχισε ο κ. Στεφάνου.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτός «είναι ο τρόπος να πιέσουμε την Τουρκία να δείξει τις προθέσεις της» και ότι «αν δεν λειτουργήσει εποικοδομητικά σε αυτή την περίπτωση, θα έχει η ίδια την ευθύνη έναντι της διεθνούς κοινότητας» και «δεν θα μπορεί ανενόχλητα να δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα».

«Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται και ν’ αγωνίζεται με συνέπεια και συνέχεια για να κερδίσει η Κύπρος το μέλλον της», κατέληξε ο κ. Στεφάνου, αναδεικνύοντας ως στόχο «να δημιουργηθούν συνθήκες μόνιμης ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους μέσα στις οποίες να μπορούν να οικοδομούν μαζί το κοινό τους μέλλον, συνδιαχειριζόμενοι το κοινό τους κράτος».

Δειτε Επισης

Πατέρας στην Ελλάδα άφησε την κόρη του σε άγνωστη στο θέατρο και πήγε για μπίρες
Ακυρώνονται πτήσεις στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της χαμηλής νέφωσης
Έτοιμος να θέσει ξανά υποψηφιότητα ο Ερντογάν-Τι προβλέπει το τουρκικό σύνταγμα
Πυρά ΑΚΕΛ κατά Χαρτσιώτη και Αρναούτη για το θάνατο του 24χρονου-«Η ανάληψη της ευθύνης είναι πλέον μονόδρομος»
Περιμένει προτάσεις από το ΥΠΑΝ για Τεχνικό Γυμνάσιο και αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ
Σάλος στην Πολωνία-Ο στρατός έστειλε αντιαρματικές νάρκες σε γνωστή αλυσίδα επίπλων
Παραιτήθηκε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ που χειριζόταν τις ποινικές διώξεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ
Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 Ρίχτερ στο Μεξικό
Υπό κράτηση οι αστυνομικοί που έκαναν έλεγχο στον μεθυσμένο οδηγό που ενεπλάκη σε θανατηφόρο στην Κρήτη
Σκιαγραφεί τους στόχους της για το 2025 η Κυβέρνηση-«Ευαγγέλιο για τον κάθε ένα οι δράσεις που θα τεθούν»