Πάνω από 9.500 οι αλλοδαποί που αγόρασαν ακίνητα στα κατεχόμενα σε τέσσερα χρόνια

Ο αριθμός των αλλοδαπών στους οποίους δόθηκε δικαίωμα αγοράς ακινήτων στα κατεχόμενα από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2023 έφτασε τις 9.699 συνολικά, γράφει σήμερα στο κύριο θέμα της η Γενί Ντουζέν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μόνο μέσα στους πρώτους 10 μήνες του 2023 η «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ έχει δώσει 4.569 τέτοιες άδειες με αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου». Σημειώνεται ότι προχθές, Τετάρτη, με μία μόνο απόφαση το «υπουργικό» ενέκρινε 283 τέτοιες αποφάσεις. Ενώ, σημειώνεται, την τριετία 2019-2022 οι άδειες αυτές που είχαν δοθεί σε αλλοδαπούς ήταν συνολικά 5.130.

Η «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ντογούς Ντεριά που είχε υποβάλλει σχετικό ερώτημα στη «βουλή», ανέφερε στην Γενί Ντουζέν ότι ο «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ απάντησε ότι από τις πιο πάνω άδειες αγοράς που έχουν δοθεί σε αλλοδαπούς, μόνο το 35% έχει τίτλο ιδιοκτησίας μαζί με την άδεια αγοράς. Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι γνωστό αυτές οι άδεις σε αλλοδαπούς σε πόσα στρέμματα γης, ακίνητα ή σπίτια αντιστοιχούν.

Ένα άλλο άγνωστο στοιχείο, είναι πόσα ακίνητα αγοράστηκαν για αλλοδαπούς μέσω εταιρειών με «κρυφούς εταίρους». Σύμφωνα με τα στοιχεία στην «επίσημη εφημερίδα», το «υπουργικό συμβούλιο» παραχώρησε το δικαίωμα αγοράς ακινήτων στη βόρεια Κύπρο το 2019 σε 1.141 αλλοδαπούς, ενώ ο αριθμός των αδειών αυξήθηκε σε 1.179 το 2021 και σε 2.810 το 2022. Το 2023, μέχρι τον Οκτώβριο, αυτός ο αριθμός έφτασε τις 4.569.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με πηγές του «υπουργείου εσωτερικών» οι αγοραστές αλλοδαποί, που ήταν προηγουμένως ως επί το πλείστον πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, έγιναν πλειοψηφικά Ρώσοι και Ιρανοί από το 2022. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα στην αγορά ακινήτων, ενώ σχεδόν το 90% των αλλοδαπών που δικαιούνται να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία μέχρι το 2022 ήταν Τούρκοι πολίτες, υποστηρίζεται ότι το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 70% τον τελευταίο χρόνο.

Στην αγορά όμως, κυκλοφορεί ο ισχυρισμός ότι πολύ περισσότερες περιουσίες έχουν πωληθεί μέσω εταιρειών με «κρυφούς εταίρους» κι επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος που κυκλοφορεί πως ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες, για να αποφύγουν τις περιορισμένες άδειες του «υπουργικού συμβουλίου», κάνουν «εταιρείες βιτρίνες» στο «βορρά» βρίσκοντας έναν πολίτη του ψευδοκράτους ως εταίρο κι έτσι να μπορούν να αγοράζουν «απεριόριστα» ακίνητη περιουσία.

Σημειώνεται ότι για να μπορεί μια εταιρεία ν’ αγοράσει ακίνητα στα κατεχόμενα πρέπει το 51% να ανήκει σε «πολίτη» της «τδβκ». Στο «νόμο» περί εργολάβων, είναι υποχρεωτικό το 100% της εταιρείας να είναι στο όνομα ενός «πολίτη της τδβκ».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έλεγχος των τιμών καυσίμων με ΑΙ-Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το σύστημα παρακολούθησης
Ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας η μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο
«Εθισμένοι» με τα αντιβιοτικά οι Κύπριοι-Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης η Κύπρος
Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη συλλογική σύμβαση στον ΟΚΥπΥ
Αυξήθηκαν οι αγορές αυτοκινήτων-Πάνω από σαράντα χιλιάδες αποκτήθηκαν σε δέκα μήνες
Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκυρίακο-Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Πολύπλευρο το πρόβλημα της υπογεννητικότητας-Αγκάθι το κόστος ζωής και οι χαμηλοί μισθοί
Μηνύματα κατά της μισαλλοδοξίας και του αντισημτισμού από την Ολομέλεια της Βουλής
Η πτώση της τιμής των πετρελαιοειδών μείωσε τον πληθωρισμό-Αυξήσεις σε ψωμί, πατάτες και λαχανικά
Πέρασε εν μέσω αντιδράσεων ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΟΑΥ-Πώς θα κατανεμηθούν τα 94 εκατομμύρια