Εισηγήσεις Δημάρχου Δερύνειας σε ΥΠΕΣ για Αναζωογόνηση Ακριτικών περιοχών

Ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου ημερομηνίας 2 Νοεμβρίου, αναφέρεται στο θέμα του Στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών – Περιοχή Στροβιλιών -Δερύνειας και παραθέτει τις εισηγήσεις του Δήμου όπως αυτές ζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος ζητεί την «επίσπευση της Διαδικασίας Αξιολόγησης και Έγκρισης Αιτήσεων, αφού παρατηρείται αρκετή καθυστέρηση στην καταβολή του ποσού αγοράς κατοικίας στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, αφού θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν οι δικαιούχοι για τη σύναψη δανείου από Εμπορική Τράπεζα, η οποία χρειάζεται γραπτή έγκριση ότι οι αιτητές πληρούν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια».

Ακόμα ζητείται η απλοποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης αιτήσεων, σημειώνοντας πως «μέσω της Πύλης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας μπορούν να ελεγχθούν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και δεν χρειάζεται να προσκομίζονται από τους αιτητές, προκαλώντας έτσι περαιτέρω καθυστέρηση».

Μια άλλη εισήγηση είναι και η αγορά ακινήτου από φοιτητές, αναφέροντας πως «αρκετοί φοιτητές πριν το τέλος των σπουδών τους ή ακόμα όταν χρωστούν μαθήματα, επιστρέφουν στην Κύπρο, για να μην αναγκάζονται να πληρώνουν τα έξοδα ενοικίασης στο εξωτερικό. Ωστόσο όταν αυτοί υποβάλουν αίτηση απορρίπτονται, αφού δεν θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας στην επιστολή αναφέρεται και στους επαναπατρισθέντες Κύπριους υπηκόους και σημειώνει πως «αρκετοί μεταβαίνουν στο εξωτερικό για εργασία, αποκτούν κάποια οικονομική άνεση και αποφασίζουν να επενδύσουν στην αγορά κατοικίας στην Κύπρο, για να επαναπατρισθούν. Θα μπορούν να επιστρέψουν στην Κύπρο με την ολοκλήρωση της κατοικίας, αλλά δυστυχώς η αίτηση τους απορρίπτεται αφού δεν θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου για τα δύο τελευταία χρόνια» σημειώνει και ζητεί απλοποίηση των διαδικασιών.

Μια άλλη εισήγηση του κ. Καραγιάννη προς τον ΥΠΕΣ είναι και η αύξηση του ποσού οικονομικής ενίσχυσης, αναφέροντας πως «λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών των κατασκευαστικών υλικών, θεωρούμε ότι το ποσό της Οικονομικής Ενίσχυσης θα πρέπει να αυξηθεί. Επίσης πρέπει να αυξηθεί και το όριο ηλικίας θα πρέπει να ξεπερνά το 41ο έτος της ηλικίας, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετοί νέοι άνθρωποι αργούν να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένεια».

Οσον αφορά το θέμα της αγοράς ακινήτου πριν την υποβολή αίτησης ο Δήμαρχος σημειώνει πως «υπάρχουν αρκετά κυρίως άτομα, που εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες εξασφάλισης ακινήτου σε χαμηλότερη τιμή, από Ευρωπαίους κυρίως πολίτες, οι οποίοι αποφασίζουν ξαφνικά να πωλήσουν τις περιουσίες τους σε ειδική τιμή, για να αναχωρήσουν εσπευσμένα από την Κύπρο. Στην επαρχία Αμμοχώστου όπου κατοικούν αρκετοί Βρετανοί υπήκοοι, είναι συχνό αυτό το φαινόμενο, όμως η καταβολή ολόκληρου του ποσού (προπληρωμή) από τον αγοραστή στον πωλητή, τον καθιστά αυτομάτως μη δικαιούχο αιτητή για οικονομική ενίσχυση από το εν λόγω σχέδιο».

