Επιστολή Βαρνάβα στον Εισαγγελέα-Ζητά να επανανοίξει η υπόθεση πολιτογράφησης με εμπλοκή Σιζόπουλου
10:25 - 07 Νοεμβρίου 2023
Επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, σε σχέση με την ενδεχόμενη παράνομη έκδοση χρυσού διαβατηρίου, μέσω της εταιρείας ΤΑΧΑΝ στην οποία ήταν μέτοχος ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, απέστειλε ο Γιώργος Βαρνάβας, ο οποίος επανέρχεται στη συγκεκριμένη υπόθεση και ζητά από τον Γιώργο Σαββίδη, όπως δώσει εντολή για να επανανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης και να προχωρήσει η διαδικασία.
Ο κ. Βαρνάβα αφού υποδεικνύει πως για ανάλογες υποθέσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε εντολή για να καταχωρηθούν υποθέσεις στο Δικαστήριο, διερωτάται γιατί η συγκεκριμένη, έτυχε ιδιαίτερης μεταχείρισης, ενώ θέτει το ερώτημα εάν ο κ. Σαββίδης δέχθηκε πιέσεις, επειδή εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα στοιχεία για διαβατήριο σε Ιρακινό-Κατοικία φάντασμα και… επιπλοκή ερευνών
«Με την επιστολή μου αυτή», αναφέρει ο κ. Βαρνάβα, «θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη τις κατά καιρούς απόλυτες θέσεις σας, τις οποίες εκφράζετε, όπως πρόσφατα ως φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΡΙΚ «Προκλήσεις», ότι είστε έτοιμος και χωρίς δισταγμό να οδηγήσετε στο Δικαστήριο οποιονδήποτε, όποιο αξίωμα και αν κατέχει, εάν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία που να δικαιολογούν την πράξη αυτή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κεραυνοί Βαρνάβα κατά Σιζόπουλου-Ζητά εξηγήσεις για την υπόθεση που έκλεισε η Νομική Υπηρεσία
«Σε παλαιότερη, δημόσια γραπτή μου δήλωση, ημερομηνίας 23 Μαρτίου 2023, ανέφερα μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω:
- Την εταιρεία TAXAN PROPERTIES DEVELOPERS LTD την πώλησε ο Μ. Σιζόπουλος και οι συνέταιροι του σε δήθεν Ιρακινό επενδυτή, ο οποίος πλήρωσε το ποσό του 1.600.000 ευρώ για το χρέος της εταιρείας Μ. Σιζόπουλου στην τράπεζα.
- Ο εν λόγω δήθεν επενδυτής στον οποίο υποσχέθηκαν έκδοση χρυσού διαβατηρίου, θα έπρεπε να είχε επενδύσει πέραν των 2.000.000 ευρώ και να κατείχε υποστατικό αξίας πέραν των 500.000 ευρώ, ως προνοούσε τότε το σχέδιο των χρυσών διαβατηρίων.
- Ο Μ. Σιζόπουλος και οι συνέταιροι του κατέθεσαν, δεύτερο ψεύτικο συμβόλαιο στο Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο ανεγράφετο ότι η επένδυση του Ιρακινού ανερχόταν στα 2.025.000 ευρώ αντί του ποσού του 1.600.000 ευρώ .
- Στις 09/07/2019 ένας εκ των συνεταίρων του Μ. Σιζόπουλου συνελήφθη από την αστυνομία και παραδέχτηκε την εμπλοκή του στην όλη σκευωρία παραδίδοντας έγγραφα τα οποία ενέπλεκαν και τον Μ. Σιζόπουλο στην ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.
- Παρόλο του ότι η καταγγελία εναντίον του συλληφθέντα στην αστυνομία, έγινε από τον ίδιο τον Μ. Σιζόπουλο και ακόμη ένα εκ των συνεταίρων, μετά από συμβουλή η οποία δόθηκε για να προλάβουν τα γεγονότα, όπως φαίνεται τα στοιχεία τα οποία συνέλεξαν οι ανακριτές της υπόθεσης ήταν τέτοια που ενδεχομένως να ενέπλεκαν στην όλη σκευωρία και τον Μ. Σιζόπουλο.
