Απειλούνται θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ λέει η LIBE και ζητά ρύθμιση spyware

Τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμειναν υπό απειλή το 2022 και το 2023, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές σε συνεδρία τη Δευτέρα. Στο κείμενο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ, και ιδιαίτερα την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία, να προχωρήσουν σε αυστηρή ρύθμιση του κλάδου των τεχνολογιών παρακολούθησης (spyware) και να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Κοινοβουλίου για το θέμα.

Το προσχέδιο αναδεικνύει εκτός από τις ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους και τη χρήση spyware, και ζητήματα που αφορούν την διαφθορά σε διάφορες χώρες της ΕΕ, το πρόβλημα της αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών και μειονοτήτων, και τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα εξωτερικά σύνορα και υπογραμμίζει πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για στήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών, των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Το προσχέδιο έκθεσης εγκρίθηκε με 35 θετικές ψήφους, έξι κατά και μια αποχή, και αναμένεται να συζητηθεί και να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση τον Δεκέμβριο.

Μεταξύ άλλων, στο προσχέδιο οι ευρωβουλευτές της LIBE ζητούν να υπάρξει ταχεία συμφωνία για την οδηγία κατά των καταχρηστικών διώξεων κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (anti-SLAPP directive), καθώς και νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την προστασία της ελευθερίας των ΜΜΕ, ενώ ζητούν δικαιοσύνη για τα περιστατικά δολοφονίας δημοσιογράφων σε κράτη μέλη.

Στο προσχέδιο επαναλαμβάνεται επίσης η ανησυχία των ευρωβουλευτών σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και απευθύνεται έκκληση για αυστηρή ρύθμιση του κλάδου, καλώντας τις χώρες της ΕΕ, ιδίως την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο, να ακολουθήσουν τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια τον Ιούνιο.

Όσον αφορά το ζήτημα της διαφθοράς, το προσχέδιο ζητά τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ γίνεται αναφορά σε περιπτώσεις στα κράτη μέλη και στο ίδιο το Κοινοβούλιο.

Όπως επισημαίνεται, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σε αρκετές χώρες της ΕΕ, και για αυτό γίνεται έκκληση για στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ για προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της ΕΕ που να βασίζεται σε παραδείγματα από την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Το κείμενο υποστηρίζει επίσης το πάγωμα της χρηματοδότησης της ΕΕ σε κράτη μέλη όπου αυτό είναι απαραίτητο, ενώ καταδικάζει έντονα τη συστηματική στοχοποίηση των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ από τις ουγγρικές αρχές.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο εκφράζονται ανησυχίες για τις αυξανόμενες απειλές κατά των ελευθεριών του συνεταιρίζεσθαι, του λόγου και του συνέρχεσθαι, και καταδικάζουν τη χρήση βίαιης επέμβασης από τις αρχές επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων, καθώς και τις περιπτώσεις μαζικών συλλήψεων.

Τονίζεται ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι ανεξάρτητες και ζητείται η υιοθέτηση μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν ακόμα την αύξηση εγκλημάτων με βάση τη θρησκεία και ρατσιστικά κριτήρια, και εκφράζουν τη λύπη τους για το ότι τα περιστατικά αυτά συχνά δεν καταγγέλλονται. Εκφράζεται επίσης ανησυχία για την αύξηση των περιστατικών αστυνομικής βίας κατά των Ρομά και καταδικάζονται οι εκτεταμένες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων μεταναστών.

Όσον αφορά τα θέματα ισότητας, το προσχέδιο υπενθυμίζει πως η έμφυλη βία συνεχίζει να είναι συχνό φαινόμενο σε όλες τις χώρες της ΕΕ και καταδικάζει έντονα την ταχεία οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης πρόσβασης σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις στην Πολωνία.

Στο κείμενο ζητείται ακόμα η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την έκδοση οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και τονίζεται το πρόβλημα των διατομεακών διακρίσεων, ιδίως για τις γυναίκες με αναπηρία.

Σημειώνεται επίσης ότι το δικαίωμα των παιδιών στην αναγνώριση της γονικής ιδιότητας είναι καθολικό και περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια, χαιρετίζοντας τη σχετική πρόταση της Επιτροπής.

Δειτε Επισης

Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα-Αποχώρησαν οι Ισραηλινοί από το Κατάρ
Tο εξωτικό νησί των Χριστουγέννων που δεν θυμίζει σε τίποτα τα... Χριστούγεννα
Αναφορές Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του-«Προσδοκώ στην επίτευξη λύσης»
Χριστουγεννιάτικο υπερθέαμα με σχεδόν 5.000 drones στο Τέξας-Καταγράφηκε ρεκόρ Γκίνες
Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από την πτώση αεροπλάνου στο Καζακστάν-Πιθανόν πτηνό να χτύπησε τον κινητήρα
Μεγάλη επίθεση της Ρωσίας ανήμερα Χριστουγέννων-Έντονη αντίδραση από Ζελένσκι
Η Τουρκία επιχειρεί υφαρπαγή της ΑΟΖ, με ανταλλάγματα στη Συρία-Παραστάσεις Λευκωσίας σε Δαμασκό
Άρχισε η επέλαση της «Elena» με έντονες βροχοπτώσεις-Χαμηλή ορατότητα στους δρόμους
Συρία όπως Σρεμπρένιτσα-Σε βάθος δεκαετιών η ταυτοποίηση των θυμάτων στους μαζικούς τάφους του Άσαντ
Δεκάδες νεκροί από τη μοιραία πτήση αεροσκάφους στο Καζακστάν-Σοκαριστικό βίντεο από την πτώση