Παιδιά κρατούνται στο σπίτι, θύματα βίας αναμένουν οκτώ ώρες για να εξεταστούν στο νοσοκομείο

Έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αλλά και έλλειψη πρωτοκόλλων όσον αφορά τις υποθέσεις οικογενειακής βίας, ιδιαίτερα όταν σε αυτές εμπλέκονται παιδιά, διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Αποτέλεσμα αυτών σε πολλές περιπτώσεις είναι τα θύματα να αποσύρουν τις καταγγελίες και να συνεχίζουν ανήμπορα και αβοήθητα να βιώνουν οικογενειακή βία.

Παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί αποτελεί η πρόσφατη περίπτωση, στην οποία αναφέρθηκε η επιστημονική διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, Άντρη Ανδρονίκου, όπου δράστης ενδοοικογενειακής βίας παρακρατεί τα παιδιά του στο σπίτι, δεν τα στέλνει στο σχολείο, ενώ η μητέρα τους διαμένει σε καταφύγιο για στήριξη και παροχή προστασίας. Όπως ανέφερε η κα Ανδρονίκου, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από την Αστυνομία και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), καμία δεν μπορούσε να δράσει αποτελεσματικά. «Και οι δύο υπηρεσίες ενέργησαν στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, όμως λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου και εσωτερικών διαδικασιών, η περίπτωση συνεχίζεται ως έχει μέχρι σήμερα», εξήγησε.

Πέραν της πιο πάνω περίπτωσης, η κα Ανδρονίκου αναφέρθηκε και στα διατάγματα επικοινωνίας που παραχωρεί το Δικαστήριο για επικοινωνία παιδιών με τον κακοποιητικό γονέα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι δικηγόροι των δραστών ασκούν πιέσεις ή απειλούν τους λειτουργούς του Συνδέσμου με διώξεις. Συγκεκριμένα ανέφερε πως, «Δικαστήριο ακόμη και πρόσφατα έχει εκδώσει διάταγμα επικοινωνίας του δράστη με τα ανήλικα παιδιά του. Αυτό έγινε ακόμη και στις περιπτώσεις που τα παιδιά βρίσκονται σε καταφύγιο με τις μητέρες τους, με αποτέλεσμα η μητέρα να μεταβαίνει σε χώρο που θα της υποδειχθεί για να συναντηθεί το παιδί με τον δράστη και το παιδί να έχει επαφή με τον κακοποιητικό γονέα ή σύζυγό. Ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει επικοινωνία του δράστη με τα ανήλικα παιδιά του, τα διατάγματα δεν αναστέλλονται ακόμα και αν υπάρχει καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία και φιλοξενία. Θεωρώ πως η παρακοή των διαταγμάτων επικοινωνίας από πλευράς δραστών έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Μάλιστα, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά της κας Ανδρονίκου, ότι στο Σπίτι της Γυναίκας παρέχει προστασία και διαμένουν 380 περιπτώσεις θυμάτων έμφυλης βίας, με την Αστυνομία να μη έχει μεταβεί ποτέ στον χώρο για να λάβει καταθέσεις από τα θύματα, παρά το γεγονός ότι το κράτος επένδυσε χρήματα ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλος χώρος όπου λαμβάνονται καταθέσεις. Η επιστημονική διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, ζήτησε εξηγήσεις, τόσο μέσα από επιστολές που απέστειλε στο Ανώτατο, όσο και από την Αστυνομία, που επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Παράλληλα η κα Ανδρονίκου κατήγγειλε ότι θύματα βίας που μεταβαίνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων, αναμένουν περίπου οκτώ ώρες για να εξεταστούν, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που ο θύτης προχώρησε επίσης σε καταγγελία και οι δύο εμπλεκόμενοι συναντήθηκαν στο νοσοκομείο.