- Γι’ αυτό τον λόγο, στις 07/10/2019 ανώτερο στέλεχος της Γενικής Εισαγγελίας ζήτησε από το τμήμα ποινικών υποθέσεων να γίνουν ενέργειες για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μ. Σιζόπουλου, ώστε να ανακριθεί.
- Στις 27/07/2020, 27 μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, ως νεοδιορισθέντας Γενικός Εισαγγελέας και χωρίς κανένα δικαιολογητικό, εφόσον η υπόθεση αφορούσε Πολιτικό Αρχηγό και κατ’ επέκταση Δημόσιο Πρόσωπο, δώσατε οδηγίες να μην προχωρήσει η διαδικασία άρσης της ασυλίας του Μ. Σιζόπουλου και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην σκευωρία ο φάκελος να αρχειοθετηθεί .
- Ούτε και το συλληφθέν πρόσωπο, το οποίο παραδέχτηκε εμπλοκή στην υπόθεση, παραδίδοντας τα τεκμήρια που ενοχοποιούσαν τον ίδιο και ενδεχομένως τους υπόλοιπους συνεταίρους και κατ’ επέκταση και τον Μ. Σιζόπουλο, με τη διάπραξη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων, ως πιο κάτω αναφέρονται, δεν οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη. Μήπως η παρουσία του στο δικαστήριο θα τον υποχρέωνε να μιλήσει και για τον Μ. Σιζόπουλο».
Στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ, υπενθυμίζει πως σε παλαιότερη δήλωση του, είχε ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό της Αστυνομίας να τον διαψεύσουν για όσα δηλώνει, πράγμα που δεν έγινε.
«Η μόνη παρέμβαση που έγινε από πλευράς της αστυνομίας ήταν σε ραδιοφωνική εκπομπή, όπου μετά από ερώτηση δημοσιογράφου έγινε παραδοχή ότι ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στο αρχείο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανανοίξει, εάν και εφόσον δοθούν οδηγίες», αναφέρει ο κ. Βαρνάβα.
Οι αναφορές στο πόρισμα Νικολάτου
Στη συνέχεια ο κ. Βαρνάβα, αναφέρεται στο πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, υπό τον Μύρωνα Νικολάτο, στο οποίο γίνονται αναφορές στη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς επίσης και την συμπερίληψη της συγκεκριμένης εταιρείας στη Λίστα Γιωρκάτζη για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, Πολιτικά Εκτεθιμένων Προσώπων.
«Εσείς προσωπικά», αναφέρει ο κ. Βαρνάβα στον Γενικό Εισαγγελέα, «γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι για την εν λόγω υπόθεση γίνεται ενδελεχής αναφορά στο πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Νικολάτου στις σελίδες 736-738, την οποία εσείς είχατε διορίσει. Γίνονται αναφορές και παρατίθενται στοιχεία τα οποία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την ενδεχόμενη παράνομη έκδοση του εν λόγω χρυσού διαβατηρίου».
Και προσθέτει: «Μέσα στο Πόρισμα Νικολάτου διευκρινίζεται επίσης, ότι για την εν λόγω υπόθεση γίνεται αναφορά και στην «Λίστα Γιωρκάτζη». Και στις δύο περιπτώσεις, Πόρισμα Νικολάτου και «Λίστα Γιωρκάτζη», γίνεται αναφορά στο όνομα του Μαρίνου Σιζόπουλου, Μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην όλη υπόθεση».
