Ζητούν διερεύνηση της έρευνας «Cyprus Confidential» τα κόμματα

Άμεση διερεύνηση των όσων αναγράφονται στα ξένα δημοσιεύματα που είδαν το φως τη δημοσιότητας αναφορικά με την Κύπρο, ζητούν τα πολιτικά κόμματα.

Σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικό Συναγερμός αναφέρει πως «ουδείς είναι υπεράνω του νόμου», και ζητεί από τους αρμόδιους φορείς να διερευνηθούν διεξοδικά και σε περίπτωση παράβασης των κυρώσεων, από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών, θα πρέπει να οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης. Παράλληλα, ο ΔΗΣΥ, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό, ώστε να προβληθεί το νέο αυστηρό πλαίσιο της χώρας μας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή το ο ΔΗΣΥ, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για δεκαετίες στο παρελθόν υπήρχε ένα χαλαρό πλαίσιο προσέλκυσης και εγγραφής ξένων εταιρειών και η παροχή σε αυτές νομικών, λογιστικών και τραπεζικών υπηρεσιών. Αυτό το μοντέλο παροχής υπηρεσιών σε ξένες εταιρείες, σταδιακά και μεθοδικά, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά. Την τελευταία δεκαετία έκλεισαν δεκάδες χιλιάδες λογαριασμοί Ρώσων, οι ρωσικές καταθέσεις σχεδόν μηδενίστηκαν, όλες οι εταιρείες κέλυφος έκλεισαν και ταυτόχρονα όλες οι εταιρείες αποκαλύπτουν πλέον στον Έφορο Εταιρειών τους πραγματικούς δικαιούχους».

Σημειώνει επίσης ότι «η πρόοδος της χώρας πιστοποιείται τα τελευταία χρόνια με εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διεθνών Οργανισμών όπως η Moneyvall, καθώς επίσης και από τις αμερικανικές και βρετανικές Αρχές».

«Προτείνουμε όπως η κυβέρνηση, μαζί με άλλους αρμόδιους φορείς, όπως η Κεντρική Τράπεζα και το Invest Cyprus, αναλάβουν μια συστηματική εκστρατεία στο εξωτερικό ώστε να προβληθεί το νέο, αυστηρό πλαίσιο της Κύπρου. Την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ότι είναι επάναγκες να δημιουργηθεί μια ενιαία εποπτική Αρχή που θα επιβλέπει την αυστηρή εφαρμογή των κυρώσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Γι’ ακόμα μια φορά η Κύπρος διασύρεται με διεθνή δημοσιεύματα που την εμπλέκουν σε δραστηριότητες αμφιβόλου νομιμότητας», ανέφερε σε δήλωσή της σχετικά με τα δημοσιεύματα το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Σάββα.

Σημείωσε δε πως «η ζημιά που γίνεται για τον τόπο, την οικονομία και τις προοπτικές της Κύπρου είναι μεγάλη και συνδέεται και με τις χθεσινές αποκαλύψεις αλλά και με προηγούμενες αποκαλύψεις για υποθέσεις που ακόμα δεν έχουν διερευνηθεί».

«Ο τόπος συνεχίζει να πληρώνει τα επίχειρα της απογείωσης της θεσμικής διαπλοκής και της διαφθοράς που σημειώθηκε επί της προηγούμενης διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού και που παραμένει ατιμώρητη μέχρι σήμερα. Δε μας ξενίζει το γεγονός ότι το όνομα του Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται και πάλι στο κάδρο. Αυτό δείχνει το μέγεθος της ευθύνης του για τη θεσμική διαφθορά που απογειώθηκε επί των ημερών του», ανέφερε.

Παράλληλα σημείωσε πως «η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ουσιαστικές έρευνες και διαδικασίες για να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να προωθήσει τις έρευνες με διαφάνεια και εκεί που υπάρχουν ευθύνες να υπάρξει τιμωρία. Η πολιτική βούληση γι’ αυτό θα κριθεί όχι από τις δηλώσεις του Προέδρου, αλλά από τα αποτελέσματα της δράσης της, αν όντως αναλάβει δράση, για πάταξη της διαφθοράς».

