Υπ. Άμυνας: Καθήκον και υποχρέωση μας η άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό
13:53 - 04 Νοεμβρίου 2023
Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση η συστράτευση προκειμένου να αρθεί το σημερινό παρατεταμένο αδιέξοδο και να καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού, είπε ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, σε μνημόσυνο για ήρωες του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955 – '59, στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, στο Νέο Χωριό Πάφου, το Σάββατο.
Αναφέροντας ότι εδώ και 49 χρόνια ο κυπριακός λαός βιώνει τις ολέθριες συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, αναζητώντας την τύχη των αγνοουμένων, ο Υπουργός ανέφερε ότι "αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας να συστρατευτούμε στην κοινή προσπάθεια, στον κοινό σκοπό, προκειμένου το σημερινό παρατεταμένο αδιέξοδο να αρθεί και στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου να καταλήξουμε σε λύση του κυπριακού προβλήματος".
Σημείωσε ότι η λύση θα τερματίζει την κατοχή και τη διαίρεση της πατρίδας, θα την απελευθερώνει και θα εγγυάται ένα μέλλον προόδου, ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης για το σύνολο του κυπριακού λαού.
"Η παρούσα, απαράδεκτη, κατάσταση δεν αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τέλους για ανατροπή της", ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι και το χρέος μας απέναντι στους τρεις ήρωες που μνημονεύονται και σε όλους όσοι χάθηκαν για την ελευθερία και την προάσπιση της πατρίδας.
Στο μνημόσυνο τιμήθηκαν οι ήρωες Βάσος Παναγή, Γεώργιος Αναστάση και Γεώργιος Στυλιανού.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ του 1955 αποτέλεσε για τον Ελληνισμό της Κύπρου μια ιστορική υπέρβαση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, παρά τις δυσχέρειες, τις κακουχίες, την παντελή έλλειψη πολεμικών γνώσεων και στρατιωτικού εξοπλισμού και την υπεροπλία των Βρετανών.
Αναφερόμενος στους τρεις ήρωες, ο κ. Γιωργάλας είπε ότι ο Βάσος Παναγή, που γεννήθηκε στο Νέο Χωρίο, με την έναρξη του αγώνα εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ, αποτελώντας μέλος ομάδας κρούσης του Νέου Χωριού. Στην ίδια ομάδα δραστηριοποιήθηκε και ο Γιώργος Αναστάση, που εντάχθηκε από τους πρώτους στον Αγώνα, ως τροφοδότης και οδηγός των ανταρτών της περιοχής. Στους δύο αγωνιστές ανατέθηκαν καθήκοντα απόκρυψης και διανομής εκρηκτικού υλικού, ενώ συμμετείχαν επίσης σε αποστολές δολιοφθοράς εναντίον Άγγλων σε ενέδρες και βομβιστικές επιθέσεις.
Ο τρίτος ήρωας, ο Γιώργος Στυλιανού, εντάχθηκε, όντας έφηβος, στην ΕΟΚΑ και ανέπτυξε πλούσια δράση, ενώ ανέλαβε ως επικεφαλής στην ομάδα κρούσεως του χωριού του.
"Στις 4 Νοεμβρίου του 1956, οι τρείς νέοι, οργάνωσαν ενέδρα σε μικρή φάλαγγα που μετέφερε στο Νέο Χωριό Άγγλους στρατιώτες, συνοδευόμενους από Τούρκους ειδικούς αστυνομικούς. Μετά την ακινητοποίηση του δεύτερου οχήματος της φάλαγγας, με πυροδότηση ηλεκτρικής νάρκης, και τη ρίψη δύο χειροβομβίδων, ακολούθησε καταδίωξή τους από τους Άγγλους στρατιώτες. Στην ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε στο πόδι ο επικεφαλής της ομάδας, Γεώργιος Στυλιανού. Οι δύο συναγωνιστές του που έσπευσαν να τον βοηθήσουν καθηλώθηκαν και συνελήφθησαν. Τον Γιώργο Στυλιανού αποτελείωσαν με πυροβολισμούς στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια με λογχισμούς σκότωσαν τους δύο άλλους αγωνιστές του Νέου Χωρίου", ανέφερε ο Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αποδίδοντας φόρο τιμής και αναγνώρισης στους τρεις αγωνιστές, ταυτόχρονα υπομνύεται και η δική μας ευθύνη.