Στη συνέχεια ο κ. Βαρνάβα παραθέτει αυτούσια σημεία από το πόρισμα Νικολάτου:
«Στο πόρισμα Νικολάτου, ανάμεσα στα άλλα για την πιο πάνω υπόθεση, αναφέρει τα εξής :
“Στην περίπτωση του φακέλου με αριθμό 6.11,4,2,2039 (ημ. αποφ. πολιτογράφησης 21/05/2018) η εταιρεία μέσω της οποίας έγινε η επένδυση (TAXAN PROPERTIES DEVELOPERS LTD, η «Taxan» αφορά σε εταιρεία η οποία περιλαμβάνεται στην «Λίστα Γιωρκάτζη» καθότι η Τράπεζα Κύπρου προέβη σε διαγραφή χρέους ύψους 956,000 σε σχέση με μη εξυπηρετούμενο δάνειο ΠΕΠ (σύνολο μη εξυπηρετούμενου δανείου 2,581,900, ποσοστό διαγραφής 37%). Εγγυητής στο εν λόγω μη-εξυπηρετούμενο δάνειο φαίνεται να ήταν (μεταξύ άλλων) ο κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Ο κ. Σιζόπουλος κατά τον ουσιώδη χρόνο τελούσε ως ένας εκ των Διευθυντών της Taxan………..”
Σε άλλη παράγραφο αναφέρει :
“ Σημειώνεται ότι, σε ημερομηνία μεταγενέστερη της πολιτογράφησης, το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας επικοινώνησε με το ΥΠΕΣ με το Αίτημα για Υποβολή Γραπτής Κατάθεσης (22/04/19) και Διαταγή Παρουσίασης Εγγράφων (06/06/19) σε σχέση με την διερεύνηση υπόθεσης που αφορά στην ενδεχόμενη διάπραξη σωρείας ποινικών αδικημάτων (συνομωσία για καταδολίευση, κλοπή από Διευθυντές ή Αξιωματούχους εταιρείας, πλαστογραφία, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις, απάτη κατά την πώληση ή υποθήκευση περιουσίας, κτλ.), τα οποία προέκυψαν κατά την πώληση των μετοχών της εταιρείας Taxan.”
Στην πιο κάτω αναφορά του πορίσματος Νικολάτου για την εν λόγω υπόθεση, διαφαίνεται ουσιαστικό στοιχείο της ενδεχόμενης απάτης που διενεργήθηκε σε σχέση με το χρηματικό ποσό πληρωμής για την αγορά των μετοχών της εν λόγω εταιρείας, όπου δεν αποδεικνύεται εάν πραγματικά προέρχεται από τον υποτιθέμενο αγοραστή ή από άλλη πηγή για την έκδοση του ενδεχόμενου παράνομου αυτού διαβατηρίου.
“Σχετικά σημειώνεται ότι στον φάκελο του ΥΠΕΣ δεν εντοπίστηκε το τραπεζικό πιστοποιητικό σε σχέση με την πληρωμή προς τον πωλητή της εταιρείας, παρά μόνο μια μη-αριθμημένη απόδειξη από τον πωλητή, η οποία κάνει αναφορά στο Πωλητήριο Έγγραφο ημερ. 4/10/2017.”
Συμπέρασμα από την πιο πάνω παράγραφο είναι ότι τα χρήματα της υποτιθέμενης επένδυσης, ενδεχομένως δεν πέρασαν μέσα από τραπεζιτικό έμβασμα, αλλά από κάποια άλλη πηγή, πιθανόν σε άλλη μορφή.
Ο πωλητής της εταιρείας, δηλαδή ο Μ. Σιζόπουλος και οι συνέταιροι του για μια τέτοια μεγάλη επένδυση έκδωσαν στον υποτιθέμενο επενδυτή μη-αριθμημένη απόδειξη (απόδειξη περιπτέρου) για την παραλαβή των χρημάτων. Και το παράδοξο, είναι ότι αυτή η απόδειξη έγινε αποδεχτή από το ΥΠΟΙΚ και το ΥΠΕΣ τα οποία έδωσαν την συγκατάθεση τους για τις πολιτογραφήσεις ( Ιρακινού, συζύγου και θυγατέρας).
Σε άλλο σημείο το πόρισμα Νικολάτου αναφέρει :
“Αναλόγως της εξέλιξης της έρευνας, υπάρχει το ενδεχόμενο ο αιτητής να απέκτησε το πιστοποιητικό πολιτογράφησης με δόλο ή και ψευδής παραστάσεις (υποβολή πλαστογραφημένου έγγραφου). Ως εκ τούτου, εισηγούμαστε όπως το ΥΠΕΣ παρακολουθεί στενά το θέμα και εξετάσει το ενδεχόμενο αποστέρησης της πολιτογράφησης στην περίπτωση που η έρευνα του ΤΑΕ καταλήξει σε καταδίκη του αιτητή.”
Κάτι το οποίο εσείς δεν επιτρέψατε να διαφανεί ή όχι, εφόσον διακόψατε την εν εξελίξει διαδικασία δίδοντας εντολή για αρχειοθέτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Επιπρόσθετα στο πόρισμα Νικολάτου αναφέρονται τα εξής :
“Η απόφαση ημερομηνίας 21/05/2018 για πολιτογράφηση του αιτητή τελούσε υπό τον όρο να υποβάλλει στο ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ ετήσιο πιστοποιητικό προόδου των εργασιών ανέγερσης των ακινήτων και, μετά την αποπεράτωση αυτών και της οικίας, βεβαίωση παράδοσης τους στον ίδιο καθώς και βεβαίωσης ότι διατηρεί τις μετοχές του στην εταιρεία μέσω της οποίας έγινε η επένδυση για τα επόμενα 3 χρόνια. Ο αιτητής δεν έχει προσκομίσει πιστοποιητικά / βεβαιώσεις για τα έτη 2019 και 2020, κατά παράβαση του σχετικού όρου πολιτογράφησης.”»
Ζητά να επανανοίξει η υπόθεση
Απευθυνόμενος στον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Βαρνάβα σημειώνει πως, «τα γεγονότα της υπόθεσης έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές φορές χωρίς όμως να συγκινηθεί καμία Αρχή αυτού του Κράτους, ακόμη και η δική σας Υπηρεσία, ώστε να ξανανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης και οι ύποπτοι γι’ αυτή την ενδεχόμενη απάτη να δικαστούν και αν αποδειχτεί η ενοχή τους να καταδικαστούν. Το αντίθετο, υπήρξε συγκάλυψη».
Και υποδεικνύει πως, «για άλλες παρόμοιου τύπου υποθέσεις δώσατε εντολή να καταχωρηθούν υποθέσεις στο δικαστήριο και οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί η συγκεκριμένη περίπτωση έτυχε ιδιαίτερης μεταχείρισης; Μήπως επειδή εμπλέκεται το συγκεκριμένο Πολιτικό Πρόσωπο και ενδεχομένως να δεχτήκατε εξωγενείς πιέσεις;», διερωτάται ο πρώην βουλευτής
Και προσθέτει: «Πως είναι δυνατόν οι πολίτες αυτού του κράτους να εμπιστευτούν το ίδιο και τους θεσμούς του, όταν τέτοιου είδους υποθέσεις με ενδεχόμενα ατράνταχτα στοιχεία, με εντολή του θεματοφύλακα της δικαιοσύνης, του Γενικού Εισαγγελέα αρχειοθετούνται, ενώ οι απλοί πολίτες σέρνονται στα δικαστήρια και καταδικάζονται για πάρα πολύ πιο απλές υποθέσεις».
«Η συγκάλυψη», συνεχίζει, «τέτοιου είδους υποθέσεων, κυρίως που εμπλέκονται Πολιτικά Πρόσωπα στέλνουν το αντίθετο μήνυμα στον λαό. Η αγανάκτηση του και η χαμηλή εκτίμηση του στους θεσμούς έχουν ως βάση τους τις πράξεις και τις ενέργειες όπως η πιο πάνω».
«Ως πρώην πολιτειακός αξιωματούχος και τώρα ως απλός πολίτης, σας ζητώ όπως δώσετε εντολή να επανανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης και προχωρήσει η όλη διαδικασία, ώστε να φανεί η όλη αλήθεια. Εάν μέσα από την εξέλιξη της διαδικασία διαφανεί ενδεχόμενη ενοχή, τότε για τους ενδεχόμενους ένοχους ας αποφασίσει η δικαιοσύνη. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα στείλετε τα σωστά μηνύματα στον λαό, Ιδού η Ρόδος , ιδού και το πήδημα», καταλήγει ο Γιώργος Βαρνάβα.