Από πλευράς του η Δημοκρατική Παράταξη, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αξιολογήσουν τα πορίσματα της έρευνας και να τα αξιοποιήσουν προς όφελος της χώρας. Συγκεκριμένα σε δήλωσή της η ΔΗΠΑ αναφέρει πως, «το αποτέλεσμα έρευνας από τη Διεθνή Κοινοπραξία Διερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ), αναφορικά με τη χώρα μας, παρουσιάζει την προβληματική εικόνα στη διαχείριση του επενδυτικού προγράμματος και των οικονομικών δεσμών με Ρώσους υπηκόους, που κατά γενική ομολογία παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και η οποία ήταν ήδη γνωστή. Αποτελεί, αναμφίβολα, αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού, μέσα από ενδελεχή και συνεχή αξιολόγηση όλων των στοιχείων, αφού η χώρα μας καλείται να αξιοποιήσει τα όποια συμπεράσματα για περαιτέρω βελτίωση, καθώς και παραδειγματική τιμωρία όσων αποδεδειγμένα καταχράστηκαν το σύστημα και με αθέμητους τρόπους επωφελήθηκαν από αυτό».

Παράλληλα συμπληρώνει πως, «η ΔΗΠΑ-Συνεργασία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αξιολογήσουν τα πορίσματα της έρευνας και να τα αξιοποιήσουν προς όφελος της χώρας. Επιβάλλεται να επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη παρανομία, που συν τοις άλλοις αμαυρώνει το όνομα της χώρας. Οφείλουμε όμως παράλληλα να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα προόδου στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στη διαχείριση φαινομένων διαπλοκής, καθώς και στη θωράκιση της αξιοπιστίας της Κύπρου. Από το 2018, άλλωστε, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επαναπροσδιόρισε τους ορισμούς των εταιρειών «κέλυφος» και εικονικών εταιριών», για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Παρεμπόδιση του Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας».

Στη δήλωσή της η ΔΗΠΑ αναφέρει πως, «τόσο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό, η παρούσα διακυβέρνηση έχει αισθητά εμπλουτίσει τους μηχανισμούς που θωρακίζουν τη χώρα, αυτούς που προσδίδουν και αντανακλούν αξιοπιστία και συνάμα ενδυναμώνουν το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας, που δικαίως έχει περισσότερες απαιτήσεις. Τέτοια παραδείγματα συμπεριλαμβάνουν την αυστηροποίηση κριτηρίων και την ενίσχυση της διαδικασίας ελέγχου, στο πρόγραμμα ταχείας χορήγησης μεταναστευτικής άδειας στη βάση επένδυσης. Επιπλέον, η χώρα μας συμμορφώθηκε και εφαρμόζει πιστά τις διεθνείς κυρώσεις κατά Ρώσων υπηκόων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε αφαίρεση υπηκοότητας και ανάκληση διαβατηρίων, ενέργειες τις οποίες ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία χαιρετίζουμε».

«Σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση, η θέσπιση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και η υιοθέτηση συστάσεων της Επιτροπής GRECO, ενισχύουν τη διαφάνεια και ενδυναμώνουν την αξιοπιστία της χώρας. Η πορεία ανάκαμψης και αναστύλωσης της οικονομίας, του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, περνά μέσα από αποτελεσματική αξιοποίηση διδαγμάτων του παρελθόντος, χωρίς αφορισμούς ή λαϊκισμούς, αλλά πάντοτε στο πνεύμα ευρύτερης συναίνεσης και συνεργασίας», καταλήγει στη δήλωσή της η ΔΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση του το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι, «δυστυχώς, ανήμερα της μαύρης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενώ θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τον αντικατοχικό αγώνα, τα γεγονότα, μας αναγκάζουν να ασχοληθούμε με τα αποτέλεσμα της έρευνας από τη Διεθνή Κοινοπραξία Διερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ), όπου εμπλέκουν και πάλι το όνομα της Κύπρου.

Πάγια μας θέση, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), είναι πως το Κράτος πρέπει να επιδεικνύει μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε παρανομία.

Όμως οι πολυαναμενόμενες «νέες» αποκαλύψεις, εν τέλει ουδέν νεότερο παρουσίασαν, παρά μόνο ανέδειξαν για πολλοστή φορά τις γνωστές ελεγκτικές και θεσμικές αδυναμίες που υπάρχουν.

Για την Παράταξή μας η διαφάνεια, το Κράτος Δικαίου και η καταστολή της διαφθοράς, σε όλα τα επίπεδα και όχι επιλεκτικά, αποτελούν πυλώνα της πολιτικής μας».

«Ξανά η Κύπρος στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα… για σκάνδαλα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων, και συμπληρώνει πως «στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα των εφημερίδων βρίσκεται ξανά η Κύπρος, βεβαίως όχι για καλό, καθώς τα δημοσιεύματα τη συνδέουν με ρωσικά κεφάλαια, την παρουσιάζουν ως παράδεισο ολιγαρχών με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και εταιρειών με έδρα στο νησί και εξηγούν τη σχέση της νήσου με τον Ρώσο Πρόεδρο».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, «οι αποκαλύψεις ήρθαν ως επιβεβαίωση των διαχρονικών παροτρύνσεων μας για διερεύνηση των Ρώσων ολιγαρχών, κάτι που το ζητούσαμε επίμονα σε πολλές περιπτώσεις (χρυσά διαβατήρια, όταν οι αρχές της Τσεχίας ζητούσαν στοιχεία, όταν ήρθαν στο φως τα Pandora papers κ.α.). Η στάση μας ήταν καθαρή, ταχθήκαμε υπέρ της διαφάνειας και των νόμιμων διαδικασιών, αναφερθήκαμε στους χρηματοδότες του Ρώσου Προέδρου Πούτιν και όλα αυτά βεβαίως, με το ανάλογο κόστος, καθώς υπήρξαν φωνές που έφτασαν σε σημείο να μας χρεώνουν ότι θέτουμε σε κίνδυνο το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου!».

Σημειώνει επίσης «οι θέσεις μας παραμένουν αναλλοίωτες και κρυστάλλινες. Επιβάλλεται να μπουν ξανά στο μικροσκόπιο και να εξεταστούν όλες οι πολιτογραφήσεις Ρώσων ολιγαρχών και εάν αιτιολογείται να τους στερηθεί η υπηκοότητα. Θέλουμε άμεση επιτάχυνση της διαδικασίας απόσυρσης των υπηκοοτήτων που δόθηκαν παράνομα, έναρξη ποινικών διώξεων των υπευθύνων, πλήρης κατάργηση του νόμου που επιτρέπει στο Υπουργικό Συμβούλιο να παραχωρεί ευρωπαϊκή υπηκοότητα έναντι επενδύσεων και τιμωρία των ενόχων του διασυρμού που δέχεται η Κύπρος λόγων των πράξεων τούτων».

Παράλληλα το Κίνημα Οικολόγων ζητά να τερματιστεί το πρόγραμμα ταχείας χορήγησης άδειας μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν στην Κύπρο, δηλαδή τις «χρυσές βίζες», που ούτως ή άλλως φαίνεται να μην μπορεί η ελέγξει η Κυβέρνηση. «Είναι επίσης η ώρα να αξιοποιηθούν τα ευρήματα της επιτροπής των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών (έρευνα Νικολάτου) με έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς».

«Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος διασύρεται κατ’ αυτό τον τρόπο. Κυριολεκτικά «μας βγήκε το όνομα», από τα σκάνδαλα που αφορούν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πολιτογραφήσεις, διαφθορά, διασύνδεση ολιγαρχών με τον Ρώσο Πρόεδρο κ.α. Ακούσαμε και στο παρελθόν ότι «θα διευρυνθούν», αντ’ αυτού όμως, φιγουράρουμε σε πρωτοσέλιδα και μάλιστα σε πανευρωπαϊκό – κι όχι μόνο – επίπεδο. Η απαίτηση της κοινωνίας είναι να υπάρξει δικαιοσύνη. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η Κύπρος έχει δημιουργήσει μια εικόνα στα μάτια της Ευρώπης που μόνο με κόπο και πολύ χρόνο ενδέχεται να αλλάξει. Οφείλουμε όμως να πετύχουμε την αλλαγή», καταλήγει στην ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου