Ο Τουρκοκύπριος που σχεδίασε τη σημαία της ντροπής και η ντροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Μια μαύρη επέτειος που καθημερινά μας την υπενθυμίζει ο Πενταδάκτυλος, ο οποίος ακόμα βαρένεται από τη σημαία της ντροπής, ο Πενταδάκτυλος που καθημερινά υπομένει στις πλάτες του το βάρος της κατοχής.

Μια άγνωστη ιστορία, που παραμένει πραγματικά άγνωστη, αφού ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έδειξε να νοιάζεται για τα επιμέρους ζητήματα που προέκυψαν και προκύπτουν, είναι σχετική με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Είναι η ιστορία του Τουρκοκύπριου καλλιτέχνη, Εμίν Σιζενέλ.

Ο Σιζενέλ δεν είναι ένας τυχαίος Τουρκοκύπριος καλλιτέχνης. Είναι ο καλλιτέχνης που εμπνεύστηκε και σχεδίασε τη σημαία του ψευδοκράτους, πράγμα για το οποίο τιμήθηκε μάλιστα. Είναι ο καλλιτέχνης που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το έκτρωμα που βλέπουμε καθημερινά πάνω στον Πενταδάκτυλο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, πως είναι από τους πιο επιδραστικούς Τουρκοκύπριους που καθημερινά επηρεάζουν τη ζωή μας. Καθημερινά το... έργο του μας προκαλεί θλίψη, οργή και αγανάκτηση για το γεγονός ότι η Κύπρος εδώ και μισό αιώνα παραμένει διαιρεμένη και σκλαβωμένη από τον κατοχικό στρατό.

Το ιστορικό

To 1983, μετά από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου, στον τουρκοκυπριακό Τύπο κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση. Αυτή προσκαλούσε Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες να σχεδιάσουν τη σημαία του ψευδοκράτους, ενώ προανάγγελλε μεγάλο χρηματικό έπαθλο για τον νικητή.

page

Όπως φαίνεται και στο απόκομμα από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Μποζκούρ», η εν λόγω αγγελία δημοσιεύθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1983 και έδινε μια σειρά από πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά σε όποιους θα ήθελαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Λίγους μήνες αργότερα, στις οκτώ Μαρτίου του 1984, η ίδια εφημερίδα, η οποία ήταν και εκφραστικό όργανο του τότε Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ανακοίνωσε πως ο νικητής του διαγωνισμού, ήταν ο Εμίν Σιζενέλ.

page

Λίγες ημέρες αργότερα, το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς, εξέδωσε και «επίσημη» ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωνε μέσω του λεγόμενου «πρωθυπουργού» Νέγιατ Κονούκ, πως στον καλλιτέχνη Εμίν Σιζενέλ, θα δοθεί χρηματικό έπαθλο 100 χιλιάδων τουρκικών λιρών, για το γεγονός ότι κέρδισε τον διαγωνισμό για τη σημαία του ψευδοκράτους.

Η ανάλυση του... έργου του

Στα κατεχόμενα ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι ευρέως γνωστός, αφού συχνά προσκαλείται από διάφορα μέσα ενημέρωσης, για να περιγράψει το πώς έφτασε στον σχεδιασμό της σημαίας του ψευδοκράτους. Πρόσφατα σε μια συνέντευξη του μάλιστα, εξήγησε το τι συμβολίζει η σημαία που σχεδίασε.

Ο Σιζενέλ, μεταξύ άλλων είπε πως, «το λευκό χρώμα στη σημαία αντιπροσωπεύει την ειρήνη και το κόκκινο αντιπροσωπεύει τον αγώνα των Τουρκοκυπρίων στη γη τους. Το γεγονός ότι η σημαία είναι ερυθρόλευκη είναι επίσης χαιρετισμός στην επίσημη σημαία της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Οι ρίγες στο κάτω και στο πάνω μέρος της σημαίας μεταφέρουν το μήνυμα ότι αυτή η κοινωνία θα ζει σε αυτά τα εδάφη για πάντα», είναι η εξήγηση του ίδιου.

Κι αν στα κατεχόμενα ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και απολαμβάνει όλα τα λάφυρα που του παρέχει απλόχερα το ψευδοκράτος εις βάρος των Ελληνοκυπρίων, επειδή σχεδίασε τη σημαία του ψευδοκράτους, τα τελευταία χρόνια, αρχίζει να γίνεται γνωστός και στις ελεύθερες περιοχές.

