Ποινικές ευθύνες σε οκτώ πρόσωπα δείχνει η δεύτερη έρευνα για το θανατηφόρο του 2012-Το μπαλάκι στην Εισαγγελία

Στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκεται το πόρισμα της νέας τετραμελούς ομάδας, υπό τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, Θεμιστό Αρναούτη, που διορίστηκε για να διερευνήσει το θανατηφόρο του 2012, που παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστο. Έντεκα χρόνια μετά, το θανατηφόρο του 2012, ήρθε ξανά στο προσκήνιο, με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, να άφηναν αιχμές για συγκάλυψη της υπόθεσης, που τότε έκλεισε χωρίς ποινικές διώξεις και χωρίς να εντοπιστεί η οδηγός που φαίνεται να είχε προκαλέσει το τροχαίο, που στοίχησε τη ζωή στον 17χρονο μαθητή, Αντρέα Λοίζου.

Μετά από περίπου πέντε μήνες ερευνών, το πόρισμα παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία με εισηγήσεις, στη βάση του μαρτυρικού υλικού που συλλέχθηκε μετά από διευρυμένες έρευνες, ακολουθώντας όλα τα κομμάτια της αλυσίδας και διεξάγοντας εξετάσεις γύρω από κάθε πληροφορία, ενώ για κατάθεση κλήθηκαν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τόσο από το περιβάλλον του θύματος όσο και από την πλευρά της Αστυνομίας.

Όπως είχε γράψει ο REPORTER, κατά τη διερεύνηση προέκυψαν γκρίζα σημεία αναφορικά με τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν στα πλαίσια της διερεύνησης του θανατηφόρου από την Τροχαία Λεμεσού, ενώ από τις εξετάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε πως από τον φάκελο απουσίαζε αριθμός καταθέσεων που έδωσαν ανήλικοι, οι οποίοι υποστήριξαν πως κατά το δεδομένο χρόνο είχαν δώσει κατάθεση. Επιπρόσθετα, κάποιοι από τους νεαρούς δεν υιοθέτησαν μέρος των καταθέσεων τους, αρνούμενοι τα όσα γράφτηκαν για την μάρκα του οχήματος της αναζητούμενης οδηγού, ενώ μίλησαν για συνάντηση, κατά την οποία, όπως ισχυρίζονται μέχρι σήμερα, επιχειρήθηκε να αμφισβητηθούν τα όσα είχαν αντιληφθεί.

Σε κάποιο στάδιο οι καταθέσεις από αστυνομικούς λαμβάνονταν σε ανακριτικό επίπεδο, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε διάφορα ζητήματα ως προς τις ενέργειες που είχαν γίνει, αλλά και για ισχυρισμούς που τέθηκαν ενώπιον των ανακριτών. Σημειώνεται πως για κατάθεση κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι της αλυσίδας, δηλαδή από τον υπεύθυνο της Τροχαίας, τους εξεταστές, τα μέλη του Τμήματος Αναπαραστάσεων, μέλη αστυνομικού σταθμού, μέχρι την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας που κατέληξε ο φάκελος.

Το γεγονός αυτό, οδήγησε νομικούς κύκλους στο συμπέρασμα πως ενδεχομένως να πρέκυπταν ποινικά αδικήματα, εξού οι ανακριτικές καταθέσεις, κάτι το οποίο έρχεται να επιβεβαιωθεί με την ολοκλήρωση των ερευνών και την παράδοση του μαρτυρικού υλικού στη Νομική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, στο φάκελο της νέας ενδελεχούς έρευνας καταλογίζονται ευθύνες και υπάρχει η εισήγηση για οκτώ ποινικές διώξεις, χωρίς να γίνεται εισήγηση για πειθαρχικές διώξεις, παρά μόνο ποινικές.

Οι ποινικές ευθύνες, αγγίζουν τα μέλη της Αστυνομίας, πλην μιας περίπτωσης, ενώ δεν φαίνεται να έγινε κατορθωτός ο εντοπισμός του οχήματος και της άγνωστης γυναίκας, παρά τις διευρυμένες έρευνες. Ένα εγχείρημα που θεωρείτο εξαρχής δύσκολο, δεδομένου των χρόνων που έχουν παρέλθει από την ημέρα που σημειώθηκε το τροχαίο, ωστόσο διαπιστώθηκε πως κατά τις έρευνες του 2012, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχαν παραλήψεις, αφού δεν έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες. Όπως για παράδειγμα, ενέργειες σε υπηρεσίες ως προς τον τύπο του οχήματος που αναζητείτο, κάτι το οποίο δεν προκύπτει ούτε στα όσα τέθηκαν ενώπιον του θανατικού ανακριτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα κατέθεσε βασικός μάρτυρας για το θανατηφόρο του 2012-Περιέγραψε Audi και αναζητούμενη οδηγό

Σε λειτουργό της ΝΥ ο φάκελος

Ο φάκελος της υπόθεσης, για την οποία επικράτησε «ομερτά» από την τετραμελή ομάδα, διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία εδώ και μερικές ημέρες, χωρίς μάλιστα να γίνει γνωστό. Ενδεικτικό, ότι χθες ο REPORTER επικοινώνησε με αρμόδια πηγή, η οποία μάλιστα είχε αναφέρει πως ακόμη να παραδοθεί ο φάκελος στην Εισαγγελία και δεν υπάρχουν νεότερα.

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν πως ο φάκελος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας, με την μελέτη του να ανατίθεται σε ανώτερη λειτουργό, η οποία θα προβεί σε εισηγήσεις και στο κατά πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί με τα όσα εισηγείται ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τη Νομική Υπηρεσία αναφέρουν πως η λειτουργός που κλήθηκε να εξετάσει τον φάκελο της υπόθεσης, είναι η ίδια με αυτή που τη χειρίστηκε το 2012 και υπάρχει επιστολή της που ενημερώνει, μετά το πόρισμα του θανατικού ανακριτή το 2015, πως δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη. Πληροφορίες, που βρίσκονται ενώπιον δικηγόρου που εκπροσωπεί ένα από τους ανήλικους που βρισκόταν στο τροχαίο, η οποία αναμένεται να αποστείλει επιστολή στη Νομική Υπηρεσία, αφενός για να ζητήσει ενημέρωση για την έκβαση της υπόθεσης, και αφετέρου για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις εν λόγω πληροφορίες. Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί πως ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια της ίδιας λειτουργού, τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσει εξαίρεση και όπως ο φάκελος εξεταστεί από άλλο λειτουργό.

Παράλληλα, θα ζητηθεί η παράδοση του μαρτυρικού υλικού στα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να εξεταστούν τα επόμενα νομικά βήματα.

Από την άλλη, ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία, ζητά και η οικογένεια του θύματος, η οποία δεν έλαβε ενημέρωση για την ολοκλήρωση των ερευνών και την παράδοση του φακέλου στην Εισαγγελία, ενώ μεταξύ άλλων, ζητά και την παράδοση των αποτελεσμάτων των νέων ερευνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύπτουμε το πόρισμα για το θανατηφόρο του 2012-Τι είχε καταγράψει ο θανατικός ανακριτής

Τι λένε οι μάρτυρες

Υπενθυμίζεται πως πέραν του θύματος, στη σκηνή βρίσκονταν άλλοι πέντε ανήλικοι που επέβαιναν στις τρεις μοτοσικλέτες, ενώ μάρτυρας θεωρείται και ο 21χρονος οδηγός, η πορεία του οποίου ανακόπηκε από την άγνωστη γυναίκα που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και η οποία είχε προσπεράσει τις δύο από τις τρεις μοτοσικλέτες και στη συνέχεια διέφυγε. Και οι έξι φίλοι, επέστρεφαν στις οικίες τους μετά από νυχτερινή διασκέδαση.

Όλοι οι νεαροί κλήθηκαν για καταθέσεις και να απαντήσουν κατά πόσο υιοθετούν το περιεχόμενο των καταθέσεων τους, τόσο σε ότι αφορά τις συνθήκες πρόκλησης του τροχαίου όσο και το αναζητούμενο όχημα. Σε γενικές γραμμές, οι μάρτυρες είχαν κοινή συνισταμένη για τις συνθήκες του δυστυχήματος, αφού και οι πέντε μιλούν για ένα όχημα που προσπέρασε τις δύο μοτοσικλέτες και στη συνέχεια ο οδηγός που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, χτύπησε με την μοτοσικλέτα του άτυχου Αντρέα. Η περιγραφή αυτή, συνάδει και με την περιγραφή που έδωσε και ο 21χρονος οδηγός, το όχημα του οποίου ανακόπηκε από την άγνωστη γυναίκα.

Ωστόσο, στις νέες τους καταθέσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε μια τουλάχιστον περίπτωση, όπου αφορά τον συνεπιβάτη του άτυχου Αντρέα, ο οποίος είχε τραυματιστεί και έδωσε κατάθεση όταν έλαβε εξιτήριο μερικές μέρες μετά το τροχαίο, ο μάρτυρας ανέφερε πως επρόκειτο για ένα ασημί όχημα που οδηγείτο από κοπέλα, ενώ σε κάποιο σημείο υπάρχει αναφορά που λέει πως «είμαι σίγουρος πως δεν ήταν Audi».

Εντούτοις, ο εν λόγω μάρτυρας, δεν υιοθέτησε το εν λόγω μέρος της κατάθεσης του, αφού μέχρι σήμερα επιμένει έντονα, δίνοντας μάλιστα κατάθεση, όπου αναφέρει πως ο ίδιος είναι σίγουρος πως επρόκειτο για Audi, αμφισβητώντας έτσι τα όσα έγραφε τότε η κατάθεση του που λήφθηκε από αστυνομικό.

Την ίδια ώρα, από πλευράς μαρτύρων, έγινε λόγος πως είχαν κληθεί τότε όλοι σε συνάντηση στην Τροχαία Λεμεσού, κατά την οποία βρισκόταν ο τότε υπεύθυνος, Μιχάλης Κατσουνωτοός, καθώς και ο κύριος εξεταστής, όπου τους υποδείχθηκαν φωτογραφίες με οχήματα, με τους νεαρούς να ισχυρίζονται πως τους έδειχναν διαφορετικού τύπου οχήματος και πως, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί αμφισβήτηση σε ότι αφορά το όχημα που είχαν διακρίνει.

Οι νεαροί, αναφέρουν παράλληλα πως οι ίδιοι μαζί με συγγενικά πρόσωπα του θύματος, αναζητούσαν κάμερες από την περιοχή, τα οποία δεν είχαν παραληφθεί από την Αστυνομία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς.

Σημειώνεται, πως με βάση τα όσα τέθηκαν ενώπιον του θανατικού ανακριτή, η Αστυνομία παρέλαβε οπτικό υλικό μόνο από τρία υποστατικά, μια επιχείρηση και δύο οικίες, σε διάφορες ημερομηνίες, ενώ στη μια περίπτωση, το υλικό παραλήφθηκε περίπου δέκα ημέρες μετά το τροχαίο.

Διαβάστε εδώ το χρονικό του θανατηφόρου του 2012-Οι δηλώσεις που έγιναν τότε, οι μαρτυρίες και οι χειρισμοί

Δειτε Επισης