Στην επιστολή του προς τον ΥΠΕΣ ο Δήμαρχος αναφέρεται και στους κατόχους άλλης περιουσίας λέγοντας πως «στην Κύπρο αρκετοί γονείς φροντίζουν να μεταβιβάσουν την οικία τους στα παιδιά τους πριν τον θάνατο τους. Δυστυχώς, τα παιδιά τους - αιτητές, θεωρούνται μη δικαιούχοι, αφού φαίνεται ότι κατέχουν δεύτερη κατοικία που χρησιμοποιείται για ιδιοκατοίκηση».

Οσον αφορά τους κατόχους φοιτητικού διαμερίσματος ο κ. Καραγιάννης αναφέρει πως «αρκετοί γονείς, αντί να πληρώνουν ενοίκιο κατά τη διάρκεια της φοίτησης των παιδιών τους, αποφασίζουν να αγοράσουν ένα μικρό στούντιο ή διαμέρισμα σ’ άλλη πανεπιστημιακή πόλη για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες φοίτησης των παιδιών τους. Αυτό το μικρό διαμέρισμα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας σύγχρονης οικογένειας με 2 ή 3 παιδιά», σημειώνει και προσθέτει πως «η κατοχή άλλης κατοικίας, κατατάσσει αυτά τα άτομα αυτομάτως στους μη δικαιούχους για αξιοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου και αυτή η αδικία θα πρέπει να αρθεί».

Τέλος ο Αντρος Καραγιάννης αναφέρεται και στην παροχή Στεγαστικών Κινήτρων στην Περιοχή Στροβιλιών Δερύνειας, εξηγώντας πως για το συγκεκριμένο Σχέδιο «έγιναν αρκετές εισηγήσεις μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου. Ζητούμε όπως παραχωρηθεί κατ’ εξαίρεση ενισχυμένη οικονομική βοήθεια στους 20 περίπου εναπομείναντες κατοίκους των Στροβιλιών για να βελτιώσουν και αναβαθμίσουν τα υφιστάμενα σπίτια τους, τα οποία χτίστηκαν πριν 50-70 χρόνια».

Προσθέτει ότι «η ειδική χορηγία ύψους 50 – 150 χιλιάδων ευρώ θα μπορούσε να παραχωρηθεί μόνο μια φορά στους δικαιούχους για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών και εγγονιών τους για ιδιοκατοίκηση σ’ αυτή την ύψιστης σημασίας περιοχή για την Κυπριακή Δημοκρατία. Το όλο θέμα κρίνεται άκρως πολιτικό και εθνικό» αναφέρει ο Δήμαρχος Δερύνειας καλώντας τον Υπουργό Εσωτερικών όπως το συγκεκριμένο ζήτημα «τύχει της απαιτούμενης προσοχής του».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τέσσερις συλλήψεις έπειτα από συντονισμένες έρευνες της Αστυνομίας στη Λευκωσία
Θέλει να αλλάξει τις διαδικασίες αλλαγής φύλλου το ΕΛΑΜ-Καταθέτει πρόταση νόμου στη Βουλή
Εκατοντάδες οι αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια της Κυβέρνησης μέσα σε λίγες ημέρες
Στο προσκήνιο οι εκμισθώσεις Τουρκοκυπριακών περιουσιών με μικρά ποσά-«Επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του κράτους»
Στόχος της Κυβέρνησης η εναρμόνιση των αμυντικών σχεδιασμών με έναν Οργανισμό όπως το ΝΑΤΟ
Πρόταση Αννίτας για πιο ομαλές απεργίες σε ουσιώδεις υπηρεσίες που επηρεάζονται πολίτες
Τρεις νεκροί από την ανατροπή τουριστικού σκάφους στην Ερυθρά Θάλασσα-Αγνοούνται άλλοι 13
Επιμένει με τη μεσολαβητική πρόταση ο Δαμιανός-Κάλεσμα και πάλι για διάλογο
Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη λόγω της κλιμάκωσης στο Ουκρανικό-Κατάλογο με καταφύγια καταρτίζει η Γερμανία
Έσβησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πληροφορικής-Θλίψη για το χαμό του Κώστα Αγρότη