Στο σήμερα...

Αν και θα ανέμενε κανείς, πως ένας άνθρωπος ο οποίος μέσα από το σχέδιο του καλλιεργεί το μίσος και τη μισαλλοδοξία και διαιωνίζει τις συνέπειες της κατοχής, θα τύγχανε διαφορετικής αντιμετώπισης στις ελεύθερες περιοχές. Ωστόσο, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης προσκλήθηκε σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός Κύπρου, ενώ το πλέον, είναι εκπληκτικό το γεγονός πως συμμετείχε στην δικοινοτική επιτροπή για τον πολιτισμό.

Ο Σιζενέλ ανήκει σε εκείνη την ομάδα Τουρκοκυπρίων, που στα κατεχόμενα απολαμβάνουν όλες τις ανέσεις, τη φήμη και τα αγαθά που τους προσφέρονται από τη συνέχιση της κατοχής, ενώ την ίδια ώρα στις ελεύθερες περιοχές εμφανίζονται ως θιασώτες της ειρήνης και της συνύπαρξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εικαστικών εκδηλώσεων, ενώ δικά του έργα έχουν εκτεθεί σε μια σειρά από εκθέσεις, πολύ γνωστών γκαλερί, στην παρουσία μάλιστα υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

377307550_903623407938390_3357744272381340583_n

Άλλωστε ο Σιζενέλ, ταξίδεψε και μέχρι της Βρυξέλλες, ως προσκεκλημένος του ΑΚΕΛ. Εκεί ο εμπνευστής της σημαίας της ντροπής, συμμετείχε μόλις τον περασμένο Ιούλιο σε εκδήλωση της ευρωομάδας της αριστεράς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Νιαζί Κιζίλγιουρέκ, ενώ συμμετείχε και υπεύθυνος του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

ScreenHunter 1224

Την ίδια ώρα το διαδίκτυο βρίθει από πολιτιστικές εκδηλώσεις στις ελεύθερες περιοχές με τη συμμετοχή του Σιζενέλ, ο οποίος φαίνεται ότι απολαμβάνει τη φιλία σημαντικών προσωπικοτήτων του κόσμου των τεχνών, που είναι άγνωστο αν γνωρίζουν την μεγάλη καλλιτεχνική του επιτυχία πριν από σαράντα χρόνια, με τη σχεδίαση της σημαίας του ψευδοκράτους. Μάλιστα οι πλείστες από αυτές τις εκδηλώσεις, είναι χρηματοδοτούμενες από τα κρατικά ταμεία, είτε μέσω της ίδιας της Προεδρίας, είτε μέσω του Υφυπουργείου Πολιτισμού και παλαιότερα μέσω των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας.

Κάτι βέβαια που θα έπρεπε να γνωρίζει το ίδιο το κράτος, το οποίο επέτρεψε τη συμμετοχή του, για αρκετά χρόνια στην δικοινοτική επιτροπή για τον πολιτισμό. Ειδικότερα, η Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό ιδρύθηκε το 2015, με απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί. Στόχος της ήταν μέσω κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων στις οποίες θα λάμβαναν μέρος και θα τις παρακολουθούσαν καλλιτέχνες και πολίτες και από τις δύο κοινότητες, θα καλλιεργείτο το ποθητό κλίμα κατανόησης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

cq5dam_ID_1047291.web1280-1

Σε αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο Εμίν Σιζενέλ, ο οποίος ενδεχομένως να μπορούσε να εξηγήσει στα μέλη της επιτροπής, τι συμβολίζει το χρώμα και οι γραμμές στη σημαία του ψευδοκράτους. Πάντως μια απλή αναζήτηση στο wikipedia θα ήταν αρκετή για να μάθει κάποιος ότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι και ο εμπνευστής της σημαίας που καθημερινά αντικρίζουμε στον Πενταδάκτυλο.

Δειτε Επισης

Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Τα πρωτόκολλα μας έπεσαν απ' τα χέρια... Απέδρασαν από το παράθυρο οι «καμπάνιες», ζητούμενο η επάρκεια
«Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»-Η ιστορία του Ρενέ και της Νουτζίν
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Honda και Nissan ανακοίνωσαν πως συγχωνεύονται-Mega deal στην αυτοκινητοβιομηχανία