Π. Κανάρη: Στηρίζουμε προσπάθειες μείωσης ενδοκρινικών διαταρακτών

Το Υπουργείο Υγείας πάντα θα στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την επιστημονική κοινότητα για τη μείωση της έκθεσης του πληθυσμού στους ενδοκρινικούς διαταρράκτες (EDCs), ανέφερε η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη, σε χαιρετισμό της, που διαβάστηκε κατά την ημερίδα της «Κυπριακής Διακήρυξης για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και στα οικοσυστήματα».

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και η Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου και σε αυτήν παρουσιάστηκε η επιστημονική διακήρυξη που προτείνουν αναφορικά με τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, όπως ονομάζονται οι κοινές χημικές ουσίες οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα καταναλωτικά και εμπορικά προϊόντα και εμπλέκονται σε μια σειρά ενδοκρινικών διαταραχών.

Στο χαιρετισμό της η κ. Κανάρη ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα του την προαγωγή και διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η οποία αποτελεί το εχέγγυο για την ευημερία των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η πρόληψη αποτελεί σημαντικό μέτρο για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και «ημερίδες όπως η σημερινή αναδεικνύουν αυτή τη σημασία».

Οι ενδοκρινικές δραστικές ουσίες, συνέχισε, είναι ουσίες που μπορούν να αλληλεπιδράσουν ή να παρεμποδίσουν τη φυσιολογική ορμονική δράση και όταν αυτό οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις, ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες, εξήγησε η Υπουργός.

Υπέδειξε ακόμη ότι, καθώς το ενδοκρινικό σύστημα είναι σημαντικό για την υγεία του ανθρώπου, αφού ρυθμίζει και ελέγχει την απελευθέρωση των ορμονών, οι επιστημονικές γνώσεις τον τομέα εξακολουθούν να αυξάνονται και η κατανόηση του τι είναι ενδοκρινικές δραστικές ουσίες και ενδοκρινικοί διαταράκτες, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε η Υπουργός, ενδοκρινικές δραστικές ουσίες απαντώνται σε τρόφιμα, ενώ χρησιμοποιούνται και σε φάρμακα λόγω των ενδοκρινικών δραστικών ιδιοτήτων τους, υπενθυμίζοντας πως αναπτύχθηκε ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη ρύθμιση της χρήσης τους σε συγκεκριμένους τομείς.

Λέγοντας πως ανισορροπίες και δυσλειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων τύπων καρκίνου, η Πόπη Κανάρη σημείωσε πως είναι γι αυτό το λόγο που είναι σημαντικό να περιοριστεί η έκθεση του πληθυσμού στις ουσίες που δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες και διαβεβαίωσε για τη στήριξη του Υπουργείου στις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Κυπριακή Διακήρυξη για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες κάνει συγκεκριμένες συστάσεις σε επαγγελματίες υγείας, που αφορούν την εξοικείωση με τα κλινικά συμπτώματα της οξείας και της χρόνιας έκθεσης σε (EDCs), την αναγνώριση της σήμανσης επικινδυνότητας που σχετίζεται με χημικές ουσίες σε καταναλωτικά προϊόντα, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γονείς και την προαγωγή της υγείας με τη συνεργασία σχολείων και κυβερνητικών φορέων.

Επίσης γίνονται συγκεκριμένες συστάσεις προς τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, που αφορούν τον καθορισμό δομών / υπηρεσιών για διαχείριση της οξείας τοξικότητας και χρόνιας έκθεσης σε EDCs, τη μη ελκυστική συσκευασία προϊόντων που περιέχουν τις συγκεκριμένες ουσίες, την προώθηση πρακτικών εφαρμογών και παρεμβάσεων που ελαχιστοποιούν την έκθεση του γενικού πληθυσμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων και την προώθηση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι αποτελεί ανάγκη η αναβάθμιση του Κέντρου Δηλητηριάσεων και οι υπηρεσίες που προσφέρει, με μια μεγάλη βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει και τους EDCs, όπως και η ανάγκη δημιουργίας μιας 24-ωρης σχετικής υπηρεσίας.

Προτείνεται δε όπως συνεχιστεί και αναπτυχθεί περαιτέρω, με τα εργαλεία της ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης, η  αξιολόγηση της ασφάλειας των EDCs, η προώθηση λιγότερο τοξικών εναλλακτικών λύσεων, η υποστήριξη επιδημιολογικής έρευνας για τον καλύτερο εντοπισμό και κατανόηση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με την έκθεση παιδιών, εγκύων, αλλά και του γενικού πληθυσμού σε EDCs και τέλος, η εκπαίδευση και υποστήριξη παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και διαφώτισης.

Δειτε Επισης

Νέος γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης-Διαδέχεται τον Μάριο Τσιακκή
Την ανάγκη αντιμετώπισης της υποστελέχωσης στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου εξέφρασε η Έφορος
Αυξημένος κατά 73% ο προϋπολογισμός 2025 στο ψευδοκράτος
Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Έλεγχος των τιμών καυσίμων με ΑΙ-Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το σύστημα παρακολούθησης
Ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας η μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο
«Εθισμένοι» με τα αντιβιοτικά οι Κύπριοι-Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης η Κύπρος
Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη συλλογική σύμβαση στον ΟΚΥπΥ
Αυξήθηκαν οι αγορές αυτοκινήτων-Πάνω από σαράντα χιλιάδες αποκτήθηκαν σε δέκα μήνες
Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκυρίακο-Έρχονται βροχές και καταιγίδες