Κλείνει ψηφοδέλτια, συζητά για συνεργασίες και θέτει βάσεις για δυνατή εκπροσώπηση το ΕΛΑΜ
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 10 Νοεμβρίου 2023
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες εντός του ΕΛΑΜ ενόψει των διπλών εκλογών του Ιουνίου. Αν και σε γενικές γραμμές δεν έχουν γίνει γνωστά πάρα πολλά, καθώς η δραστηριότητα είναι κυρίως παρασκηνιακή, στο κόμμα θεωρούν ότι βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και αισιοδοξούν να έχουν μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα ως προς τους υποψηφίους τους μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ΕΛΑΜ προτίθεται να επενδύσει σοβαρά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς θεωρεί ότι πλέον η κοινωνική αποδοχή που έχει είναι τέτοια, που μπορεί να ποντάρει με αξιώσεις για εκλογή σε διάφορες περιοχές. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κατάρτισης ψηφοδελτίων, με στόχο να είναι πλήρη και να υπάρχουν υποψήφιοι σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εκλογής. Σε αντίθεση με την σποραδική παρουσία που είχαν στο παρελθόν σε επίπεδο Δημοτικών Συμβουλίων, στόχος του ΕΛΑΜ είναι από τον Ιούνιο να αντανακλάται η πραγματική εκλογική του δύναμη και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς έχουν αλλάξει πολύ οι συνθήκες σε σχέση με το 2016.
Το εθνικιστικό κόμμα, ωστόσο, δεν αναμένεται να περιοριστεί στα Δημοτικά Συμβούλια, καθώς ως τέταρτη εκλογική δύναμη, θεωρεί ότι μπορεί να διεκδικήσει και ορισμένα από τα υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σκέψεις βρίσκεται ο βουλευτής Αμμοχώστου, Λίνος Παπαγιάννης, για διεκδίκηση της δημαρχίας στον Δήμο Αμμοχώστου, ενώ υπάρχουν κι άλλα στελέχη που συζητούν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν δημαρχίες και αντιδημαρχίες σε όλη την Κύπρο, καθώς διαθέτουν ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Ακόμη και αν δεν μπορούν να εκλεγούν, το ΕΛΑΜ θα εισπράξει πολιτικούς πόντους από μια καλή παρουσία στις εκλογές, στην προσπάθειά του για περαιτέρω εμπέδωση στο πολιτικό σύστημα, γι’ αυτό και καλοβλέπει το ενδεχόμενο διεκδίκησης και κάποιων υψηλόβαθμων θέσεων.
Πέραν, όμως, από τα στελέχη, η ηγεσία του κόμματος συζητά και με άλλα πρόσωπα για πιθανές συνεργασίες. Αν και επίσημα το ΕΛΑΜ βρίσκεται εκτός των διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των κομμάτων, στην πράξη οι πόρτες του είναι ανοιχτές και προχωρά σε πολλές συζητήσεις με πρόσωπα που επιθυμούν να κατέλθουν, είτε ως ανεξάρτητοι είτε ως κομματικοί υποψήφιοι. Πηγές του ΕΛΑΜ αναφέρουν ότι έχουν γίνει αυτού του είδους συζητήσεις με πάρα πολλά άτομα, τα οποία εκτιμούν ότι η επιρροή του κόμματος αυτή τη φορά θα είναι πολύ μεγαλύτερη και θα ήθελαν να εξασφαλίσουν την υποστήριξή του. Το ΕΛΑΜ δεν αποκλείει κανέναν σε αυτό το στάδιο και μελετά όλες τις περιπτώσεις, ενώ στόχος είναι να υπάρχει μια πολύ καλή εικόνα, τόσο σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους του για τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορίες, όσο και για τα πρόσωπα που θα υποστηρίξει για τα ανώτατα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε επίπεδο Ευρωεκλογών τα πράγματα έχουν επίσης προχωρήσει, καθώς πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν πως έχει κλειδώσει το μισό ψηφοδέλτιο και γίνονται συζητήσεις για εξεύρεση των άλλων τριών ατόμων. Τα πρόσωπα που εκτός απροόπτου θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο είναι ο Εκπρόσωπος Τύπου Γεάδης Γεάδη, ο επαρχιακός της Λεμεσού Πόλυς Ανωγυριάτης και το μέλος του Μετώπου Νεολαίας Λίνος Χατζηγεωργίου.
