«The elephant in the room»: Ο Ραδιομαραθώνιος, η Πύλα και η λύση του Κυπριακού

Σχολιάζοντας δύο φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, αυτό της συζήτησης που γίνεται γύρω από τον θεσμό του Ραδιομαραθωνίου, καθώς και σε πολιτικό επίπεδο τις εξελίξεις στην Πύλα και τις ευρύτερες προεκτάσεις τους στο Κυπριακό, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Ανδρέας Χατζηκυριάκος κάνουν σήμερα πρεμιέρα στο εβδομαδιαίο podcast που θα προβάλλεται από τον Reporter, «The elephant in the room».

Με φόντο τις αντιδράσεις οργανώσεων οι οποίες ζητούν την κατάργηση του Ραδιομαραθωνίου, ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος-στο σημερινό πρώτο επεισόδιο, έθεσε τη βάση της συζήτησης ως προς το κατά πόσο γίνεται εργαλειοποίηση ή όχι των ΑμΕΑ και των συμπολιτών μας που εκπροσωπούν το συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας, για σκοπούς φιλανθρωπίας.

Προβαίνοντας σε μια ιστορική αναδρομή της πορείας του Ραδιομαραθωνίου και των ευγενών σκοπών για τους οποίους δημιουργήθηκε, οι δύο συνομιλητές εξήραν μεν την διαχρονική σημασία και πορεία του μέσα στον χρόνο, συμφώνησαν δε πως είναι ίσως η ώρα επαναξιολόγησης και εκσυγχρονισμού του.

Ιδιαίτερα έντονος εμφανίστηκε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην «εκμετάλλευση» του Ραδιομαραθωνίου από τους πολιτικούς για σκοπούς αυτοπροβολής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πετρίδης, «σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνιούνται τα όρια της πολιτικής και της ηθικής, για χάρη φωτογραφιών και δημόσιων σχέσεων».

Στο επίκεντρο της συζήτησης για τον Ραδιομαραθώνιο βρέθηκε ο ρόλος του κράτους και δη η απουσία του από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα, όπως Κωνσταντίνος Πετρίδης και Ανδρέας Χατζηκυριάκος υπέδειξαν, η ιδιωτική πρωτοβουλία-την οποία συνεχάρησαν- να έρχεται να καλύψει τα κενά που το κράτος δεν μπορεί, δεν θέλει ή αδυνατεί να καλύψει.

Ταυτοχρόνως, οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν και εξήγησαν γιατί λανθασμένα ο Ραδιομαραθώνιος εκπροσωπείται και συνδιοργανώνεται σήμερα από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Στο τραπέζι της συζήτησης ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο βρέθηκαν στη συνέχεια οι τελευταίες εξελίξεις στην Πύλα και συγκεκριμένα η παύση που προέκυψε στις εργασίες που πραγματοποιούνταν στη νεκρή ζώνη, στη βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε προ μερικών εβδομάδων ανάμεσα στα Ηνωμένα Έθνη και τις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται πως οι εργασίες διακόπηκαν μετά από την ένταση που υπήρξε την περασμένη Δευτέρα κατά τον διαχωρισμό οικοπέδων, με την τ/κ πλευρά να κάνει λόγο για «παραβιάσεις» και να διαμαρτύρεται μέχρι και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος έβαλε στη συζήτηση το καυτό ερώτημα ως προς το πώς μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού που να είναι λειτουργική και βιώσιμη, όταν για ένα ζήτημα όπως είναι αυτό της Πύλας προκύπτει δυστοκία εφαρμογής της συμφωνίας.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε πως τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στην Πύλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή ανάφλεξης, μια εκτίμηση με την οποία συμφώνησε και ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος.

Ωστόσο, εμφανής κατά τη συζήτηση υπήρξε η διαφορετική ανάγνωση των πραγμάτων επί του αρχικού ερωτήματος που έθεσε επί τάπητος ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος, δηλαδή, ως προς το κατά πόσο τα γεγονότα στην Πύλα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες γύρω από την λειτουργικότητα και βιωσιμότητα μιας ενδεχομένης συνολικής λύσης.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης υπέδειξε πως με λυμένο το Κυπριακό ή σε μια λύση του Κυπριακού δεν θα υπήρχε νεκρή ζώνη και δεν θα γινόταν μια τέτοια συζήτηση, με τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο να αντιπαραβάλλει πως δεν είναι μόνο το εδαφικό και να φέρνει ως παράδειγμα την εξωτερική πολιτική διερωτώμενος ποια θέση θα είχαμε ως κράτος στο ζήτημα π.χ. της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ή του πολέμου στο Ισραήλ.

«Αν εφαρμοζόταν εκ περιτροπής προεδρία και συνέπιπτε να ήταν Τ/κ ο πρόεδρος θα ήμασταν με την Χαμάς και μετά που θα άλλαζε και θα ήταν Ε/κ ο πρόεδρος θα ήμασταν με το Ισραήλ;», διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Χατζηκυριάκος.

Με την σειρά του, ο κ. Πετρίδης αντιπαρέβαλε ότι δεν θα παίρναμε θέση είτε υπέρ της μιας είτε υπέρ της άλλης πλευράς, ενώ γενικότερα όσον αφορά την εξωτερική πολιτική υπογράμμισε πως ουσιαστικά αυτή καθορίζεται από την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε σε αναλογισμό του τι σημαίνει και τι θα σημαίνει η μη λύση του Κυπριακού, λέγοντας πως μια λύση δύο κρατών θα συνεπάγεται ουσιαστικά σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία.

Το πώς στη συζήτηση για το ζήτημα της Πύλας και το Κυπριακό, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Ανδρέας Χατζηκυριάκος «ενέπλεξαν» και έκαναν κουβέντα και για τις αμερικανικές εκλογές, εκφράζοντας τις εκτιμήσεις τους για το αποτέλεσμα, μπορείτε να διαπιστώσετε παρακολουθώντας πιο κάτω το πρώτο επεισόδιο του «The elephant in the room».

Μπορείτε να ακούσετε το Podcast στο Spotify ή στο Soundcloud.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους