Νέα επίθεση σε Νετανιάχου από τον Ολμέρτ-«Είναι ο χαζομάρας και έχει νευρικό κλονισμό»

Δηλητήριο στάζει ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ για τον Μπένζαμιν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στον ιστότοπο «Politico».

Ο Ολμέρτ, ο οποίος ηγήθηκε του Ισραήλ από το 2006 έως το 2009 ως ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος «Kadima», τόνισε επίσης ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν σκέφτεται νηφάλια.

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου έχει «καταστραφεί συναισθηματικά», είναιστα πρόθυρα νευρικής κρίσης από την αποτυχία της εθνικής ασφάλειας της χώρας ναφρενάρει την επίθεση της Χαμάς, και τώρα κάνει λανθασμένους υπολογισμούς λέγοντας ότι η χώρατου θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου (λίγες ώρες αργότερα, ο Νετανιάχου επιχείρησε να τα... μαζέψει).

Και εν συνεχεία τόνισε ότι, «Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η διαπραγμάτευση μιας έκβασης του «παιχνιδιού» με τη διεθνή κοινότητα που να περιλαμβάνει την επιστροφή στις συνομιλίες για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, αντί να γυρίσει το ρολόι πίσω στην πλήρη στρατιωτική εποπτεία της Γάζας».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι «Ο Νετανιάχου έχει καταστραφεί συναισθηματικά, αυτό είναι σίγουρο. Δηλαδή, κάτι τρομερό του συνέβη».

«Ο «Bibi» εργάζεται σε όλη του τη ζωή με το ψευδές επιχείρημα ότι είναι ο «κύριος Ασφάλεια».

Ωστόσο, είναι ο κύριος χαζομάρας ...», είπε ο Ολμέρτ και πρόσθεσε: «Κάθε λεπτό που είναι πρωθυπουργός αποτελεί κίνδυνο για το Ισραήλ. Σοβαρά το εννοώ. Είμαι βέβαιος ότι οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν αυτή την κακή του κατάσταση». Πάντως, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα , η λαοφιλία του βαίνει μειούμενη. Δημοσκόπηση στα μέσα Οκτωβρίου έδειξε ότι οι συμπολίτες του πιστεύουν ότι η επίθεση της Χαμάς στη Γάζα έφερε στο φως το «έλλειμμα ηγεσίας» στη χώρα ενώ τα 2/3 των πολιτών θέλουν οποιονδήποτε εκτός από τον Νετανιάχου να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Σε μια άλλη έρευνα, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Νετανιάχου είναι υπεύθυνος για αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας. Μόνο το 18% των Ισραηλινών εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει το αξίωμα. Πάντως, το 76% επιθυμεί την αναχώρησή του αργά ή γρήγορα.

Ο Ολμέρτ θεωρεί πως ήρθε η ώρα για συνομιλίες για δημιουργία δύο κρατών. Για μαζική αποτυχία στην εθνική ασφάλεια κατηγορεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρώην ηγέτης της χώρας, Εχούντ Ολμέρτ, καταλογίζοντάς του ακόμα πως κάνει λάθος υπολογισμούς, στα σχέδιά του για επ' αόριστο συνολικό έλεγχο της Γάζας, μετά τη συντριβή της Χαμάς.

Σε συνέντευξή του υποστήριξε επίσης ότι ο Νετανιάχου βρισκόταν σε κατάσταση «νευρικής κατάρρευσης», καθώς προσπαθούσε να αποφύγει τον απομάκρυνσή του από το αξίωμα επειδή απέτυχε να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια στις δολοφονικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Αυτό σήμαινε ότι το Ισραήλ έβγαινε τώρα στρατηγικά εκτός πορείας, συνέχισε ο Ολμέρτ, επιμένοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η διαπραγμάτευση εκεχειρίας με τη διεθνή κοινότητα — που περιλαμβάνει την επιστροφή στις συνομιλίες για το σχηματισμό ενός παλαιστινιακού κράτους, αντί να γυρίσει τον χρόνο πίσω στην πλήρη στρατιωτική επίβλεψη της Γάζας.ικι εξοπλισμό

Ο Ολμέρτ προειδοποίησε επίσης ότι η υπομονή των δυτικών συμμάχων του Ισραήλ εξαντλήθηκε χάρη στην αποτυχία του Νετανιάχου και των υπουργών του να περιγράψουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τη Χαμάς. «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα επιθυμούμε», προειδοποίησε.

«Υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδιασμού για την επόμενη φάση», σημείωσε. «Τι θα κάνουμε; Εντάξει, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, θα συντρίψουμε και θα διαλύσουμε τη Χαμάς. Και νομίζω, παρεμπιπτόντως, ότι μπορούμε να το κάνουμε. Τότε ποιο είναι το επόμενο βήμα; Τι θα κάνουμε τότε? Το σκέφτεται κανείς; Πρέπει να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα την ιδέα μας για μια τελική λύση», πρόσθεσε.

Ο Ολμέρτ, μετά την πρωθυπουργία του θητεία, εξέτισε ποινή φυλάκισης για αποδοχή δωροδοκιών και για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και ως υπουργός Εμπορίου. Πολιτικοί από όλα τα κόμματα του απένειμαν τα εύσημα για το γεγονός ότι παραιτήθηκε από το αξίωμά του λέγοντας στην ομιλία παραίτησής του ότι ήταν «περήφανος που είναι πολίτης μιας χώρας στην οποία ένας πρωθυπουργός μπορεί να ερευνηθεί όπως κάθε άλλος πολίτης».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Η Χαμάς εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα δεν έχουν νόημα σε αυτό το στάδιο
Νέα κλιμάκωση του πολέμου στο Σουδάν μετά τις επιθέσεις σε αποθήκες καυσίμων-Θορυβημένος ο Γκουτέρες
Αρχίζει η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα-Τα πέντε φαβορί για τη διαδοχή
Στο στόχαστρο drones Ουκρανίας για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η Μόσχα
Έναρξη εργασιών για σύστημα παρακολούθησης της Αν. Μεσογείου ανακοίνωσε ο Ουράλογλου
ΒΙΝΤΕΟ: Μπαράζ βομβαρδισμών στο λιμάνι της Υεμένης-Επιδρομές του Ισραήλ σε συντονισμό με τις ΗΠΑ
Επικοινωνία Τραμπ με Ερντογάν-«Ανυπομονώ να τελειώσουμε τον γελοίο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»
Χάος στον σιδηρόδρομο της Ισπανίας-Έκλεψαν καλώδια, εγκλωβίστηκαν άνθρωποι στα τρένα όλη τη νύχτα
Αγνοούμενη βρέθηκε ζωντανή μετά από 63 χρόνια-Η τραγική ιστορία πίσω από την εξαφάνισή της
«Είναι αγόρι»-Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν κτίριο στη Γάζα επειδή έμαθαν το φύλο μωρού