Το ΕΛΑΜ θεωρεί ότι έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για κατάληψη έδρας στις Ευρωεκλογές και μάλιστα φαίνεται να θέτει ως στόχο να ξεπεράσει το 10%. Άλλωστε, μαθηματικά ήταν πιθανόν και την προηγούμενη φορά να εισέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο οι πολιτικές συνθήκες ήταν τέτοιες που ευνόησαν περισσότερο την ΕΔΕΚ. Αυτή τη φορά η εκτίμηση είναι πως, με την καθοδική τάση που καταγράφουν τα υπόλοιπα κόμματα, ο κομματικός πατριωτισμός θα λειτουργήσει περισσότερο από τα αντανακλαστικά που είχαν ενεργοποιηθεί τότε, ενώ είναι πολύ δύσκολες και οι όποιες πριμοδοτήσεις, και αυτό θα επιτρέψει στο ΕΛΑΜ, που είναι πλέον πιο δυνατό, να συγκρατήσει ποσοστά. Άλλωστε, στο κόμμα πιστεύουν πως έχουν αποδείξει στην πράξη, μέσα από την κοινοβουλευτική τους παρουσία, ότι πολλοί από τους φόβους που καλλιεργούνταν εναντίον του ήταν ατεκμηρίωτοι και ευελπιστούν ότι η πανευρωπαϊκή τάση της ανόδου της εθνικιστικής δεξιάς θα εκφραστεί και στην Κύπρο. Εάν, πάντως, ο στόχος του άνω του 10% ευοδωθεί, στο ΕΛΑΜ θεωρούν ότι θα έχουν εύκολο βράδυ την νύχτα των Ευρωεκλογών, καθώς στην πραγματικότητα δεν θα διεκδικούν την έκτη αλλά την τέταρτη ή την πέμπτη έδρα, αφού το ποσοστό τους θα είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.
Ενόψει του αρκετά πιθανού σεναρίου να κερδίσει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, το ΕΛΑΜ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και για ένταξη σε ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα. Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και της Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID), των δύο κομμάτων που στεγάζουν αυτή τη στιγμή ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης, για πιθανή συνένωση. Σε περίπτωση που επιτύχουν αυτές οι συνομιλίες, το ΕΛΑΜ θα ενταχθεί στον νέο συνασπισμό που θα δημιουργηθεί, που αν ήταν ενιαίος με τα σημερινά δεδομένα θα ήταν τρίτη πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο και αναμένεται να είναι ακόμη πιο δυνατός μετά από τις Ευρωεκλογές. Εάν όχι, προτεραιότητα του κόμματος είναι η ένταξη στο ECR, με το οποίο έχει προχωρήσει πάρα πολύ η συζήτηση και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν κάποιες λεπτομέρειες.
Το ΕΛΑΜ θεωρεί σημαντικό να έχει παρουσία η Κύπρος σε άλλη μία ευρωομάδα, ιδιαίτερα αν αυτή είναι τρίτη και ενδεχομένως να διεκδικεί και τη δεύτερη θέση, καθώς οι έξι ευρωβουλευτές που έχουμε σήμερα είναι μέλη σε τρεις μόνο ομάδες. Αυτό θα επιτρέψει στην κυπριακή ατζέντα να εκπροσωπείται σε ακόμη ένα πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα για το κόμμα θα είναι σημαντικό να μπορεί να συμβάλει στον καθορισμό ευρωπαϊκής ατζέντας. Γι’ αυτό και εάν όντως επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και το ΕΛΑΜ βρίσκεται στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να θεωρείται και βέβαιη η ένταξή του σε ευρωομάδα.