Εκ μέρους του Δικτύου Ενάντια στην Βία κατά των Γυναικών, η κα Αργεντούλα Ιωάννου, είπε πως μπορεί να αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη η δημιουργία του Κλιμακίου Βίας κατά των Γυναικών στην Αστυνομία, όμως φαίνεται να μην υπήρξε η κατάλληλη εκπαίδευση των μελών της Δύναμης. Η τοποθέτησή της στάθηκε σε μια πρόσφατη περίπτωση μητέρας που μετέβη σε αστυνομικό σταθμό για να καταγγείλει ψυχολογική βία. «Οι αστυνομικοί ήταν σε άγνοια για το γεγονός ότι μπορούσε να καταγγείλει μια τέτοια υπόθεση. Επίσης, στην περίπτωση που γυναίκα μετέβη σε αστυνομικό σταθμό να καταγγείλει παρακολούθηση από πρόσωπο, ο αστυνομικό την ρώτησε “τι να κάνω; Να τον καλέσω στο τηλέφωνο να μην σε παρακολουθεί” . Ο αστυνομικός δεν ήξερε τι να κάνει, γιατί δεν υπάρχουν διαδικασίες», ανέφερε ενώπιον των παρευρισκόμενων η κα Ιωάννου.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Δικτύου, έκανε λόγο για απουσία συντονισμού του Κλιμακίου κατά της Βίας και του Γραφείου Κοινωνικής Ευημερίας.

Προς υπεράσπιση των μελών της, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε πως τα μέλη της Δύναμης προχωρούν συχνά σε σχετικές εκπαιδεύσεις, ενώ σημείωσε πως υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στην Αστυνομία, του Σπιτιού της Γυναίκας και των ΥΚΕ. Ερωτηθείς σχετικά με τις περιπτώσεις που η καταγγελία αφορά άτομο που διαμένει σε χωριό, εάν δηλαδή το θύμα θα πρέπει να μεταβεί στην πόλη για να καταθέσει ή να προβεί σε καταγγελία, ο κος Νικολεττής απάντησε πως έχει υπήρξε περίπτωση που μέλη του Κλιμακίου μετέβησαν σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού για μια τέτοια υπόθεση. «Ο δράστης κρατούσε τσεκούρι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μέλος μας», ανέφερε.

Η κα Εύη Νικολάου ως εκπρόσωπος της Αστυνομίας, σημείωσε πως έγιναν κάποιες αλλαγές στη Δύναμη, όμως στις περιπτώσεις που στις υποθέσεις εμπλέκονται παιδιά η Αστυνομία δεν μπορεί να τα απομακρύνει από το περιβάλλον τους χωρίς να προηγηθεί διερεύνηση και η υπόθεση να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου.

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Έλενα Κλεόπα, ανέφερε πως για να οδηγηθεί μια υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου θα πρέπει να υπάρξει μαρτυρία από το θύμα, ενώ οι περιπτώσεις που αναλαμβάνει τέτοιου είδους υποθέσεις η Εισαγγελία είναι όταν οι παραπονούμενοι είναι δύο. «Θα πρέπει να καταλήξουμε ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα», είπε.

Όσον αφορά τις υποθέσεις που φτάνουν στην Νομική Υπηρεσία, η κα Κλεόπα, είπε πως ο αριθμός είναι μεγάλος και γίνεται προσπάθεια να οδηγούνται όλες ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ σημείωσε παράλληλα πως υπάρχει η διαπίστωση ότι πολλές καταγγελίες αποσύρονται από τους καταγγέλλοντες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διαπιστώθηκε πως, παρά το γεγονός πως πολλά από τα ζητήματα έχουν συζητηθεί ξανά ενώπιον της Επιτροπής, δεν υπήρξαν αξιόλογες αλλαγές, αλλά στασιμότητα όσον αφορά τους χειρισμούς τέτοιων σοβαρών υποθέσεων. Πέραν όμως των κενών και της έλλειψης συντονισμού, καθυστερεί και η έγκριση των διαδικασιών λειτουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας, αλλά και του τρόπου διαχείρισής τους από τους εμπλεκόμενους.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Με είκοσι οκτώ γυάλινα ποτήρια έσπασε τα ρεκόρ Γκίνες ο χορευτής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Ευθύνες στον Συντονιστή αποδίδει ο ανάδοχος Μηχανικός του έργου για αλιευτικό καταφύγιο και ποταμό Λιοπετρίου
Έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Κύπρου-Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι ακυρώσεις συμβάσεων σε μεγάλα έργα-Πληρώνει τα σπασμένα της πρώην η νυν Κυβέρνηση
Η ακρίβεια φέρνει αύξηση στα ασφάλιστρα για εργατικά ατυχήματα-Οι αλλαγές που προωθούνται
Ξύρισαν τα μουστάκια τους για το Μovember Cyprus στη Λεμεσό
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες