Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Κίνας στο Πεκίνο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε σήμερα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, καθώς και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τσάο Λέτσι, στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.

Κατά την έναρξη τη συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ικανοποίηση της ελληνικής Κυβέρνησης για το γεγονός ότι «δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν μια ισχυρή σχέση, μια ισχυρή οικονομική σχέση. Το λιμάνι του Πειραιά το σηματοδοτεί αυτό. Ήταν μια επιτυχημένη επένδυση και για τις δύο πλευρές και προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκτασή της», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, «ώστε να εισέλθουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά, να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτες», όπως είπε. Τέλος αναφέρθηκε και στις πολιτιστικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ως σημαντικό πεδίο συνεργασίας.

Kατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε επισκόπηση ολόκληρου του φάσματος των διμερών σχέσεων, με τον κ. Μητσοτάκη να δίνει έμφαση στην οικονομική συνεργασία και ιδιαίτερα στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα, καθώς και στη συνεργασία στον τουρισμό.

Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας της Ε.Ε. με την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας στην οικοδόμηση μιας σταθερής και εποικοδομητικής σχέσης σε αυτό το επίπεδο.

Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη συνεργασίας ΕΕ-Κίνας για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με τον κ. Μητσοτάκη να αναδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα στην επίλυση παγκόσμιων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ακόμα την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Νωρίτερα, υπεγράφη συμφωνία αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας-Κίνας. «Η συμφωνία εκσυγχρονίζει το θεσμικό αεροπορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύσει τις συνδέσεις ελληνικών εταιρειών με την Κίνα και αντιστρόφως», αναφέρει η σχετική ενημέρωση της ελληνικής Κυβέρνησης.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκη για την Ελλάδα-Ακυρώθηκε το εμπορικό σήμα Turkaegean
Από αστυνομικός της χρονιάς, κατηγορούμενη για το κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής
Ώρες αγωνίας για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο-Εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο
Απάτη εκατομμυρίων με εικονικές εταιρείες, «προστασία» σε οίκους ανοχής και λέσχες στην Ελλάδα
Άγριος ξυλοδαρμός 16χρονου σε σχολείο στα Κρέστενα-Αναζητείται ένας 17χρονος
Φιλοξένησε τον εραστή της, αλλά αυτός έκανε «κατάληψη» και απειλούσε να τη σκοτώσει
ΒΙΝΤΕΟ: Η δράση του Ρουμάνου που άρπαζε ακριβά ρολόγια και κοσμήματα με τη μέθοδο Rip-Deal
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της φονικής σύγκρουσης αυτοκινήτου με άλογα στη Μυτιλήνη-Ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του
«Πάντα σχολίαζε το τι φορούσαν στο σχολείο»-Νέες αποκαλύψεις για τον καθηγητή στην Ελλάδα
Μυστήριο στην εξαφάνιση του Βασίλη-Όλα τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι Αρχές