Τη σημασία συμμετοχής γυναικών στις διαπραγματεύσεις εξήρε η Πρόεδρος Βουλής

Τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εξήρε την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της με φοιτήτριες Πανεπιστημίων στην υπαίθρια φωτογραφική Έκθεση “Inclusive Diplomacy: Women’s Participation in the Cyprus Talks” («Διπλωματία χωρίς αποκλεισμούς: Η συμμετοχή των γυναικών στις συνομιλίες για το Κυπριακό»).

Την έκθεση διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη έξω από το Λήδρα Πάλας. Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ, από πλευράς του, επεσήμανε ότι στο Κραν Μοντάνα υπήρξε η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών.

Μιλώντας στις φοιτήτριες, η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν «παγωμένες συγκρούσεις» και ότι ο απώτερος στόχος είναι επανένωση της Κύπρου.

Η κ. Δημητρίου επεσήμανε τα πολλαπλά οφέλη, τα οποία προκύπτουν μέσα από τη συμμετοχή και των γυναικών, λέγοντας ότι «μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε – και χαίρομαι σήμερα που πλαισιώνομαι από νεαρές φοιτήτριες – γιατί ακριβώς με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε τη δημοκρατία, ενισχύουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας και ενισχύουμε βεβαίως το μέλλον που αξίζει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

O Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος καλωσόρισε την Πρόεδρο της Βουλής και τις φοιτήτριες στην Έκθεση, ανέφερε ότι η διασφάλιση ενός ουσιαστικού ρόλου των γυναικών αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τα Ηνωμένα Έθνη.

«Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και θέμα ορθής πολιτικής, διότι στον τομέα της διατήρησης της ειρήνης και της ειρηνευτικής διαδικασίας γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή των γυναικών, όπως έχει αποδειχθεί, εξασφαλίζει πιο βιώσιμες ειρηνευτικές συμφωνίες», είπε ο κ. Στιούαρτ.

Εξήγησε ότι ο σκοπός της Έκθεσης είναι να δείξει ότι παρόλο που υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες, «υπάρχουν κάποια θετικά πράγματα που θέλουμε να γιορτάσουμε».

Ο κ. Στιουάρτ απευθυνόμενος στις φοιτήτριες είπε ότι ένα από τα πράγματα που θα παρατηρήσουν στην Έκθεση είναι ότι υπήρξε μια αλλαγή με την πάροδο του χρόνου. Παλαιότερα, συνέχισε, υπήρχαν λιγότερες γυναίκες, ενώ μεταγενέστερα είναι ορατό ότι περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν με πιο σημαντικούς ρόλους.

Επεσήμανε ότι οι γυναίκες στην τελευταία διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντάνα το 2017 έπαιξαν πολύ σημαντικούς ρόλους ως βασικοί, πολιτικοί σύμβουλοι, νομικοί σύμβουλοι και ούτω καθεξής. Σημείωσε ότι στο Κραν Μοντάνα υπήρξε η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών.

Ανέφερε ακόμη ότι με τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, επετεύχθη συμφωνία ότι σε όλες τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα υπάρχει τουλάχιστον 30% γυναικεία εκπροσώπηση και στις δύο αντιπροσωπείες.

Είπε ακόμη ότι συμφωνήθηκε ότι η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συμμετέχει με κάποιο τρόπο, ιδιαίτερα οι γυναίκες, και ότι η εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα φύλου πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη βοήθεια και την υποστήριξη των κοινωνικών διαμεσολαβήσεων.

Ο κ. Στιούαρτ κατέληξε λέγοντας ότι το κύριο μήνυμά που παραμένει είναι ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα.

Μετά το τέλος της ξενάγησης στην Έκθεση, η κ. Δημητρίου, δήλωσε ότι το μήνυμα της επίσκεψης με φοιτήτριες από πανεπιστήμια είναι «ότι χρειάζεται όλοι και όλες να συμμετέχουμε, πόσο μάλλον στον πρώτιστο στόχο που είναι η επίλυση του Κυπριακού και έτσι αντιμετωπίζουμε όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, αλλά βεβαίως διασφαλίζουμε το μέλλον που θέλουμε για τον τόπο μας».

Ερωτηθείσα για το ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στις γυναίκες, και κυρίως στις νεαρές, η κ. Δημητρίου απάντησε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να θεωρούν ότι οι ίδιες μπορούν να γίνουν η αλλαγή που θέλουν να δουν στον τόπο τους.

«Εμείς οι ίδιες (οι γυναίκες) πρέπει να συμμετέχουμε ουσιωδώς για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο και βεβαίως να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο μας», είπε η Πρόεδρος της Βουλής.

Στο ίδιο ερώτημα η φοιτήτρια Άννα-Μαρία Μακρή ανέφερε ότι η συμβολή των γυναικών στις διαπραγματεύσεις δεν είναι πλέον ένα αίτημα, αλλά έχει γίνει μια ανάγκη, λέγοντας ότι «όχι μόνο έχουμε τις διοικητικές ικανότητες και αγάπη για τον τόπο μας, αλλά αν πραγματικά θέλουμε και μπορούμε, να αποφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο μας».

Η δρ Κατερίνα Αντωνίου, λέκτορας στο UCLAN Cyprus, πρόσθεσε από πλευράς της ότι «τα ακαδημαϊκά ινστιτούτα θέλουμε να δημιουργήσουμε μόνιμα κανάλια επικοινωνίας για να μπορούν οι νέοι άνθρωποι και οι νέες γυναίκες να έρθουν κοντά στην πολιτική ζωή του τόπου και να μπορέσουν να δώσουν το στίγμα τους με την παρουσία και τις εισηγήσεις τους, απ’ όλη την Κύπρο και απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες της Κύπρου».

Οι φοιτήτριες είχαν την ευκαιρία, μετά την ξενάγηση, να συζητήσουν διάφορα θέματα, όπως θέματα συμμετοχής των γυναικών, ισότητας και εκπροσώπησης, με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Η φωτογραφική Έκθεση, όπως αναφέρεται και σε λεζάντα φωτογραφίας, επιδιώκει να αναδείξει και να γιορτάσει τη σημαντική, αλλά ελάχιστα γνωστή, συμβολή των γυναικών στις συνομιλίες για το Κυπριακό όλα αυτά τα χρόνια με διπλό στόχο: να ενημερώσει και να εμπνεύσει.

Στα φωτογραφικά στιγμιότυπα της Έκθεσης, παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, σε λεζάντες οι εμπειρίες γυναικών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις μακροχρόνιες συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού ζητήματος, φανερώνοντας έτσι τη συνεισφορά τους στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Πήραν πίσω τις θέσεις τους οι Βοηθοί Αρχηγοί, ανέβηκε σκαλοπάτι και ο Μαυρόχαννας
Υπερασπίζεται τον συμβασιούχο αστυνομικό ο ΣΑΚ-«δεν ήταν στα καθήκοντα του η φύλαξη κρατουμένου»
Ύψωσαν ελληνικές σημαίες και τους συνέλαβαν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά-Χειροπέδες σε Κύπριους και Ελλαδίτες
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων