Υφυπουργός Πολιτισμού: Η πολιτιστική αποκέντρωση συνιστώσα για ανάπτυξη υπαίθρου

Η πολιτιστική αποκέντρωση είναι ένας από τους κύριους στόχους του Υφυπουργείου Πολιτισμού, και αποτελεί σημαντική συνιστώσα για την ανάπτυξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, μέσα σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, δήλωσε η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου.

Σε χαιρετισμό της στα εγκαίνια του πλήρους ανακαινισμένου Μουσείου του Κώστα Αργυρού, στον Μαζωτό, η Υφυπουργός ανέφερε ότι «τα εγκαίνια αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα στον δρόμο που διάνυσε ο Κύπριος καλλιτέχνης, Κώστας Αργυρού, προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Αυτό το όνειρο, που αντιπροσωπεύει δεκαετίες αφιέρωσης και δημιουργικότητας, σήμερα μετατρέπεται σε πραγματικότητα, ανοίγοντας μια πόρτα προς τον κόσμο αυτού του σπάνιου ανθρώπου, αποκαλύπτοντας την πλούσια και πολυσχιδή δημιουργία του».

Πρόσθεσε πως «ο στόχος του Κώστα Αργυρού, που καταπιάστηκε με την τέχνη σε ηλικία 52 ετών, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη, γνώση ή εμπειρία, είναι να αφήσει κάτι στον τόπο του και να μείνει το όνομα του ανεξίτηλο στον χρόνο μέσα από τα έργα του, είναι πλέον γεγονός».

«Με την τέλεση των σημερινών εγκαινίων του Μουσείου του, τον τιμούμε συλλογικά, πολιτεία και κοινωνία, για αυτή την προσφορά του στον πολιτισμό και την τέχνη» είπε.

Η Δρ Κασσιανίδου ανέφερε ακόμα ότι ο «Κώστας Αργυρού αντλούσε την έμπνευσή του μέσα από την ίδια την καθημερινή ζωή, από τη λαϊκή παράδοση, το ζωικό βασίλειο, την ιστορία, τους εθνικούς αγώνες, την αρχαία ελληνική μυθολογία και την ορθόδοξη χριστιανική εικονογραφία. Ο Αργυρού, ο πρώτος επώνυμος Κύπριος ναΐφ γλύπτης, δημιουργεί μέχρι το τέλος, με την καλλιτεχνική του πορεία να διαρκεί έως και τον θάνατό του το 2001 και με το πηγαίο ταλέντο του, τη σκληρή δουλειά και τη δημιουργικότητά του, αφήνει μια εμφατική κληρονομιά και πετυχαίνει τον στόχο του».

Όπως είπε η Υφυπουργός «το Μουσείο Κώστα Αργυρού συμπεριλαμβάνεται πλέον, στα πολύτιμα αποκτήματα του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας. Αποτελεί μια μοναδική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές. Χάρη σε αυτόν, το χωριό του, ο Μαζωτός, διαθέτει τώρα ένα σπουδαίο μουσείο, το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης, τόσο Κυπρίων όσο και ξένων επισκεπτών, και θα είναι παράλληλα ένας ζωντανός πολιτιστικός πυρήνας έμπνευσης και δημιουργίας».

Ένας από τους κύριους στόχους του Υφυπουργείου Πολιτισμού, σημείωσε «είναι και η πολιτιστική αποκέντρωση, η οποία αποτελεί σημαντική συνιστώσα για την ανάπτυξη της υπαίθρου και των ορεινών μας περιοχών, μέσα σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης».

Έτσι, είπε, «μέσα από προγράμματα του Υφυπουργείου Πολιτισμού, όπως είναι αυτό της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, προωθούμε την υλοποίηση σειράς ποιοτικών δραστηριοτήτων σε κοινότητες της υπαίθρου, αυξάνοντας σταδιακά τις επιχορηγήσεις, με στόχο την προαγωγή, καλλιέργεια και διάδοση του πολιτισμού μας».

Μία από τις προτεραιότητες μας, κατέληξε είναι «οι συνεργασίες και οι συνέργειές με τις τοπικές αρχές, για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Ανδρέας Χατζηλουκά, Εφορος του Μουσείου είπε πως «το Μουσείο Κώστα Αργυρού είναι καρπός πολλών προσπαθειών, πολλών ετών και παραδίδεται ανακαινισμένο σε Κύπριους, αλλά και ξένους επισκέπτες, με αναπτυγμένες όλες τις δομές και λειτουργίες ενός σύγχρονου μουσειακού χώρου».

Πρόσθεσε ότι «η τέχνη του Κώστα Αργυρού πηγάζει από την ιστορία, την ιδιοπροσωπία αυτού του τόπου, τις παραδόσεις, τους θρύλους του και το φυσικό του περιβάλλον. Η τέχνη είναι ένα μεγάλο όπλο, με το οποίο ο άνθρωπος επιχειρεί την αθανασία και δείχνει τη στάση του απέναντι στη ζωή» είπε και σημείωσε πως στο Μουσείο ο επισκέπτης θα δει «τον αξιακό κώδικα του αυτοδίδακτου ναΐφ γλύπτη Κώστα Αργυρού, αποτυπωμένο στην πέτρα, το ξύλο και τις ψηφιδωτές του παραστάσεις».

Στο δικό της χαιρετισμό η Ιωάννα Χατζηκωστή, Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Μουσείου «Κώστα Αργυρού» ανέφερε ότι το συγκεκριμένο «Μουσείο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνυφασμένο με το πολιτιστικό μας απόθεμα και θησαυρό της τέχνης του τόπου μας».

Το Μουσείο, σημείωσε, «ανοίγει επίσημα για το ευρύ κοινό με σκοπό να λειτουργήσει ως ένας σύγχρονος μουσειακός χώρος, αλλά και ως πόλος πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή, εκθέτοντας τα σπουδαία δημιουργήματα του μεγάλου Κώστα Αργυρού».

Πρόσθεσε ότι το Μουσείο έκτισε ο ίδιος ο καλλιτέχνης με δικές του δαπάνες, έγινε δωρεά στο κράτος το 1999 και έκτοτε το Ιδρυμα Μουσείου «Κώστα Αργυρού» συστάθηκε για να αναλάβει ως φορέας διαφύλαξης και προβολής του έργου του και λειτουργίας του Μουσείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, είπε, θέλει να γίνει το Μουσείο «ένα ζωντανό κέντρο πολιτισμού, να γίνει ένας περιφερειακός πόλος πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει συμπληρωματικές και περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις».

Η κ. Χατζηκωστή διαβεβαίωσε όλους ότι «θα εργαστούμε προκειμένου το Μουσείο να γίνει ένας πόλος έλξης για μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, αλλά και για όλους τους Κύπριους και ξένους επισκέπτες».

Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν ευχαριστίες στην οικογένεια του καλλιτέχνη, στο Ιδρυμα, στον Έφορο του Μουσείου, στο Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, αλλά και σε όλους όσοι βοήθησαν και συνεργάστηκαν για την αναπαλαίωση και λειτουργία του Μουσείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Να διευθετήσει τη στάση του ο Τυχικός, λέει ο Αρχιεπίσκοπος-Κατ’ ίδιαν θέλει να τα πουν θέλει ο Μητροπολίτης
Θλίψη στο νομικό κόσμο-Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Επέκταση ωρών εφημερίας προσωπικού ιατρού για τις 25 και 26 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΟΑΥ
Σοβαρές ενδείξεις για στρέβλωση στην τιμή ντόπιων μπανανών εντοπίζει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Η Βουλή ενέκρινε προϋπολογισμούς τριών οργανισμών δημοσίου δικαίου
Στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για αστικό αναδασμό υποστηρίζουν οι Βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών
Αλλαγή νομικού πλαισίου Ταμείου Ευημερίας ΡΙΚ ζητά η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής
Τα ακίνητα συνέχισαν το 2024 να τροφοδοτούν την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας
Δύο διαφορετικές κατηγορίες ΤΑΕΠ προτείνει ο Δαμιανού-«Δεν μπορούν να επεκταθούν τα ιδιωτικά όπως είναι »
Γίνεται αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων για μελλοντική συντήρηση στο φράγμα Μαυροκόλυμπου