Μητσοτάκης και Σολτς συζήτησαν για το Κυπριακό στο Βερολίνο-Χαιρέτισαν τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου
17:35 - 14 Νοεμβρίου 2023
Στη συνάντηση που είχε σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, συζητήθηκε –όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός- και το ζήτημα του Κυπριακού.
Όπως είπε στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, «κοινός στόχος μας είναι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ».
Πρόσθεσε ότι «χαιρετίζουμε την απόφαση του ΟΗΕ για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό».
Στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν, αναφέρθηκαν ειδικότερα στην κρίση στη Μέση Ανατολή, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη διεύρυνση της ΕΕ, το μεταναστευτικό, ενέργεια και προστασία του κλίματος, ενώ επιβεβαίωσαν τη σημαντική βελτίωση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων σε κάθε επίπεδο.
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Καγκελάριο Σολτς για τις προσπάθειες να παραμείνουν οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις σε ήρεμα νερά, με οδηγό το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Διευκρίνισε ότι διαφωνεί απόλυτα με τις θέσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σε ό,τι αφορά τη Χαμάς, αλλά επανέλαβε πως, «το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχτούμε στην Αθήνα για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνο-τουρκική προσέγγιση που ήδη έχει παράξει αποτελέσματα».
Σε ό,τι αφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Αθήνα αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ότι αυτό πρέπει να γίνεται εντός των ορίων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη λωρίδα της Γάζας.
Για το ίδιο θέμα, ο Καγκελάριος Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα - και την υποχρέωση - να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγή: ΚΥΠΕ