Με καλεσμένους αρχηγούς μουσουλμανικών χωρών ανοίγει για προσευχή το νέο τζαμί στα κατεχόμενα

Στις 11 Ιανουαρίου 2024 θα ανοίξει για προσευχή το τζαμί Σουάτ Γκιουνσέλ, το οποίο θα είναι ο μεγαλύτερος χώρος λατρείας στα κατεχόμενα, με 62 τρούλους και 6 μιναρέδες.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι το τέμενος, που θα αποτελέσει «ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της 40ης επετείου» της ίδρυσης του ψευδοκράτους, θα εγκαινιαστεί κατά τη γιορτή του Regaip Kandil [Laylat al-Raghaib, νύχτα εκπλήρωσης των επιθυμιών των πιστών] και έχουν προσκληθεί οι πρόεδροι πολλών μουσουλμανικών χωρών, καθώς και ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Το τέμενος βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του «πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής». Θα είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα τέμενος της Κύπρου, όπου μπορούν να προσκυνήσουν ταυτόχρονα συνολικά 10 χιλιάδες άνθρωποι.

Διαθέτει επίσης τον μεγαλύτερο κύριο τρούλο στο νησό, με ύψος 36,8 μέτρα και διάμετρο 23,8 μέτρα. Στο κύριο τμήμα του τζαμιού, το οποίο έχει 62 τρούλους μαζί με τον κύριο τρούλο, υπάρχουν 27 τρούλοι και 9 ημι-τρούλοι, και 26 τρούλοι στο τμήμα της στοάς.

Το τζαμί έχει συνολικά έξι μιναρέδες. Ο καθένας έχει ύψος 76,2 μέτρα και διαθέτει τρία μπαλκόνια. Οι άλλοι δύο μιναρέδες, ύψους 56,45 μέτρων ο καθένας, έχουν δύο μπαλκόνια.

Ο θόλος και οι μιναρέδες του τζαμιού, που σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς του «Πανεπιστημίου της Εγγύς Ανατολής», έχουν χρυσαφένιες επιστρώσεις χρωμίου από ανοξείδωτο χάλυβα.

Τα βιτρό που χρωματίζουν τα 104 παράθυρα του τζαμιού φέρουν την υπογραφή των καλλιτεχνών του «κυπριακού μουσείου μοντέρνων τεχνών», ενώ οι χειροποίητες διακοσμήσεις του τρούλου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε περίπου ένα χρόνο, φέρουν την υπογραφή Ουζμπέκων καλλιτεχνών. Για την εξωτερική επιφάνεια του τζαμιού χρησιμοποιήθηκε λευκή πέτρα που είναι χαρακτηριστική για την Κύπρο.

«Σε αυτή την περίοδο που γιορτάζουμε την 40ή επέτειο της τδβκ, την οποία ιδρύσαμε το 1983 με τη δύναμη που λάβαμε από τις 450χρονες ρίζες μας και τη μητέρα πατρίδα μας Τουρκία, το τέμενος θα ανοίξει ως ένα από τα πιο πολύτιμα σύμβολα της τουρκικής παρουσίας στο νησί», δήλωσε ο Ιρφάν Σουάτ Γκιουνσέλ και πρόσθεσε ότι εγκαίνια αυτά θα καταγραφούν και ως ένα από τα σημαντικά σημεία καμπής στην ιστορία του ψευδοκράτους.

Αρμενική Εκκλησία

Στο μεταξύ ο πρώην «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Κουτλάι Ερκ, ο οποίος σχολιάζοντας την είδηση ότι θα δοθεί η Αρμενική Εκκλησία στην περιοχή Αραμπαχμέτ της Λευκωσίας στο ίδρυμα Τ3 της Τουρκίας, χαρακτήρισε το γεγονός «ως μεγάλη ασέβεια προς τον λαό, το ιστορικό κτήριο και την κουλτούρα της Κύπρου».

Οι διαδικασίες ανακαίνισης, είπε, ξεκίνησαν επί «δημαρχίας» του και είχαν εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από το Αμερικανικό Συμβούλιο Βοήθειας με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί για καλλιτεχνικές και πολιτισμικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια, είπε, μετά τη θητεία του, συζητήθηκε να δοθεί σε «πανεπιστήμιο» για τη δημιουργία Ινστιτούτου Τουρκολογίας.

Τότε, ο Πρέσβης της Αμερικής τον συνάντησε και του είπε ότι τα χρήματα δόθηκαν με συγκεκριμένη συμφωνία κι αν παράβαιναν τους όρους, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα λάμβαναν άλλη βοήθεια για έργα από το Συμβούλιο.

Ο κ. Ερκ συναντήθηκε στη συνέχεια με το ΕΒΚΑΦ, το «πανεπιστήμιο» και το «τμήμα αρχαιοτήτων» και αναθεώρησαν ώστε να αναπαλαιωθεί η εκκλησία στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο Κουτλάι Ερκ χαρακτήρισε μεγάλη ασέβεια το γεγονός ότι αποπειράται εκ νέου να δοθεί η εκκλησία με άλλο τρόπο και αναρωτήθηκε αν «δεν έμεινε τόπος, δεν υπάρχει άλλο μέρος» για να παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό, φέρνοντας το παράδειγμα του τζαμιού Buğday στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, που έχει και αυτό χρησιμοποιηθεί με διάφορες ιδιότητες, έχει παρελθόν και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό το σκοπό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ενώνουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις του Ελληνισμού Σαμαράς, Μυλωνάς και Ευσταθίου
Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα των Αμερικανών για την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πάλμας